علی حیدر در گفت وگو با خبرنگار شبکه خبری العالم در سوریه، درباره نقش جمهوری اسلامی ایران و روابط بین تهران و دمشق اظهار داشت: ایران از زمان پیروزی انقلاب اسلامی پیش از آنکه دوست نظام سوریه باشد؛ دوست و همپیمان ملت سوریه بوده است.
وی افزود: ایران دوست همه ملت هایی است که در جستجوی آزادی و نهضت خود هستند و در نتیجه، نقش ایران در اجلاس ژنو 2 اساسی و تعیین کننده است.
علی حیدر درباره اجلاس ژنو 2 درباره سوریه اظهار داشت: اگر اجلاس ژنو 2، اجلاسی برای تقسیم نفوذ در داخل سوریه و مبادله منافع در خاک این کشور باشد، نه تنها یک اجلاس بین المللی برای آغاز فرایند سیاسی و حل بحران سوریه نخواهد بود، بلکه بحران را تشدید خواهد کرد.
وی تاکید کرد: جامعه بین المللی باید بستر فرایند سیاسی واقعی را برای نجات سوریه آماده کند، بنابراین از آغاز گفته ام که موضع ما درخصوص اجلاس ژنو 2، بستگی به این موضوع دارد.
وزیر مشاور در امور آشتی ملی سوریه همچنین سال 2014 میلادی را سال برون رفت کشورش از بحران توصیف کرد.
وزير مشاور در امور آشتی ملی سوریه تاكيد كرد: گروهها و احزاب "ائتلاف تغيير مسالمت آميز" كه در برگيرنده حزب مخالف قومي- اجتماعي سوريه و "حزب اداره مردمي" متعلق به "قدري جميل" و ديگر احزاب ملي مخالف، در چارچوب "ائتلاف ملي مخالفان"، در نشست ژنو 2 شركت نخواهند كرد.
علی حیدر در ادامه گفت وگو با خبرنگار العالم در دمشق اظهار داشت: ائتلاف مخالفان خارج نشین، در تشخيص، توصيف و حل مسائل سوریه مغاير با طرح و برنامه هاي مخالفان داخل، راه خود را دنبال مي كند.
وی افزود: گروه هايي كه مدعي اند از ائتلاف مخالفان خارج نشین تبعيت مي كنند در واقع گروه هاي پراكنده و متفرقي هستند كه در بسياري از امور با ائتلاف مخالفت مي كنند، بنابراين، ائتلاف مخالفان خارج نشین در واقع مانند كاريكاتور و كارتوني است كه نمايندگي هيچ كسي را در سوريه ندارد و فقط در ذهن و كشورهايي قرار دارد كه براي رسيدن به اهداف و اجرايي كردن طرح هايشان به دنبال بهره برداري از آن هستند.
حیدر با تاکید بر اینکه، ائتلاف مخالفان سوري خارج نشین نماينده مردم سوريه نيست، اظهار داشت: ما ابزاري براي تحقق و اجراي طرح هيچ كسي نخواهيم بود و به نمايندگي از هيچ فردی سخن نخواهيم گفت و فقط به نمايندگي از مردم سوريه سخن می گوییم، از اين رو، موضع ما بايد به دور از هر ساختار و تركيب مستقلي باشد.
این وزیر سوری همچنین درباره ادعاي برخي كشورها درباره اينكه ائتلاف مخالفان خارج نشین تنها نماينده قانوني مردم سوريه است، گفت: اين سخن مضحكي است، زيرا اين ائتلاف قبول نكرده كه بگويد تنها نماينده مخالفان سوريه است چه برسد به اينكه نماينده مردم سوريه باشد. از اين رو، نمي دانيم كه ائتلاف چگونه مي خواهد نظامي را با برخورداري از جايگاه و محبوبيت زيادي كه نماينده اين مردم است و از آن حمايت مي كنند، سرنگون كند. اگر فراتر از اين نگاه كنيم و بگويم كه آنها عقب نشيني تاكتيكي را پذيرفته اند و گفته اند كه فقط نماينده مخالفان هستند حتي اين سخن آنها نيز مضحك است زيرا ائتلاف، نماينده كسي جز خودش نيست.
وی افزود: بر اساس نظرسنجي كه كميته هماهنگي (مخالفان داخلي) مخالفان كه در گذشته اجرا كرد - و من درباره نتايج آن ملاحظاتي دارم- اعلام كردند كه ائتلاف مخالفان خارجي فقط نمايندگي 5 درصد از مردم سوريه را در مرحله اول دارد و در مرحله دوم نيز نمايندگي 3 درصد؛ بنابراين، چگونه كسي با اين نسبت مي خواهد بر سوريه و به نام مردم سوريه حكومت كند.
وزير مشاور در امور آشتي ملي سوريه درباره ديدارهايي كه بين ائتلاف گروههاي "تغيير مسالمت آميز" و "كميته هماهنگي ملي" روي داده است نيز گفت: پس از اينكه كميته هماهنگي اعلام كرد که اين ديدارها جنبه پروتكلي دارد و در چارچوب هماهنگي سازي نيست ما نيز همكاري خود را با آنها معلق اعلام كردیم.
وي افزود: بي گمان، گروه هاي ائتلاف "تغيير مسالمت آميز" ممكن است با كميته هماهنگي يا ديگر گروه ها براي تشكيل پايه و اساسي مشترك براي مشاركت در ژنو -2 به توافق برسند، اما نه با ائتلاف مخالفان دوحه.
علی حيدر درباره درخواست مخالفان خارجي براي كناره گيري بشار اسد نيز گفت: روزي كه مسئله كناره گيري رئيس جمهور سوریه مطرح شد بايد بگويم كه اين درخواست از سوي ائتلاف خارجی مطرح نشد بلكه "هيلاري كلينتون" وزير امور خارجه سابق آمريكا اين خواسته را مطرح كرد و گفت که "كناره گيري بشار اسد اجتناب ناپذير است"، همان زمان من در واكنش به او گفتم كه كلينتون تابعيت سوري ندارد كه چنين سخني ايراد مي كند. بنابراين، درخواست براي كناره گيري رئيس جمهور سوریه در واقع درخواست خارجي است و ائتلاف مخالفان نيز به منظور تامين منافع ديگران و در جهت اهداف آنها چنين شعاري را مطرح مي كند.
وزیر آشتی ملی سوریه ادامه داد: ما از ابتداي بحران سوریه اعلام كرديم كه طرح شعارهاي زياد و در سطح بالاتر ممكن است مانع از تغييرات لازم شود، از سوي ديگر، طرح هرگونه پيش شرط از جمله شرط كناره گيري رئيس جمهور را مانع از هرگونه گفتگو بين گروه هاي موجود مي دانیم و بي گمان، اساس تغيير را يك طرف مشخص نمي كند بلكه مردم سوريه مشخص مي كنند؛ ما هميشه گفته ايم كه اجازه بدهيد وارد فرايند سياسي شويم و فضا را براي برگزاري انتخابات فراهم كنيم زيرا مردم سوريه هستند كه تعيين كننده می باشند.
** آمريكا حامي تروريسم در سوريه
حیدر درباره فعاليت تروريست ها در سوريه و تبديل شدن خاك اين كشور به عرصه فعاليت تروریست ها نيز، گفت: بي گمان تروريسم در واقع تروريسم جهاني است نه داخلي. همه جهان مدعي مبارزه با تروريسم هستند آمريكا در سوريه از تروريسم حمايت مي كند و ما در حال مبارزه با تروريسم هستيم و هيچ راهي جز نابود كردن آن نداريم.
وی افزود: جامعه بين الملل اكنون فرصت دارد كه از تلاش هاي سوريه در اين خصوص حمايت كند تا مبادا شراره هاي آتش تروريسم به ديگر كشورها نيز سرايت كند، امري كه در گذشته نشانه هاي آن آشكار شد.
این وزیر سوری درباره سخنان برخي مقامات غربی از جمله "ويليام هيگ" وزير امور خارجه انگليس درباره اينكه سوريه در آستانه فروپاشي قرار دارد، گفت: اين موضوع يكي از سناريوهاي مطرح شده غرب است، اما ما نيازمند فضاي واقع بينانه داخلي هستیم، فضايي كه وجود ندارد و وجود نخواهد داشت. براي همه مشخص شده كه اين سناريو قابل اجرا شدن نيست از اين رو به سناريوي حمايت از تروريسم روي آوردند.
علی حيدر درباره نگراني برخي ها در خصوص اينكه نشست ژنو 2 به نشست سان ريمو (كنفرانس تقسيم نفوذ و سهم خواهي بين كشورهاي بزرگ منطقه) تبدیل شود، نيز گفت: من گفته ام كه اگر نشست ژنو 2 به نشست تقسيم نفوذ در داخل سوريه و تبادل منافع تبديل شود در واقع كنفرانس بين المللي درباره فرايند سياسي و حل بحران در سوريه نيست بلكه بحران را تشديد خواهد كرد و لازم است جامعه بين الملل زمينه را براي فرايند سياسي واقعي و براي نجات سوريه فراهم كند و از اين رو من از ابتدا گفته ام كه موضع ما درباره نشست ژنو 2 به اين مسئله مربوط است.
** برخي طرف ها به بحران سوريه دامن مي زنند
وزیر مشاور در امور آشتی ملی سوریه همچنین درباره دخالت برخي كشورهاي منطقه در بحران سوريه نيز گفت: دخالت بيگانه بحران سوريه را بسيار تشديد كرده و اين مسئله از ماه ها پيش مشخص است؛ اين دخالت ها مشخص می کند كه به اين بحران باید از طريق سياسي پايان داد و بي شك چنين دخالت هایي عامل اساسي تشديد بحران در سوريه است.
** نقش وزارت آشتي ملي در سوريه درباره برگزاري نشست ژنو
وي درباره نقش ائتلاف مسالمت آميز درباره برگزاري نشست ژنو 2 نيز گفت: ائتلاف گروه هاي تغيير مسالمت آميز مجموعه اي از گروه هاي موجود در خاك سوريه هستند كه پيش از وجود بحران در سوريه و مشخصا بيش از ده سال است كه براي ايجاد تغيير مسالمت آميز و عميق در كشور تلاش مي كنند، اما با آغاز بحران مسير ما نیز تغيير كرد، با اين وجود اين گروه ها و ديگر گروه ها و احزاب بر شعار حل و فصل سياسي و در فضاي آرام براي ايجاد كشوري مدني كه روياي آن را داشته ايم، تاكيد مي كنند.
حیدر افزود: نشست ژنو 2 اگر سرفصلي درباره فرايند سياسي در كشور باشد، براي ائتلاف مسالمت آميز به عنوان گروهي مخالف در داخل سوريه لازم است در اين نشست شركت كند، اما اگر مشاركت ما به اين معنا باشد كه ما تماشاچي توافق هاي بين المللي باشيم، بايد بگويم كه ما شركت نخواهيم كرد.
وي درباره نقش حزب مخالف قوي سوريه كه وي رياست آن را برعهده دارد، نيز گفت: حزب متبوع من با وجود اينكه در دولت مشاركت كرده، اما حزب مخالف است. ما از ابتدا اعلام كرده ايم كه موضع مخالف خود را تغيير نخواهيم داد و بخشي از بدنه نظام نخواهيم بود. ما در چارچوب رويكرد خود براي توسعه دايره مشاركت در فرايند سياسي در دولت شركت كرده ايم.
حيدر افزود: پسرم اسماعيل و فادي دوست وي و دوستان ديگر و فرزندان آنها در راه دفاع از مواضع حزب شهيد شدند. ابتداي بحران پسرم و دوستش در مسير حمص- مصايف به شهادت رسيدند و تروريست ها تصور مي كردند كه من در داخل خودرو هستم، اما پسرم داخل خودرو بود.
** وزارت آشتي ملي در بسياري از مسائل وارد شده است
وي درباره وزارت آشتي ملي سوريه نيز گفت: وزارت آشتي ملي بر اساس دستور بشار اسد، رئيس جمهور سوریه تشكيل شد و در واقع حاكي از اراده سياسي مسئولان عالي رتبه کشور بوده و مبني بر اين است كه حل و فصل بحران سوريه بايد از طريق فرايند سياسي و براي تامين منافع ملي صورت گيرد؛ بسياري از مردم سوریه در ابتداي تشكيل اين وزارتخانه تصور كردند كه همه مسائل را اين وزارتخانه انجام خواهد داد و در نتيجه سوريه را از بحران خارج خواهد كرد بدون اينكه به ذهن آنها خطور كند كه راه حل، ايجاد تيم كاري كاملي است كه تيم دولتي يكي از پايه ها و محوري هاي آن باشد و در نتيجه راه حل و موفقيت مبتني بر تلاش گروهي است.
حیدر افزود: وزارت آشتي ملي در بسياري از مسائل مانند مسئله ربوده شدگان، بازداشت شدگان، مفقودشدگان، افرادي كه سلاح حمل مي كنند وارد شده است و این وزارتخانه همگام با ديگر وزارتخانه هاي ذي ربط در بسياري از امور وارد شده است.