پشت پرده حذف سوریه از ماهواره‌های عربی

پشت پرده حذف سوریه از ماهواره‌های عربی
سه شنبه 16 خرداد 1391 - 03:39

درخواست وزير امورخارجه قطر در نشست کميته عربي رسيدگي به مساله سوريه در دوحه براي حذف شبکه‌هاي تلويزيوني سوريه از ماهواره‌هاي نايل‌ست و عرب‌ست که با حضور فرستاده سازمان ملل متحد صورت گرفت، دور تازه‌اي از جنگ رسانه‌اي عليه اين کشور را نشان داد.

به گزارش پایگاه‌ اطلاع رسانی شبکه العالم، از زمان شروع ناآرامی‌ها در سوریه، دو شبکه خبری الجزیره قطر و العربیه عربستان به عنوان آتش‌بیار معرکه مدام بر آتش اختلافات سوری‌ها دمیده و با درخواست از گروه‌های مسلح برای حمله به مردم و نظامیان دولتی، سعی داشتند از آب‌ گل‌آلود ماهی گرفته و راه را برای سیاسیون فراهم کنند.

این دو شبکه خبری که خوراک خبری را برای دیگر شبکه‌های رادیو تلویزیونی، رسانه‌های دیداری و نوشتاری و همچنین زمینه را برای فشار سیاسی علیه دولت سوریه در مجامع بین‌المللی فراهم می‌کردند، در طول 15 ماه گذشته دچار یک سیر نزولی در میزان بینندگان خود شده‌اند. الجزیره و العربیه که پشتوانه علمی آنها مراکز نظرسنجی و اطلاع‌رسانی غربی وابسته به سرویس‌های اطلاعاتی این کشورها است، در طول چند ماه گذشته گزارش‌های متعددی را دریافت کرده‌اند که میزان بینندگان آنها به شدت کاهش یافته است.

دولت سوریه که دارای چند شبکه تلویزیونی است، به همراه برخی دیگر از شبکه‌های خبری بی‌طرف مانند راشاتودی و شبکه‌های وابسته به محور مقاومت مانند العالم، المنار و الکوثر به مقابله با حجم گسترده دروغ‌پراکنی و جعل واقعیات روی آورد و با ارائه اسناد و مدارک متعدد، اقدام به رو کردن دست الجزیره و العربیه در حوادث این کشور کرد.

موفقیت تلویزیون دولتی سوریه و شبکه‌های نامبرده در جذب افکار عمومی منطقه و جهان از چشم پایگاه‌های رصد غربی دور نماند و آنها با استفاده از امکانات موجود، تصویر روشنی از عدم اطمینان به الجزیره و العربیه را در میان مخاطبان عرب و غیر عرب دریافت کردند. این تصویر به خصوص پس از شروع ماموریت کوفی عنان و تداوم حملات تروریست‌های مسلح و شورشیان وابسته به قطر و عربستان به صورت قابل توجهی سیر صعودی به نفع تلویزیون‌های دولت سوریه داشت، تا جایی که حتی برخی از شبکه‌هایی که خوراک خود را از دوحه و دوبی دریافت می‌کردند، ناچار شدند نیم‌نگاهی نیز به دمشق داشته باشند، چرا که بییندگان آنها بدون واسطه تلویزیون‌های سوریه را می‌دیدند و خود به قضاوت در مورد واقعیت میدان می‌رسیدند.

این برگشت نگاه‌ها از الجزیره که این شبکه را به رسانه‌ای دست دوم تبدیل کرده بود، به سرعت و در قالب گزارشی هشدار آمیز از سوی سازمان‌های اطلاعاتی غربی به دفتر سعود الفیصل وزیر خارجه سعودی ارسال شد و وی نیز دبیرکل شورای همکاری خلیج‌فارس را به همراه این گزارش روانه دوحه کرد تا همتای قطری‌اش نیز در جریان دسته‌گل الجزیره و العربیه قرار بگیرد.

ورود الزیاتی به دوحه و رسیدن وی به دفتر کار حمد بن جاسم، تنها ساعاتی پیش از شروع نشست کمیته عربی برای امور سوریه، نخست‌وزیر قطر را وادار به گنجاندن این موضوع در دستور کار خود کرد. وی که برای مقابله با روند رو به کاهش بینندگان الجزیره هیچ راه‌کاری نداشت و این شبکه همچنان باید بحران‌های دیگری را در خاورمیانه مدیریت می‌کرد، نمی‌توانست از شیوه کنونی خود کوتاه آمده و اندکی از واقعیت‌های سوریه را بیان کند، بناچار به دیکتاتوری رسانه‌ای روی آورده و خواستار حذف شبکه‌های سوری از ماهواره‌های عرب‌ست و نایل‌ست می‌شود.

منابع آگاه به العالم گفته‌اند که مدیران این دو ماهواره چاره‌ای جز اطاعت دستور سران قطر و عربستان را ندارند و به زودی شبکه‌های سوریه‌ای از این دو ماهواره برداشته خواهند شد، اما دولت سوریه بسیار مایل است در دنیای رقابت، از تجربیات برجسته شبکه خبری العالم استفاده کند که از زمان شروع بیداری اسلامی در منطقه هدف حذف از ماهواره‌های عربی قرار گرفته و به صورت موفقیت‌آمیزی نه تنها مخاطبان خود را از دست نداده، بلکه با پخش برنامه‌های خود از ماهواره آتلانتیک‌برد با همان مختصات عرب‌ست و نایل‌ست، عملاً این دو ماهواره عربی را از یک درآمد خوب و مطمئن محروم ساخت.

کارشناسان امور رسانه نیز به العالم گفته‌اند که این اقدام اعراب نوعی دزدی افکار عمومی محسوب می‌شود و در همان جلسه، برخی از حضار به اظهارات حمد بن جاسم خندیده و بعد از پایان نشست

پربیننده ترین خبرها