العالم - آمریکا
«رند پال» نماینده جمهوریخواهان کنتاکی در سنای آمریکا، در نشست پنجشنبه هفته گذشته کمیته روابط خارجی سنا، «مایک پامپئو» وزیر خارجه کشورش را به دلیل اتخاذ رویکردی پر از تناقض در قبال ایران و چشم بستن بر جنایتهای متحدان آمریکا در غرب آسیا، به باد انتقاد گرفت.
سناتور پال، سخنانش را با ترسیم نقشه پیشروی کشورش پس از خروج از برجام آغاز کرد و در تحلیل احتمالات موجود گفت که اولین احتمال، اعمال تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران است و به احتمال قوی، این اقدام به دلیل یکجانبه بودن، با شکست مواجه میشود.
وی در توضیح علت شکست این اقدام یکجانبه گفت: «... این بدان معناست که اروپا، چین و روسیه تجارت با آنها را ادامه میدهند... پس در این صورت، با ناکارآمد بودن تحریمها، ما به آنچه میخواستیم نمیرسیم».
منظور پال از «آنچه میخواستیم»، محدود کردن برنامه موشکی و اقدامات منطقهای جمهوری اسلامی ایران است.
وی سپس به سراغ احتمال دوم، یعنی موثر شدن تحریمها با همراهی اروپاییها رفت و گفت که در این صورت هم، ایران که هنوز دروازههای اقتصاد چین و روسیه را به سمت خود، باز میبیند، سانتریفیوژهایش را دوباره روشن میکند.
این سناتور سپس به درخواست ۱۲ بندی پامپئو از ایران پرداخت؛ درخواستی که پس از خروج آمریکا از برجام مطرح شد و دورنمایی زیادهخواهانه از توقف برنامه موشکی دفاعی و مبارزه ایران با تروریستهای منطقه در قبال مذاکره با آمریکا بر سر توافقی جدید را ترسیم میکند.
پال سپس از پامپئو خواست که فرض کند که به جای ایران، از عربستان یا رژیم صهیونیستی خواسته که «برنامه هستهای نظامی» خود را فاش کنند. پاول گفت که این اتفاق برای «اسرائیلِ دوست» هیچگاه نمیافتد و عربستان هم با اینکه دستگاه اطلاعاتی آمریکا از تلاش ریاض برای خرید بمب اتم آگاه است، کماکان در حاشیه امن باقی میماند.
این سناتور آمریکایی به درخواست آمریکا از ایران برای کنار گذاشتن موشکهای بالستیکش پرداخت و ضمن اشاره به هزینههای گزاف اعراب حاشیه جنوبی خلیجفارس در پروژههای نظامی، گفت «مگر اینکه (کشورهای) آنها فلج شوند و در خیابانها به گشنگی بیافتند که قبول کنند که برنامه موشکی بالستیک خود را کنار بگذارند».
پال سپس به بازی رسانهها در جنگ عربستان و انقلابیون یمن پرداخت و گفت: «در وزارت دفاع گزارشهایی منتشر میشود که مثلا ۳۲ حمله موشکی به عربستان سعودی شده است؛ این در حالی است که یمن ۱۶ هزار بار توسط عربستان سعودی بمباران شده است. هیچکس حتی این مسئله را بر زبان نمیآورد؛ به گونهای رفتار میکنیم که گویا هیچ اتفاقی رخ نداده است».
وی به حمایت علنی عربستان و قطر از تروریستهای بنیادگرای سوریه هم اشاره کرد و در آخر نتیجه گرفت که با ادامه رفتار متناقض در برابر ایران، سیاست منطقهای آمریکا به جایی نمیرسد.