العالم-اروپا
«وودی جانسون» سفیر ایالات متحده در بریتانیا از لندن خواست که به جای حمایت موضع اتحادیه اروپا در قبال ایران، از موضع واشنگتن در خروج از توافق هستهای حمایت کند.
جانسون در ایمیلی به روزنامه «تلگراف» ضمن درخواست از انگلیس برای جداشدن از کشورهای اروپایی در حمایت از برجام و پیوستن به تحریمهای آمریکا علیه ایران، نوشت: «آمریکا در حال افزایش فشارهای خود بوده و میخواهد انگلیس را در کنارش ببیند. زمان خروج از توافق معیوب 2015 فرا رسیده است».
وی توضیح داد: «ما از بریتانیا میخواهیم که از قدرت و نفوذ دیپلماتیک قابل توجه خود استفاده کند و به ما پیوندد، آنهم زمانی که ما اقدامات قاطع جهانی برای رسیدن به یک توافق واقعا جامع را رهبری میکنیم».
سفیر آمریکا در انگلیس مدعی شد که واشنگتن و لندن میتوانند با همکاری یکدیگر، «رفاه و آرامش» را در ایران به ارمغان بیاورند.
جانسون با تعیین ضربالاجل صریح برای کمپانیهای انگلیسی جهت توقف تجارت با ایران، هشدار داد که در غیر اینصورت، با «عواقب جدی» در معاملات با آمریکا مواجه خواهند شد. تبادلات تجاری انگلیس و ایران در سال 2016، 365 میلیون پوند برآورد شده است.
وی اضافه کرد: «رئیسجمهور (ترامپ) صریح بوده است؛ هر شرکتی که منافع خودش در تجارت با ایران را پیش از منافع اقتصاد جهانی در نظر بگیرد، خطر عواقب جدی برای معاملاتش با آمریکا را به جان خریده است».
این مقام آمریکایی درباره نحوه وارد کردن فشار حداکثری به ایرانیها نیز نوشت: «فقط با تشکیل یک جبهه متحد میتوانیم بیشترین فشار ممکن را به دولت ایران بیاوریم و آنها را وادار به تغییر مسیر و پایان دادن به فعالیتهای شرورانه در داخل و خارج کنیم».
این در حالی است که «ادوین ساموئل» سخنگوی دولت انگلیس پیشتر تاکید کرده بود لندن به ادامه توافق هستهای با ایران متعهد بوده و در مورد اعمال تحریمهای آمریکا علیه ایران با واشنگتن اختلاف نظر دارد.
حدود یک هفته پیش نیز «جرمی هانت» وزیر خارجه انگلیس تفاهمنامه اجرای قوانین مسدودساز اتحادیه اروپا در برابر تحریمهای آمریکا را به صورت مشترک با دیگر کشورهای باقیمانده در برجام امضا کرد.
ترامپ در تاریخ ۱۸ اردیبهشت طی سخنرانی در کاخ سفید با متهم کردن ایران به تلاش برای دستیابی به سلاح اتمی، مخفی کردن ابعاد نظامی برنامه هستهای و دخالت در امور کشورهای منطقه، خروج آمریکا را از برجام اعلام کرد.
وی همچنین گفت که تحریمهای پیشین هستهای و تحریمهای سختتر جدیدتر در بازه ۹۰ تا ۱۸۰ روزه علیه ایران باز خواهند گشت. ترامپ همچنین از مقامات تهران دعوت کرد تا به مذاکرات جدید با آمریکا برگردند.
ایران و پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) به علاوه آلمان در تیرماه سال ۱۳۹۴ به توافقی دست یافتند که قرار بود در ازای ایجاد محدودیت در بخشهایی از فعالیتهای هستهای ایران، همه تحریمهای بینالمللی و یکجانبه مرتبط با برنامه هستهای ایران را رفع کند.