العالم- آمریکا
هفتاد و سومین مجمع عمومی سازمان ملل متحد از روز چهارشنبه بحث بر روی پیش نویس قطعنامه ای را آغاز کرد که به موجب آن تحریم های یکجانبه آمریکا علیه کوبا باید لغو شود.
نمایندگان کشورهای مختلف در این روز و همچنین در ادامه این نشست که روز پنج شنبه برگزار شد، بر ضرورت لغو این تحریم ها که باعث فشار اقتصادی بر مردم کوبا شده است، تاکید کردند.
در این بین، آ سه آن، جنبش عدم تعهد، گروه 77 و اتحادیه اروپا بر ضرورت برقراری ارتباطات تجاری و مالی با کوبا تاکید کردند و خواستار رای دادن به این قطعنامه شدند.
این بیست و هفتمین بار بود که مجمع عمومی سازمان ملل متحد خواستار رفع تحریمهای آمریکا علیه کوبا شد. ۱۸۹ کشور به این قطعنامه رأی مثبت داده و ۲ کشور با آن مخالفت کردند.
تحریم؛ سیاست نخ نمای آمریکا
غلامعلی خوشرو روز پنج شنبه در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد که برای بررسی قطعنامه پیشنهادی برای پایان دادن به تحریم های یکجانبه آمریکا علیه کوبا برگزار شد، این مطلب را مطرح کرد.
وی اظهار کرد: ایران بار دیگر از مردم و دولت کوبا علیه تحریم های غیرقانونی و یک جانبه که از سوی آمریکا در مدت طولانی تحمیل شده اند، حمایت می کند.
خوشرو افزود: بدون تردید، محاصره اقتصادی، تجاری و مالی علیه کوبا، تحریم های یکجانبه ناعادلانه و طولانی مدتی است که علیه یک کشور در تاریخ جهان مدرن تحمیل شده است.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد ادامه داد: انسداد، نمونه مشخصی از یکجانبه گرایی آمریکا در جهان است. در حقیقت، راه و جاده یک طرفه مشی برخی از مقامات ارشد دولت اخیر آمریکا، به طور فزاینده ای آنها را از واقعیت های موجود در دنیای چندجانبه امروز دور می کند.
خوشرو اضافه کرد: لجاجت و جنون دولت آمریکا در اعمال یکجانبه تحریم ها به خصوص در دولت جدید که سیاست های نخ نما شده دوران جنگ سرد را دنبال می کند، خسارات فراوانی را به بخش های اقتصادی کوبا وارد کرده و باعث ایجاد مشکلات ناگوار برای مردم کوبا در بهره مندی از حقوق بشر شده است.
وی تاکید کرد: تحریم و انسداد معاملات تجاری، اقتصادی و مالی کوبا نقض گسترده، آشکار و سیستماتیک حقوق بشر مردم کوبا، منشور ملل متحد و حقوق بین الملل است و مانع همکاری بین المللی می شود.
نماینده ایران تصریح کرد: متاسفانه در قرن 21 هنوز مقامات آمریکا از لفاظی های جنگ سرد استفاده می کنند و به جای گرفتن درس از سیاست های کوتاه مدت و فاجعه آمیز خود علیه کوبا و همچنین منطقه ما خاورمیانه، مسیر اعمال تحریم های جدید و شدید علیه رهبران کوبا را در پیش گرفته اند.
خوشرو با یادآوری 37 سال تحریم یکجانبه آمریکا علیه ایران، گفت: جمهوری اسلامی ایران که بیش از 37 سال است زیر فشار اقدامات یکجانبه آمریکا از جمله تحریم های اقتصادی و مالی بی سابقه قرار گرفته است، با نگرانی به جای دولت و مردم کوبا از بی پروایی و نادیده گرفتن ارزش ها و نهادهای بین المللی از سوی آمریکا اشتراک نظر دارد.
وی با بیان اینکه آمریکا به اعمال تحریم به عنوان ابزاری برای دستیابی به اهداف خود معتاد شده است، افزود: برنامه جامع اقدام مشترک در سال 2015 میان ایران و گروه 1+5 که با قطعنامه 2231 به تایید شورای امنیت رسید، نمونه خوبی از این واقعیت است که آمریکا در صحنه بین الملل یک بازیگر بدقول است.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد ادامه داد: قطعنامه 2231 شورای امنیت می گوید باید تحریم های اعمال شده علیه ایران لغو شود اما بسیار غمبار است که یک عضو دائم شورای امنیت و مذاکره کننده اصلی در برجام و پیش نویس قطعنامه شورای امنیت، اکنون کشورهای مستقل دیگر را نه به خاطر نقض قطعنامه بلکه به دلیل اجرای آن، تنبیه و تهدید می کند.
خوشرو تاکید کرد: جنگ اقتصادی آمریکا تحت عنوان تحریم های جدید، نه تنها مردم ایران را هدف قرار می دهد، بلکه دارای پیامدهای مضر برای مردم کشورهای دیگر و اختلال در وضعیت تجارت جهانی هم شده است.
وی تصریح کرد: اعمال دوباره تحریم علیه ایران پس از خروج یکجانبه از برجام، نشان داد که آمریکا در هیچ موردی قابل اعتماد نیست و حساب کردن روی تعهدات آن، یک اشتباه بزرگ است.
نماینده ایران در سازمان ملل متحد پیام نشست امروز مجمع عمومی سازمان ملل متحد را تایید دوباره ای بر سپری شدن دوران سیاست مداخله جویانه و دخالت در اقصی نقاط جهان دانست و گفت: دوران کودتاهای آنی، تعرض، بی ثبات سازی، سیاست دیوار، تحریم و تهاجم که تهدید کننده صلح و امنیت جهان است، به پایان رسیده است.
خوشرو خاطرنشان کرد: پیام محکومیت امروز ما به اقدامات یکجانبه به ویژه 'ممنوعیت و تحریم های یک جانبه' این است که حفظ منافع و امنیت در جهان به کمترین هزینه تنها از طریق همکاری، همبستگی و هماهنگی بین کشورها امکان پذیر است.
وی افزود: جای تاسف است که برخی حاکمان فعلی در جهان می پندارند که می توانند امنیت بهتری را برای منافع کوتاه مدت خود از طریق برانگیختن احساسات ملی گرایی و نژادپرستانه و همچنین از طریق پایمال کردن قواعد جهانی و تضعیف نهادهای بین المللی به دست آورند.
نماینده ایران در سازمان ملل متحد ادامه داد: مقابله با چندجانبه گرایی با استفاده از اقدامات یکجانبه همچون ممنوعیت و تحریم نشانه تفوق نیست بلکه ضعف عقل است و ناتوانی در درک جهان پیچیده و متصل را فاش می کند.
تلاش های نماینده مستعفی برای فرار از انزوای آمریکا
نیکی هیلی نماینده مستعفی تلاش کرد تا در مسیر این رای گیری اختلال ایجاد کند. او هشت اصلاحیه برای این پیش نویس مطرح کرد و تمام توان خود را به کار گرفت تا مساله تحریم های کوبا را به موضوعات حقوق بشری مرتبط کند تا شاید در این مسیر بتواند نظر متحدان خود را به دست آورد.
پس از اظهارات وی، نماینده اتحادیه اروپا در اظهار نظری متفاوت از لزوم برطرف شدن تحریم های کوبا سخن راند و محل رسیدگی به مساله حقوق بشری را به شورای حقوق بشر که آمریکا در آن فعلا حضور ندارد، احاله داد.
وی تاکید کرد که تحریم ها به مردم و اقتصاد کوبا آسیب رسانده است. اروپا می خواهد تحریم ها پایان یابد و درهای کوبا برای تجارت و همکاری های اقتصادی و همچنین سیاسی باز شود.
کانادا هم که در موضوعات حقوق بشری معمولا همراه آمریکا بوده است، نظر مخالفی با نماینده آمریکا ارائه داد و از ضرورت پایان یافتن تحریم های یکجانبه آمریکا علیه کوبا صحبت کرد.
شکست آمریکا در سازمان ملل
و نهایتا این مساله به رای گذاشته شد و اعضای مجمع عمومی با 126 رای موافق، 9 مخالف و 52 ممتنع بر ضرورت رای حد نصاب تاکید کردند.
پس از آن، هشت پیش نویس اصلاحی آمریکا به رای گذاشته شد که در تمام آنها، تنها آمریکا، رژیم صهیونیستی و اوکراین رای موافق دادند و مابقی کشورها مخالف یا ممتنع بودند و هیچ یک از این اصلاحیه ها نتوانست حتی اکثریت نسبی را هم به دست آورد.
این مسئله نشان داد که آمریکا و رژیم اشغالگر قدس دچار انزوا شده است. در واقع همراهی ایالات متحده با رژیم صهیونیستی انزوای بیشتر واشنگتن را در مجامع بین المللی ثابت میکند.
شاید بی جهت نباشد اگر این انزوای سیاسی آمریکا را در همراهی با رژیم صهیونیستی بی سابقه بدانیم. انزوایی که همزمان با شکست سیاست های تحریمی آمریکا تشدید شده است.
واشنگتن علیه روسیه، کره شمالی، ایران و حتی ترکیه هم اقدامات یکجانبه تحریمی را در پیش گرفت اما جالب اینجاست که به جای آنکه این فشارها بر کشور هدف تاثیرگذار باشند،ایالات متحده را بیشتر از دیگران تحت تاثیر قرار داد.
نشریه «بیزینس اینسایدر» در این خصوصو نوشت: باوجودی که کاخ سفید و اعضای کنگره آمریکا از برقراری سخت ترین تحریم ها علیه ایران سخن می گویند اما بررسی موسسه های پژوهشی نشان می دهد که تحریم های یکجانبه ایالات متحده تنها در 13 درصد موارد در سیاست خارجی نتیجه بخش بوده اند و آن هم در مورد کشورهایی اتفاق افتاده است که روابط تجاری جامع و گسترده ای را با ایالت متحده داشته اند.
نشریه بیزینس اینسایدر سپس در زمینه ظرفیت های ایران که مانع اثربخشی فشارهای ترامپ می شود آورده است: ایران در حقیقت روابط تجاری را با آمریکا ندارد بنابراین به دلیل نداشتن وابستگی عمیق به واشنگتن، این کشور دچار چالش عمیق نخواهد شد. از طرف دیگر ایران اقتصادی به شدت متنوع دارد و به عنوان نمونه مانند کوبا تنها بر یک کالا یا حوزه ای خاص متمرکز نیست. گستردگی اقتصاد ایران به اندازه ای است که در مقابل تحریم های آمریکا و کشورهای غربی می تواند به شرق تغییر جهت دهد و به مبادلات نفتی و کالایی خود با چین، هند و دیگر کشورهای آسیایی ارتقا بخشد.
و نهایتا باید گفت تنهایی ایالات متحده با خروج از بسیاری از توافقات بین المللی و در راس آنها خروج از توافق هسته ای موسوم به برجام با رسوایی بسیار بزرگ آن هم همراهی و قرار گرفتن در کنار رژیم صهیونیستی همراه شده است.