العالم - اروپا
رزماری دی کارلو معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی و صلح تاکید کرد: جهان نمی تواند ادامه جنگ اوکراین را تحمل کند. دبیرکل سازمان ملل آماده است تا بر اساس منشور سازمان ملل متحد و قوانین بینالمللی به طرفین برای پایان دادن به این درگیری بیمعنا و ناموجه کمک کند.
معاون سیاسی دبیر کل سازمان ملل روز جمعه به وقت محلی در نشست شورای امنیت افزود: جنگ در اوکراین در حالی به یکسالگی خود نزدیک می شود که هیچ دورنمایی برای پایان جنگ یا رنج در اوکراین وجود ندارد.
دی کارلو اضافه کرد: در طول فصل تعطیلات، نیروهای روسیه به حملات خود علیه شهرهای کلیدی اوکراین ادامه دادند. بسیاری از اوکراینیها زمانی را که معمولا یک دوره جشن است در پناهگاههای بمب سپری کردند.
معاون گوترش تصریح کرد: همچنین خانواده های بی شماری در سراسراوکراین در غم از دست دادن عزیزانشان سوگوار بودند.
این مقام ارشد سازمان ملل ادامه داد: دفتر کمیسیار عالی حقوق بشر تخمین می زند که از آغاز جنگ در اوکراین در ۲۴ فوریه سال ۲۰۲۲، ۱۸ هزار و ۹۶ غیرنظامی کشته و زخمی شده اند.
وی گفت: این تلفات شامل ۶ هزار و ۹۵۲ کشته و ۱۱ هزار و ۱۴۴ زخمی می شود. ارقام واقعی احتمالاً بسیار بالاتر است.
دی کارلو اظهار کرد: در اوکراین حدود ۵.۹۱ میلیون نفر که ۶۵ درصد آنها زن و دختر هستند، در داخل کشور آواره شده اند.
معاون دبیر کل سازمان ملل گفت: آنچه آوارگی افراد را افزایش می دهد، هدف قرار دادن هدفمند و سیستماتیک زیرساخت های حیاتی غیرنظامی، از جمله تاسیسات انرژی و مراقبت های بهداشتی در اوکراین است.
رئیس جمهور روسیه ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوگانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.
پوتین سه روز پس از آن، پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیاتی نظامی روسیه که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کییف به رویارویی نظامی تبدیل شد.
آمریکا و کشورهای غربی در پاسخ به این اقدام روسیه، تاکنون تحریمهای گستردهای را علیه مسکو اعمال و میلیاردها دلار تسلیحات و تجهیزات نظامی به کییف ارسال کردهاند.
از برگزاری دور اول و دوم گفت وگوهای صلح بین روسیه و اوکراین در هفته نخست این درگیریها تا آخرین روزها و ساعتهای سال ۲۰۲۲ که از یک طرف مسکو برای ادامه مذاکرات اعلام آمادگی میکرد و کییف در واشنگتن به دنبال دریافت حمایتهای مالی و تسلیحاتی بیشتر برای ادامه جنگ بود گرفته، تا هفته نخست سال جدید میلادی که پیشنهاد آتشبس یکجانبه روسیه از طرف اوکراین رد شد و اروپا از ارسال سامانههای جدید نظامی به اوکراین پرده برداشت؛ تاکنون دورنمایی برای صلح دیده نشده است.
آمریکا بر اساس آمارها از زمان آغاز جنگ میان روسیه و اوکراین در پنجم اسفند سال گذشته تاکنون، حدود ۶۸ میلیارد دلار به کییف کمک نظامی و مالی کرده است. دولت بایدن حتی در شرایطی که روسیه پیشنهاد آتش بس موقت را مطرح و سازمان ملل از آن استقبال کرده بود، وعده ارسال حمایت های نظامی و تسلیحاتی را داده بود که به اعتقاد تحلیلگران نشانه تمایل واشنگتن برای ادامه درگیریها و تشدید تنشها در اوکراین است.