به گزارش پایگاه اطلاع رسانی العالم به نقل از روزنامه "القدس العربي" چاپ لندن، بيش از دو هفته قبل، سفارت آمريكا در امان از طرق ديپلماتيك اين پيام را به وزارت امور خارجه اردن رساند كه احمد شفيق و نه محمد مرسي نامزد اخوان المسلمين رئيس جمهوري آينده مصر است.
اين نامه از طريق یک ديپلمات به وزارت امور خارجه اردن منتقل شد و در مدت كوتاهي از كابينه به محافل اصلي تصميم ساز سياسي در اردن رسيد.
اين نامه براي مسئولان اردني اين سوال را ايجاد كرد كه آيا اطلاعات سفارت آمريكا درباره پيروزي احمد شفيق درانتخابات رياست جمهوري مصر، نوعي اقدام گمراه كننده بوده يا اينكه واشنگتن خبري درست را به دوست مهم خود در منطقه منتقل كرده است؟
اردن پس از دريافت اين خبر، طبق استراتژي كاري سريعي را در چارچوب معادلات سياسي داخلي تدوين كرد و اين درحالي بود كه به گفته يك مسئول برجسته و مهم و از شخصيت هاي سياسي و پارلماني اردن، دستگاه هاي امنيتي اردن پيش بيني كرده بودند كه به احتمال قوي اخوان المسلمين در انتخابات رياست جمهوري مصر پيروز مي شود.
استراتژي به قدرت رسيدن احمد شفيق در مصر به قانون انتخاباتي جنجال برانگيز "راي واحد" جام تازه ای بخشيد و آن را به عنوان قانوني كه مختص طرد و دور كردن اسلام گرايان است، مطرح كرد.
تنها طي چند ساعت، تصميم سازان در پارلمان اردن و ديگر نهادهاي اين كشور مشغول رسيدگي به قانون راي واحد شدند و ملاحظات و خواسته هاي طاهر المصري رئيس مجلس سنا كه سعي داشت توجه به اين مساله را جلب كند كه قانون راي واحد ديگر مناسب اين زمان و مكان نيست، موثر واقع نشد و وي پيشنهاد كرد كه قانون چند رايي در كميته راه كارهاي ملي مورد بررسي قرار گيرد.
بر اين اساس، عبدالكريم الدغمي رئيس مجلس نمايندگان اردن يك شام سياسي در منزلش با حضور 24 نماينده مجلس ترتيب داد كه كودتايي ناگهاني عليه طرح "چند رايي" و بازگشت به پيمان راي واحد بود براين اساس كه اخوان المسلمين كاملاً از بازي خارج هستند.
درآن هنگام، اين نظريه در محافل تصميم سازان اردني منتشر شد كه مي توانيم انتخابات پارلماني را حتي با وجود تحريم اخوان المسلمين برگزار كنيم ولي اين مساله حتي خوشايند عبدالاله الخطيب دشمن سياسي اسلام گرايان و رئيس هيات مستقل مديريت انتخابات واقع نشد.
پس از آن به محض اعلام نتايج انتخابات رياست جمهوري مصر، تصميم سازان اردني دو مساله را دريافتند، اول اينكه تاخير اعلام نتايج انتخابات رياست جمهوري مصر به مدت سه روز، شك و ترديد و ابهاماتي را مي انگيزد و نشان دهنده تحولات پشت پرده است و اينكه ديپلماسي اردن در درك اين مساله شكست خورده است، به طوري كه سفارت اردن در قاهره ، ارزيابي درستي از اوضاع نداشته است و مساله دوم اينكه اطلاعات درز شده از سوي دستگاه ديپلماسي آمريكا، گمراه كننده بوده است.
بعد از تاخيري چند روزه در اعلام نتايج انتخابات رياست جمهوري مصر، مرسي در وقت تلف شده پيروز شد و بر مسند رياست جمهوري نشست و به عرب ها اطمينان داد كه براي صادر كردن انقلاب مصر تلاش نخواهد كرد اما واكنش طرف اردني، استقبال گرم شيخ همام سعيد ناظر كل اخوان المسلمين اردن از پيروزي مرسي بود.
به گفته محمد الحديد فعال سياسی، تجربه ثابت كرده است كه برخي از مسئولان ارزيابي خود از اوضاع ندارند اما مسئولان اردني سه تصميم اتخاذ كردند كه تا حدودي بر استراتژي نوين خود تا كمي قبل از اعلام پيروزي مرسي غلبه كرد، تصميم اول ، لغو وتوي امنيتي درباره ارتباط و تماس و گفتگو با اخوان المسلمين بعد از ساقط شدن نظريه برگزاري انتخابات بدون اخوان بود و تصميم دوم، استقبال از خالد مشعل رئيس دفتر سياسي جنبش مقاومت اسلامي فلسطين (حماس) و دادن اجازه حضور طولاني تر از معمول در اردن و تصميم سوم، تصميم پادشاه اردن مبني بر بازنگري در بخشي از قانون انتخابات و افزايش تعداد كرسي هاي فهرست ملي از 17 كرسي به 27 كرسي بود كه با هدف تلاش براي جلب دوستي جريان اسلام گرا صورت گرفت.
پس از بروز پيچيدگي هايي در جزئيات قضيه، تصميم سازان اردني دستپاچه شده و برخي از آنان به دفتر پادشاهي اردن پيشنهاد كردند كه برگزاري انتخابات به مدت دو ماه به تعويق بيافتد تا همه بتوانند خود را براي برگزار كردن آن آماده كنند.
ولي دفتر پادشاهي اردن اين پيشنهاد را رد كرد و بر برگزاري انتخابات سراسري سالم تا قبل از پايان سال 2012 تاكيد كرد و نهادهاي امنيتي نيز در تلاشي براي توافق با اسلام گرايان با شيخ زكي بني ارشيد شخصيت برجسته گروه اخوان المسلمين اردن گفتگو كردند و وي دور پس از اي