به گزارش پایگاه خبری شبکه العالم، رئیسجمهوری آمریکا، اقدام کنگره این کشور در تصویب «قانون عدالت علیه حامیان تروریسم»، موسوم به جاستا، را سیاسی خواند و تأکید کرد که این قانون میتواند پیامدهای وخیمی برای آمریکا داشته باشد. این مصوبه کنگره که برای بار نخست در ماه مه گذشته به تصویب رسیده بود، پس از آن که چند روز پیش با وتوی باراک اوباما به کنگره برگشت، دوباره با اکثریت قاطع در مجالس سنا و نمایندگان تصویب شود و به این ترتیب کنگره با شکستن وتوی رئیس جمهوری، با تاکید بر مصوبه قبلی خود اجرایی شدن طرح "مقابله با حامیان تروریسم" را قانونی کرد. این قانون به خانوادههای قربانیان حملات 11 سپتامبر اجازه میدهد از عربستان سعودی شکایت و دریافت غرامت کنند.
۱۵ نفر از ۱۹ تن عامل این حملات که به مرگ بیش از ۳۰۰۰ تن انجامید، شهروند عربستان سعودی بودند. گرچه نقش این کشور در پشتیبانی از این حملات تا مدتها مورد بحث قرار نگرفت. اما کنگره آمریکا سرانجام روز چهارشنبه با ابطال وتوی باراک اوباما به قانون معروف «عدالت علیه حامیان اعمال تروریستی» یا «جساتا» رسمیت بخشید.
این قانون که اوایل سپتامبر از سوی سنا و مجلس نمایندگان آمریکا تأیید شد، استثنای «مصونیت دولتی» را از میان بر می دارد. استثنایی که به موجب آن نمی شد دولت ها یا کارمندانِ آنها را در کشور ثالثی مورد پیگرد قانونی قرار داد. دلیل اصلی مخالفت دولت اوباما با این قانون نیز ترس از پیامدهای احتمالی همین نکته عنوان شده بود.
ریچارد بلامنتال، سناتور دموکرات از کانکتیکات در این باره گفت: «پانزده سال بعد از این تراژدی، همچنان آگاهی ما از واقعیت بیشتر می شود، اما شواهد و مدارک محکمی هست که نشان می دهد دولت سعودی یا دستکم سازمان ها و عاملانی در دولت سعودی، مشوق و حامی یکی از بزرگترین کشتارهای جمعیِ ایالات متحده بوده اند.»
این قانون آشوبی در پادشاهی سعودی که روابط پرتنشی با دولت اوباما داشته است برپا کرد. سعودی ها دولت اوباما را به «توانبخشیِ دوباره» ایران محکوم می کنند و با انکار نقش خود در ۱۱ سپتامبر فشار شدیدی بر واشنگتن وارد کردند تا جلوی تصویب این قانون را بگیرند، تلاشی که سرانجام بی ثمر ماند.
تصویب این قانون برای ایالات متحده خطر موج برگشتی را در بر دارد، چراکه می تواند دیگر کشورها را ترغیب کند تا با تصویب قوانین مشابهی بتوانند در دادگاه هایشان علیه دیپلمات ها و نظامیان ایالات متحده شکایت کنند.
اوباما، در واکنش به این قانون اظهار داشت، اقدام مجلس سنا و مجلس نمایندگان به وتوی ریاست جمهوری علیه قانون جاستا، سیاسی و اشتباه بود و تصویب این قانون میتواند عواقب خطرناکی داشته باشد.
رئیسجمهوری آمریکا چند ساعت پس از این رای کنگره، در برنامه زنده تلویزیونی در «سیانان» گفت: «اگر ما مصونیت دولتها در برابر شهروندان دیگر کشورها از بین ببریم، احتمالا مردان و زنان یونیفورم پوش ما در سراسر جهان در معرض اقداماتی از این دست قرار می گیرند».
211