العالم ـ آمریکا
رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در مصاحبهای با NPR گفته واشنگتن به دنبال دستیابی به یک نتیجه دیپلماتیک با ایران در خصوص برنامه هستهای این کشور است.
مالی در این مصاحبه با تکرار ادعاهای اثباتنشده علیه ایران گفت: «هدف ما رسیدن به یک نتیجه دیپلماتیک با ایران است که به صورت قابل راستیآزمایی تضمین کند که ایران نمیتواند به سلاح هستهای دست پیدا کند.»
موضعگیری جدید رابرت مالی در حالی مطرح شده که دولت جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا در بحبوحه اغتشاشات در ایران بارها گفته بود دیپلماسی با تهران در دستور کار کاخ سفید نیست. در آن زمان، رسانهها گزارش دادند بایدن گفته مرگ برجام فرا رسیده اما کاخ سفید قصد اعلام آن را ندارد.
با وجود این اظهارنظر رسمی، گزارشهای پراکنده رسانههای غربی نشان میداد دولت بایدن در محافل پشت پرده به تکاپو برای رسیدن به توافقی با ویژگیهای مطلوب برای کاخ سفید ادامه داده است.
«لورا روزن»، تحلیلگر سیاسی و خبرنگار مسائل ایران در المانیتور هم در پایگاه «دیپلماتیک» موضع جدید رابرت مالی را عقبنشینی از مواضع کاخ سفید در زمان اغتشاشات توصیف کرده است.
او درباره این اظهارات مینویسد: «این اظهارات که با اظهارات جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در ماه جاری همسو هستند بعد از چندین ماه تردید آمریکا برای ابراز تمایل به احیای دیپلماسی هستهای با ایران مطرح میشوند.»
لورا روزن یادآوری کرده که مقامهای آمریکایی به مدت چندین ماه عبارت «برجام روی میز نیست» را تکرار میکردند.
رابرت مالی در مصاحبه با NPR مدعی شده که در آخرین دور مذاکرات رفع تحریمهای وین این ایران بوده که «به یک توافق بسیار واقعبینانه پشت کرد.»
آخرین دور مذاکرات رفع تحریمهای وین مردادماه گذشته در وین برگزار شد اما این گفتوگوها از آن زمان به بعد دچار وقفه شد. شواهد زیادی نشان میدهند بیمیلی دولت آمریکا برای توافق اصلیترین عامل توقف مذاکرات بود.
تحلیلگران میگویند برخی عوامل مانند فشارهای رژیم صهیونیستی، اختلافات با کنگره و مشکلات داخلی در آمریکا اصلیترین دلیلی رویگردانی آمریکا از گفتوگوها بود.
جمهوری اسلامی ایران راستیآزمایی رفع تحریمها، اخذ تضمین در خصوص ماندگاری برجام و رفع ادعاهای پادمانی آژانس اتمی را اصلیترین مطالبه خود در مذاکرات رفع تحریمها قرار داده و تأکید کرده که تنها بازگشت به قرارداد دوجانبهای که در ازای برخی محدودیتها نفع ملموس اقتصادی برای ملت ایران به همراه داشته باشد را منطقی میداند و آن را میپذیرد.
رابرت مالی گفت: «ما امیدواریم بتوانیم این مسئله را از طریق روشهای دیپلماتیک حل کنیم و آمادهایم که در این مسیر پیش برویم.»
رابرت مالی در این مصاحبه بر مبنای ارزیابیهای اطلاعاتی در آمریکا به واقعیتی مشابه اذعان کرد، هر چند راه را برای بهانهجویی و اعمال فشار در پرونده هستهای باز گذاشت.
او گفت: «جامعه اطلاعاتی ما این ارزیابی را به صورت علنی اعلام کرده که معتقدیم که در برهه کنونی آنها تصمیمی برای ساخت بمب نگرفتهاند. ما به این ارزیابی بسنده نخواهیم کرد و به همین دلیل است که برایمان بسیار مهم است و رئیسجمهور بایدن به روشنی بیان کرده که اجازه نخواهیم داد ایران به سلاح هستهای دست پیدا کند.»
رابرت مالی اضافه کرد: «ما از بازدارندگی استفاده خواهیم کرد تا برای آنها روشن کنیم که چنانچه به این نتیجه برسیم که دارند گامهایی در راستای تصمیم برای ساخت بمب برمیدارند همه گزینهها روی میز است؛ اما ما علاوه بر آن دیپلماسی را هم دنبال خواهیم کرد چون فکر میکنیم که قابل تأییدترین و بادوامترین مسیر برای جلوگیری از دستیابی آنها به بمب است.»
به گزارش فارس، کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته ای این کشور متهم کردهاند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.
ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.