محمدعلی نجفی در صحن شورای شهر و در سی و چهارمین جلسه شورا گفت: این حوادث برای ساعاتی خدمت رسانی به شهروندان تهرانی را کمی دچار اخلال کرد.
وی ادامه داد: در این حوادث خسارتهای اندکی هم به تاسیسات و امکانات شهرداری تهران وارد آمد این نشان میدهد عدهای با یک حرکت کور این اقدامات را انجام دادند تا آنچه متعلق به همشهریان تهرانی است لطمه بزنند.
نجفی افزود: در طول چهار ماه گذشته جلسات متعددی با اعضای شورای شهر به شکلهای مختلف صبحانه کاری و ... داشتم این اولین جلسهای است که در صحن علنی شورای شهر حضور دارم.
شهردار تهران گفت: از زمان زلزله اول تاکنون، سه جلسه مدیریت بحران داشتیم و در روز ۲۹ آذر و ششم دی ماه دو زلزله را در شهر تهران داشتیم که به دلایل خیلی روشنی در زلزله دوم هم عکسالعمل مردم و هم اقدامات دستگاههای مذکور خیلی سازماندهی شدهتر و مناسبتر بود.
وی افزود: زلزله اول هم بزرگتر بود و هم در عمق کمتری از زمین اتفاق افتاد و هم آمادگی ۱۰۰ درصد برای مردم و دستگاههای اجرایی وجود نداشت؛ زلزله دوم شدت کمتری داشت و در عمق بیشتری بود. مردم نیز آمادگی نسبتی و تمرین داشتند. همچنین همه دستگاههای مسئول در آمادگی کامل به سر میبردند.
نجفی گفت:ساعت وقوع در زلزله دوم بعد از نیمه شب بود و خیلی از همشهریان خواب بودند حتی برخی زلزله را احساس نکردند.تعداد زیادی از مردم در پارکها اسکان یافته بودند و شهرداری امکانات و تسهیلاتی در اختیار آنان قرار داده بود.در این مدت سه جلسه مدیریت بحران داشتیم. در جلسه آخر تصممیم گرفتیم شرایط قرمز و آمادگی ۱۰۰ درصد را به شرایط زرد آمادگی معمولی تبدیل کنیم.
وی گفت: جلسات متعدد با بخشها و مدیران مختلف در وزارت کشور و سازمانهای ذیربط برگزار شد.کارگروههای تخصصی شورای هماهنگی همه فعال شدند وبررسیهای خود را در ارزیابی وضع و آمادگی برای اقدامات بعدی انجام دادند.سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران نیز اقداماتی را انجام داده است.
نجفی در صحن شورای شهر افزود:پارکها، سولههای ورزشی، اماکن بحران، برخی مساجد و مدارس امن هستند که همه این موارد از قبل شناسایی شده و در نقشه محلات وجود دارد.
شهردار تهران با بیان اینکه این اماکن یا دارای ساختمان خیلی قوی و یا حیاط قابل توجه هستند که شهروندان در آن اسکان پیدا کنند گفت: اما مجموعه این امکانات کفاف اسکان اضطراری پس از یک زلزله بزرگ را نمیدهد که برای این موضوع برنامه داریم.
وی افزود: با محاسبات خود شرکت آب و فاضلاب حدود ۳۰ درصد لولههای آب و فاضلاب تهران فرسوده است و با یک لرزه شدید دچار شکستگی شده و آبگرفتگی ایجاد میکند.شرکت گاز به خاطر برنامههایی که از قبل اجرا شده، اعلام کرده از سال ۹۷ وضعیت گازرسانی به شکلی در میآید که سیستم هوشمند لوله کشی به مجرب وقوع زلزله بالا، قطع شود.
نجفی تصریح کرد: اگر برق قطع شود و یا خودمان بخواهیم برق را قطع کنیم به سیستم جایگزین نیاز داریم خصوصا اگر اتفاق در شب به وقوع پیوسته باشد.ظرفیتهای امداد رسانی هوایی تقریبا در تهران صفر است البته وزارت بهداشت چند بالگرد خریداری کرده و ما کمک می کنیم زودتر به مجموعه اضافه شود. هلال احمر هم بالگرد دارد اما بسیار محدود است.
شهردار تهران با بیان اینکه سیستم هوشمند اعلام خطر وجود ندارد گفت: باید حتما اپلیکیشنهای خاصی برای بحران تهران طراحی کنیم. به سازمان فناوری اعلام کردم روی این مسئله کار کنند و روی موبایل حتما اپلیکیشن خاص بحران تهران داشته باشیم که همشهریان ما وقتی چنین اتفاق میافتد اگر از رادیو و تلویزیونی فاصله میگیرند از طریق موبایل بتوانند با این اپلیکیشنها تصمیم گیری کنند و راهنمایی شود.
وی بر راه اندازی شبکه ارتباطی یکپارچه مدیریت بحران تاکید کرد و گفت: سالها است با وزارت ارتباطات بحث می کنیم در دوره قبلی و فعلی مدیریت شهری که شهرداری تهران باید سیستم بی سیم مستقل داشته باشد. تجربه زلزله اخیر ثابت کرد حرف ما درست است نیاز به یک سیستم مستقل بی سیم برای شهرداری تهران وجود دارد که متاسفانه تا کنون این مسئله را تائید نکردند.
نجفی گفت: وزیر بهداشت در یک برنامه تلویزیونی از ایمن بودن بیمارستانهای تهران ابراز نگرانی کرد و ۱۵۰پایگاه آتش نشانی داریم که در یک شرایط بحرانی پاسخگو نیست، همچنین مسئله امنیت و بروز ناامنی در وقوع زلزله وجود دارد که نیروی انتظامی باید طرح خود را در این زمینه بیاورد.
وی ادامه داد: شبکه اختصاصی امداد و نجات در شهر تهران باید ایجاد شود. باید یکسری معابر را اختصاص دهیم که وقتی بحران به وقوع میپیوندد این شبکهها کامل آزاد باشند هیچ اتومبیلی اجازه ورود به این شبکهها را نداشته باشند.
نجفی گفت: شهروندان اصلا آمادگی زلزله نداشتند. مسئولان و فضای مجازی حرفهایی را به قصد و غیر قصد گفتند و مردم را دچار نگرانی کردند.مثلا وقتی یک نفر به عنوان متخصص بگوید این پیش زلزله بوده است و زلزله بعدی چند ساعت بعد اتفاق میافتد در حالی که سیستم علمی وجود ندارد که این تشخیص را بدهیم، طبیعی است با این حرف شهروندان همه نگران میشوند و همه از منزل خارج میشوند و اتفاق شب اول برای شلوغی خیابانها رخ میدهد.
شهردار تهران گفت: عدهای با خودروی شخصی شروع به دور زدن در خیابانها کردند، این موضوع ترافیکی ایجاد کرد که دعا میکردیم اتفاق بدی نیفتد که اگر اتفاقی میافتاد دو سه ساعت اول هیچ فعالیت امدادی در تهران امکان پذیر نبود.
وی گفت: نمیدانم مردم به چه علتی میروند باک بنزین را پر میکنند البته از یکی از مسئولان نقل شده بود که مردم اگر میتوانند از تهران خارج شوند که بعدا مشخص شد این حرف را نزده است و حرف غلطی هم است چون امکان پذیر نیست.
نجفی گفت: به طور متوسط ۹ میلیون لیتر بنزین در پمپ بنزین های تهران زده می شود که این حجم به ۱۵ میلیون لیتر رسید.چندین تانکر بنزین در ترافیک ماشینهای پشت پمپ بنزین گیر کردند که با یک بروز جرقه و آتش گرفتن تانکرها فاجعه میآفرید.