العالم ـ عربستان سعودی
پایگاه خبری «العربی الجدید» در یادداشتی با عنوان «آیا تقسیم الحوثیها از محاسبات جدید عربستان است؟» به تحلیل ترفند تازه عربستان برای جبران شکست در جنگ تحمیلی سه سال گذشته تاکنون علیه یمن پرداخت.
در این یادداشت خاطرنشان شده، اظهارات محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی درباره تلاش کشورش برای اختلاف افکنی در صفوف گروه انصار الله در یمن بحث و سوال هایی را درباره ماهیت شکافی که ریاض به دنبال ایجادش است برانگیخته است آن هم در سایه واقعیت انصار الله و مجموعه عوامل تشکیل دهنده سازمان و ایدئولوژی این گروه و ائتلافهایی را که در مناطق تحت سیطره خود تشکیل داده است، با وجود اینکه طی سه سالی که از جنگ یمن می گذرد انصار الله قدرت خود را در رویارویی و تهدید مداوم عمق خاک عربستان با موشکهای بالستیک نشان داده است.
العربی الجدید اخبار ضد و نقیضی از سوی طرفهای یمنی در تفسیر اظهارات عربستان درباره امکان ایجاد اختلاف در محافل جنبش الحوثی را رصد کرده است.
مقامات دولت مستعفی منصور هادی احتمال موفقیت هر گونه گرایشی از این دست در ایجاد تاثیر واقعی بر انصار الله را ضعیف دانستند و گفتند که این کار باید با اتفاقاتی اساسی در زمینه تحمیل تلفات میدانی و نظامی همراه باشد به گونه ای که با خلق واقعیتی جدید، یکپارچگی انصار الله و تسلط آن بر بسیاری از استانهای یمن از بین برود.
به گفته یکی از مقامات دولت مستعفی یمن از اهالی استان صعده که مشاور یکی از وزارتخانه های دولت مستعفی یمن است، جدا سازی الحوثیها از یکدیگر ممکن است اما واقعیت کنونی متفاوت و با منافع گره خورد است، انتظار نمیرود که در حال حاضر رهبرانی در انصار الله باشند که شاید از این گروه جدا شوند یا گرایشهایی مغایر با رهبر اصلی آن یعنی عبدالملک الحوثی داشته باشند بخصوص مادامی که انصار الله، صنعا را با همه منافع و نهادهای دولتی در تسخیر خود نگاه داشته است اما اگر این گروه متحمل خساراتی شود نظر ما هم متفاوت خواهد بود.
بن سلمان در گفت وگو با مجله تایم درباره جنگ یمن و امکان گفتوگو با انصار الله گفته بود: امروز به آنها صراحتا میگویم ما از طریق اطلاعات محرمانه خود الحوثیها را از هم جدا میکنیم بنابراین مایلیم فرصت دیگری بدهیم اگر افرادی در صف دوم یا سوم الحوثیها هستند و میخواهند آینده ای متفاوت داشته باشند ما آنها را برای جدا شدن از رهبران صف نخست الحوثیها یاری میدهیم.
این اظهارات، کارشناسان را برای پیگیری جزئیات و ترکیب سازمانی انصار الله ترغیب کرد، انصار الله در استان صعده یمن شکل گرفت و پس از گذار از چند مرحله موجودیت مسلحانه خود را اعلام کرده و با نیروهای دولتی یمن در سال 2004 وارد جنگ شد که در نهایت مرگ حسین بدر الدین الحوثی، رهبر و بنیانگذار آن را به همراه داشت.
اما جنبش انصار الله به رهبری بدر الدین الحوثی، پدر رهبر فقید خود که یکی از برجسته ترین شخصیتهای زیدی بود به فعالیت خود با قدرت ادامه داد و پس از مدت کوتاهی عبدالملک الحوثی، رهبر کنونی انصار الله جانشین پدرش شد که در دوره وی اغلب جنگ های انصار الله با دولت تا تسلط بر صنعا و جنگ حال حاضر در یمن روی گرفت.
انصار الله به عنوان یک گروه ایدئولوژیک، رهبری دارد که پیروان مختلف این گروه او را همراهی کرده و به او وفادار هستند قداست رهبری او به اندازه ای است که وی را آقا، رهبر انقلاب و هدایتگر راه قرآن مینامند و بین هیچ دو نفری در داخل انصار الله بر سر وفاداری به وی اختلافی نیست حتی اگر بر سر رهبران مادون وی و گرایشهای آن ها اختلافی باشد.
العربی الجدید ادامه تصریح کرده، انصار الله برخاسته از عقاید زیدی نزدیک به شیعیان است و با ایران و حزب الله رابطه دارد اما با این وجود هنگامی که این گروه صنعاو پیرامون آن را تحت تسلط خود گرفت، رهبران و شخصیت هایی خارج از چارچوب عقیدتی این گروه به آن پیوستند که از جمله آنها برخی از خاندان هاشمی هستند که با الحوثیها در ایده داشتن حقانیت بیشتر برای رسیدن به قدرت و حکومت مشترک هستند چون نسب خود را به امام حسن(ع) و امام حسین (ع) میدانند اما در عین حال انصار الله را یک گروه جامع وکامل نمیدانند و تنها به دلیل قدرت و صعودی که پیدا کرده دور آن را گرفته اند از همین رو ممکن است که اگرانصار الله تسلط خود را بر صنعا از دست بدهد این شخصیت ها هم به حسب منافع خود از انصار الله خارج شوند.
عربستان به نوبه خود در مرحله ای با شخصیت های یمنی وابسته به الحوثی ها ارتباط داشته است آن هم به دلیل نقشی که ریاض پس از انقلاب سپتامبر 1962 در یمن داشت تا توافقی که تحت نظارت وی منعقد شد و به دنبال آن افرادی از خاندان آل حمید الدین را پذیرفت که انقلاب آن را سرنگون کرده بود.
اما واقعیت این است که پس از طوفان تحولات سال های مدید در یمن تا حد زیادی درباره نقشی که نظیر چنین رهبرانی در تقسیم الحوثی می توانند ایفا کنند اختلاف بود اما بعید نیست که نقش میانجیگری را ایفا کند و به عربستان در خصوص الحوثی ها اطمینان خاطر دهند.
در همین راستا مساله قابل توجه اشاره بن سلمان به رهبران صفوف دوم و سوم الحوثی است آنهایی که خواهان آینده ای متفاوت هستند و با رهبران صف اولی اختلاف دارند چنین امری سوالهایی را مطرح میکند درباره اینکه آیا عربستان خطوط ارتباطی یا دیدگاهی دارد که نشان میدهد میتواند با حمایت از رهبرانی مشخص در الحوثی، آنها را به سمت خود کشیده و در برابر انصار الله قرار دهد.
به گفته بن سلمان « آنهایی که ریاض معتقد است بیرون کردن آنها از دنباله روی از ایران دشوار است آنهایی هستند که تنها به ایدئولوژی خود و ایدئولوژی ایران و ایدئولوژی حزب الله اهمیت می دهند یا مایل هستند بمیرند این چیزی است که آنها میخواهند.».
در راستای سخن از جدا سازی الحوثیها و ائتلافهای آنها گفته میشود مهمترین واقعه ای که در طول بیش از سه سال جنگ یمن روی داده فروپاشی ائتلاف الحوثی ها با علی عبدالله صالح رئیس جمهور سابق یمن و کشته شدن وی در دسامبر 2017 بود.
با وجود اینکه مرگ وی محاسبات ائتلاف روی چیزی که ائتلاف صالح خوانده بود برهم زد اما با این وجود ائتلاف سعودی در هر حال از فروپاشی ائتلاف الحوثی ها با طرفداران صالح استفاده کرد .
به گزارش فارس، العربی الجدید خاطرنشان کرده، به هر حال بر مبنای دلایلی شناخته شده نمی توان فروپاشی ائتلاف الحوثی ها و صالح را زمینهای برای ایجاد شکاف احتمالی در داخل الحوثیها دانستند به طور خلاصه باید گفت مبنای سعودیها برای تفرقه افکنی بین الحوثیها هر چه باشد حتی اگر به شکل یک راهبرد اضطراری در سطح جنگ بی وقفه کنونی باشد اما به دلیل محاسباتی که بر اساس واقعیت نبرد وجود دارد فرصت کارآمدی آن برای اینکه ضربهای محکم به الحوثیها باشد اگر نگوییم وجود ندارد اما محدود است چون الحوثیها هنوز شماری از مهمترین استانهای یمن از جمله صنعا را تحت تسلط خود دارند که بیش از نیمی از جمعیت یمن در آنجا ساکن هستند، اگرچه همه این ها چیزی از حضور طیف گستردهای از گروههای یمنی مخالف الحوثیها از گروهها و طبقات مختلف یمنی کم نمیکند اما این به معنای شکاف در داخل الحوثی به عنوان یک جنبش نظام مند نیست.