العالم - آمریکا
'کلسی داونپورت' مدیر'سیاستگذاری منع گسترش جنگ افزار هسته ای' در انجمن کنترل جنگ افزار، طی گفتگویی اختصاصی با ایرنا گفت که ترامپ هیچ جایگزینی برای برجام ندارد و هرگونه اقدام یکجانبه دولتش علیه توافق هسته ای، ایالات متحده را از پشتیبانی متحدان بین المللی آن همچون اتحادیه اروپا، روسیه و چین محروم خواهد کرد.
وی تصریح کرد: اذعان همراه با اکراه به پایبندی ایران به برجام و اعمال همزمان تحریم ها، پیام بدی درباره تعهدات بین المللی آمریکا و جدیت دولت ترامپ در پایبندی به توافق هسته ای فرستاد.
مخالفت ترامپ غیرسازنده و ثبات زداست
کلسی داونپورت درباره گسترش اقدام های ضد ایرانی دولت و کنگره آمریکا تصریح کرد: از گزارش های آژانس اتمی سازمان ملل متحد و همینطور شهادت مقام های آمریکایی در کنگره روشن است که ایران به تعهدات خود در توافق هسته ای پایبند بوده است. باعث تاسف است که دولت ترامپ به فکر این بوده که پایندی ایران به برجام را تایید نکند و باید تلاش می شد که ترامپ را قانع کرد که این موضوع را تایید کند.
وی افزود: هیچ بهانه ای وجود ندارد برای اینکه ایران را متهم به نقض تعهدات در برجام کرد. مخالفت ترامپ با توافق هسته ای بسیار غیرسازنده و ثبات زدا است؛ خصوصا اینکه می بینیم که برجام به خوبی پیش رفته و ایران به آن عمل کرده است.
این عضو دوره ای شورای روابط خارجی آمریکا تصریح کرد: اگر ترامپ برجام را بر هم زند، هیچ طرحی برای رسیدن به یک توافق جایگزین نخواهد داشت. ایران دیگر با ایالات متحده مذاکره نخواهد کرد؛ زیرا نمی تواند به وفاداری آمریکا به تعهداتش اعتماد کند. همچنین هر گونه اقدام یکجانبه علیه توافق، ایالات متحده را از پشتیبانی متحدان کلیدی بین المللی خود همچون اتحادیه اروپا، روسیه و چین محروم خواهد کرد.
ترامپ به دنبال همکاری با ایران باشد
عضو دوره ای شورای روابط خارجی با تاکید بر وجود زمینه های مشترک همکاری میان ایران و آمریکا گفت: نه ایران و نه آمریکا مصلحتشان در درگیری های تازه در خاورمیانه نیست. من فکر می کنم حل بحران سوریه، مبارزه با داعش به نفع منافع دو کشور است. بازگرداندن ثبات به منطقه به نفع هر دو کشور خواهد بود. برجام نشان داد که دو کشور می توانند با یکدیگر همکاری کنند و آن را مبنای همکاری های آینده قرار دهند. با این حال رویکرد دولت ترامپ علیه برجام، نه تنها چشم انداز توافق هسته ای بلکه فرصت های همکاری در آینده را از بین برده است.
وی تصریح کرد: تاریخ طولانی از عدم اعتماد میان دو کشور و نگرانی هایی درباره سیاست های منطقه ای ایران وجود دارد. اما توافق هسته ای نشان داد با وجود این موانع، فرصت برای همکاری و اعتمادسازی میان دو کشور وجود دارد. دولت آمریکا باید به دنبال فرصت های همکاری در زمینه های مشترک با ایران باشد و نه از بین بردن توافقی که برای ایران، آمریکا و جامعه جهانی مثبت بوده است.
تحریم ها پیام بدی فرستاد
مدیر سیاستگذاری منع گسترش جنگ افزار هسته ای در واشنگتن از اعلام همزمان تحریم های ضد ایرانی با تایید پایبندی ایران به تعداتش در برجام انتقاد کرد و آن را پیامی بد درباره پایبندی آمریکا به تعهداتش دانست.
داونپورت گفت: با توجه به اذعان از روی اکره دولت ترامپ به پایبندی ایران به برجام، تصمیم برای اعمال تحریم های تازه علیه ایران کسی را متعجب نکرد. دولت آمریکا همزمان کارهایی می کند که نشان دهد در حال اقدام علیه فعالیت هایی است که به عنوان حمایت از تروریسم یا علیه قطعنامه های شورای امنیت دیده می شود.
وی تصریح کرد: افزایش تحریم ها، سیاستی غیرسازنده است که این پیام را می دهد که واشنگتن به دنبال همکاری با ایران نه در خصوص توافق هسته ای و نه در زمینه های دیگری است که دو کشور در خصوص آن منافع مشترکی دارند. این تحریم ها نشان می دهد که تعهد آمریکا به توافق هسته ای چندان قوی نیست.
این کارشناس مسایل بین المللی اضافه کرد: هرچند تحریم هایی که درباره برنامه موشک بالستیک ایران اعمال می شود در تناقض با برجام نیست؛ اما اعمال همزمان آن با اعلام تایید پایبندی ایران به برجام پیام بدی فرستاد؛ خصوصا که در شرایط فعلی ارتباط سطح بالا میان دو کشور وجود ندارد.
داونپورت سیاست تحریم را ناکارآمد دانست و گفت: به نظر برخی از قانونگذاران، افزایش تحریم ها برای این است که نشان دهند آنها از موضع قدرت برخورد می کنند. اما این رویکرد دچار اشکال است، چون تحریم ها زمانی موثر هستند که با یک راهبرد دیپلماسی فعال همراه شوند. تحریم به خودی خود تغییری در رفتار یک کشور به وجود نمی آورد، بلکه گفتگو است که نتیجه می دهد.
آمریکا با اقدام یکجانبه تنها خواهد ماند
این کارشناس مسایل بین المللی درباره راهکارهای برخورد با بد عهدی آمریکا در خصوص تعهداتش در برجام گفت: این یک توافق بین الملی است و ایران می تواند از سازوکار موجود در توافق برای حل مساله بهره برداری کند.
وی بر نقش چهار طرف بین المللی دیگر که برجام را امضا کرده اند تاکید کرد و گفت: من فکر می کنم طرف های دیگر توافق، فرانسه، آلمان، بریتانیا، روسیه و چین باید نگرانی های خود را درباره سیاست آمریکا اعلام کنند و بگویند در صورتی که ایالات متحده بدون هیچ دلیل و شواهدی، تحریم های مرتبط با مسایل هسته ای را دوباره علیه ایران اعمال کند، با آمریکا همراهی نخواهند کرد.
جایگزینی برای دفتر 'اعمال توافق برجام' در نظر گرفته شود
کلسی داونپورت درباره اعلام وزارت خارجه آمریکا درباره احتمال بستن دفتر 'اِعمال توافق برجام' در این وزارتخانه گفت در صورتی که این تصمیم نهایی باشد، امیدوار است که جایگزین مناسبی برای آن در نظر گرفته شود.
وی تصریح کرد: ادامه فعالیت این دفتر حائز اهمیت است چون نشان می دهد یک تیم فعال برای نظارت بر نحوه اجرای برجام و اطمنیان یابی از پایبندی آمریکا و ایران به تعهدات خود در توافق هسته ای در حال فعالیت است. اگر واقعا تصمیم گیری برای بستن این دفتر نهایی شده باشد، امیدوارم که وزارت خارجه آمریکا طرح مشخصی برای نحوه نظارت و اجرای توافق داشته باشد.
ایرنا