العالم - آسیا
لاوروف روز سه شنبه در کنفرانس مطبوعاتی در مسکو گفت: تمام مسائل دستور کار نشست جاری دریای خزر را مورد بررسی قرار دادیم.
خبرگزاری اسپوتنیک به نقل از وزیر امور خارجه روسیه نوشت: در اجلاس امروز بر تنظیم کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر توجه خاص شد. با خرسندی خاطرنشان می کنم که راه حل هایی را برای مسائل کلیدی باقی مانده مربوط به تنظیم این سند دست یافتیم. این سند آماده شده است.
وی افزود: در آینده نزدیک، متن این سند مورد ویرایش قرار می گیرد و به زبان های ملی کشورهای ساحلی ترجمه و برای امضا آماده خواهد شد.
نشست امروز هفتمین اجلاس وزیران امورخارجه پنج کشور ساحلی دریای خزر شامل روسیه، ایران، جمهوری آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان بود و در مرکز توجه آنها کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر قرار داشت.
وزارت امورخارجه روسیه پیش از برگزاری نشست در بیانیه ای اعلام کرده بود: در این نشست در مسکو اسناد تنظیم کننده همکاری پنج کشور در دریای خزر در عرصه های مختلف همچون اقتصادی، حمل و نقل، دریانوردی نظامی، مبارزه با قاچاق کالا و ماهیگیری غیرقانونی، تامین امنیت کشتیرانی و سایر حوزه ها مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
وزارت امور خارجه روسیه خاطرنشان کرده بود که وزیران خارجه پنج کشور ساحلی خزر در نشست خود در مسکو درباره مسائل مهم منطقه ای و بین المللی گفت وگو می کنند و هدف اصلی فراهم آوردن مقدمات اجلاس سران پنج کشور ساحلی در قزاقستان است.
به گزارش ایرنا، دریای خزر افزون بر موقعیت حساس راهبردی و ارتباطی بین کشورهای ساحلی و همچنین زیست محیطی به عنوان بزرگترین دریاچه کره زمین که بیش از 1200 کیلومتر طول و 320 کیلومتر پهنا دارد؛ بر پایه پژوهش های انجام شده حدود 50 میلیارد بشکه نفت و 257تریلیون فوت مکعب گاز طبیعی دارد.
پنج کشور حاشیه دریای خزر چارچوب کنوانسیون حفاظت از محیط زیست دریایی این منطقه را در نوامبر 2003 ( 1382 ) امضا کردند.
روسیه و قزاقستان به عنوان دو کشور بخش شمالی این دریا، در ژوئیه 1998 توافقنامه تعیین حدود در بستر شمالی دریای خزر را به منظور بهره برداری از ذخایر این دریا امضا کردند و در سال 2002 میلادی نیز این پروتکل را دوباره امضا کردند.
قزاقستان و جمهوری آذربایجان نیز در نوامبر 2001 و فوریه 2003 میلادی پروتکل تعیین حدود در بستر این دریا را امضا کردند و متعاقب آن سه کشور روسیه، قزاقستان و جمهوری آذربایجان در می 2003 میلادی در تعیین حدود بخش های مجاور دریای خزر به توافق رسیدند.
نشست های پیشین سران کشورهای ساحلی دریای خزر در سال 2002 در عشق آباد، 2007 در تهران، 2010 در باکو و 2014 در آستاراخان برگزار شد و قرار است نشست 2017 نیز در آستانه قزاقستان برگزار شود.