العالم ـ ایران ـ اقتصادی
آیتالله سید ابراهیم رییسی، ریاست جمهوری امروز (چهارشنبه ۲۱ دی ماه ۱۴۰۱) لایحه بودجه ۱۴۰۲ کل کشور را به مجلس تقدیم کرد. این لایحه دومین لایحه بودجهای است که دولت سیزدهم به مجلس تقدیم کرده است.
بر اساس ماده واحده لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور از حیث منابع و مصارف بالغ بر ۵۲ میلیون و ۶۱۶ هزار و ۹۶۵ میلیارد به شرح زیر است:
الف- منابع بودجه عمومی دولت از لحاظ درآمدها و واگذاری داراییهای سرمایهای و مالی و مصارف بودجه عمومی دولت از حیث هزینهها و تملک داراییهای سرمایهای و مالی، بالغ بر ۲۱ میلیون و ۶۴۰ هزار میلیارد ریال شامل:
۱ - منابع عمومی ۱۹ میلیون و ۸۴۰ هزار میلیارد ریال
۲- درآمد اختصاصی وزارتخانهها و مؤسسات دولتی بالغ بر یک میلیون و ۸۰۰ هزار میلیارد ریال است که در حدود وصولی منابع قابل تخصیص است.
ب- بودجه شرکهای دولتی، بانکها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت از لحاظ درآمدها و سایر منابع تأمین اعتبار ۳۰ میلیون و ۹۷۶ هزار و ۹۶۵ میلیارد ریال و از حیث هزینهها و سایر پرداختها ۳۰ میلیون و ۹۷۶ هزار و نهصد و ۹۶۵ میلیارد ریال که از این مبلغ منابع اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها ۶ میلیون و ۵۹۸ هزار و ۴۲۰ میلیارد ریال است که توسط شرکهای تابعه وزارت نفت بهحساب سازمان هدفمندسازی یارانهها نزد خزانهداری کل کشور واریز میشود.
ماده واحده و جداول کلان منابع و مصارف بودجه
پیوست شماره یک : اعتبار طرحهای تملک داراییهای سرمایهای
پیوست شماره دو : درآمدها و واگذاری داراییهای سرمایهای و مالی
پیوست شماره سه : بودجه شرکتهای دولتی، بانکها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت به انضمام برنامه و فعالیت
سهم صندوق توسعه ملی از صادرات نفت ۴۰ درصد شد
سهم صندوق توسعه ملی از منابع حاصل از صادرات نفت (نفت خام، میعانات گازی و خالص صادرات گاز) در لایحه بودجه سال آینده، ۴۰ درصد تعیین شد.
در لایحه بودجه سال آینده، بانک مرکزی مکلف است در طول سال و متناسب با وصول منابع، بلافاصله نسبت به واریز این وجوه و سهم ۱۴.۵ درصدی شرکت ملی نفت ایران از کل صادرات نفت خام و میعانات گازی (معاف از تقسیم سود سهام دولت) و سهم ۱۴.۵ درصدی شرکت دولتی ذیربط وزارت نفت از محل خالص صادرات گاز (معاف از تقسیم سود سهام دولت و مالیات با نرخ صفر)، همچنین سهم سه درصد مناطق نفتخیز، گاز خیز و توسعه نیافته اقدام کند.
این مبالغ به صورت ماهانه واریز و از ماه یازدهم سال، محاسبه و تسویه میشود.
مبلغ یارانه نقدی سال آینده تغییر نمیکند
در لایحه بودجه سال آینده در مجموع ۳۱۵ هزار میلیارد تومان برای یارانه نقدی و معیشتی (۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومان) پیشبینی شده است.
در بند یک تبصره ۱۴ لایحه بودجه پیشنهادی سال آینده آمده است: تمام منابع قانون هدفمندی یارانهها به استثنای عوارض شهرداریها، دهیاریها، حق بیمه مشترکین گاز طبیعی و عوارض گازرسانی) و حق بیمه منازل مسکونی به میزان ۶ میلیون و ۵۹۸ هزار و ۴۲۰ میلیارد ریال توسط شرکتهای تابعه وزارت نفت بابت دریافتی حاصر از فروش داخلی فرآوردههای نفتی، دریافتی حاصل از فروش صادراتی فرآوردههای نفتی، دریافتی حاصل از فروش داخلی گاز طبیعی با احتساب عوارض و مالیات ارزش افزوده و دریافتی حاصل از اصلاح نرخ خوراک پتروشیمیها (در سقف ۷۰ هزار ریال به ازای هر مترمکعب) و اضافه شدن ۱۰ واحد درصد به نسبت نرخ سوخت صنایع به خوراک پتروشیمیها به حساب سازمان هدفمندسازی یارانهها نزدک خزانهداری کل کشور واریز میشود.
بر اساس تبصره ۱۴ سازمان هدفمندی موظف شده ۶۹۰ هزار میلیارد ریال از این منابع را بابت یارانه دارو، ۳ میلیون و ۱۵۰ هزار میلیارد ریال را برای یارانه نقدی و معیشتی، ۴۵۰ هزار میلیارد ریال بابت مستمری خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی، ۵۶۰ هزار میلیارد ریال بابت یارانه نان، یک میلیون و ۲۶۳ هزار و ۱۳۰ میلیارد ریال بابت هزینه تولید، انتقال، توزیع و فروش و بازپرداخت تعهدات و ۴۸۵ هزار و ۲۹۰ میلیارد ریال بابت عوارض و مالیات برارزش افزوده فرآوردههای نفتی و گاز طبعی و تعهدات استفاده کند.