العالم ـ آمریکا
هفتهنامه "اشپیگل"، با توجه به اینکه "دونالد ترامپ"، رئیس جمهور آمریکا قرار است از فردا دور جدیدی از تحریمها علیه ایران را اجرایی کند در مطلبی در این باره نوشت: از روز دوشنبه تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران که شامل بخشهای نفتی و بانکی این کشور میشود اجرایی خواهد شد. البته دونالد ترامپ هم با این اقدام خود در برابر چالشهای جدیدی قرار خواهد گرفت.
اوایل آگوست آمریکا اولین دور تحریمها علیه ایران را اجرایی کرد. این تحریمها شامل تجارت با فلزات طلا و فلزات گرانبها، خرید دلار و واردات هواپیماهای مسافربری و قطعات آن بود. دور دوم تحریمها علیه ایران میتواند آسیبهای سختتری به ایران وارد کند چرا که آمریکا حالا مبادلات تجاری اصلی ایران یعنی بخشهای بانکی و نفت را هدف قرار داده است. این تحریمها یک نتیجه دیگر خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران در ماه می است. هدف این تحریمها این است که هیچ کشوری دیگر از ایران نفت وارد نکند. ابزار فشار آمریکا بر دیگر کشورها هم این است که کسی که به جبهه این تحریمها علیه ایران نپیوندد از چرخه مبادلات تجاری با آمریکا حذف میشود.
در ادامه این مطلب آمده است: به این ترتیب این تحریمهای جدید نهتنها برای تهران مسائلی را ایجاد میکند بلکه برای برخی شرکای واشنگتن هم مسئلهساز است. این تحریمها همچنین برای ترامپ بهمفهوم یک چالش دیپلماتیک جدید است. این مسئله برای رئیس جمهور آمریکا مطرح است که؛ چگونه با کشورهایی رفتار کند که با وجود تحریمها همچنان به واردات نفت از ایران ادامه میدهند؟
اولین نشانههای این مسئله روز جمعه در این اعلان وزیر امور خارجه آمریکا دیده شد. وی اعلام کرد که آمریکا قواعد استثنائی را برای هشت کشور که همچنان به مبادلات تجاری خود با ایران ادامه میدهند در نظر میگیرد.
اینکه این کشورها کدامند مسئلهای است که دولت آمریکا قرار است همزمان با اجرایی شدن تحریمها و در روز دوشنبه اعلام کند. بهگفته وزیر امور خارجه آمریکا اعضای اتحادیه اروپا شامل قواعد استثنائی آمریکا در این زمینه نیستند. البته ترکیه اعلام کرده است که همچنان میخواهد به مبادلات نفتی خود با ایران ادامه دهد.
اشپیگل در ادامه نوشت: در هر حال آمریکا از روز دوشنبه در برابر یک مسیر دشوار که مانند راه رفتن روی لبه تیغ است قرار میگیرد.
ترامپ از یک طرف میخواهد فشار حداکثری بر تهران وارد کند. از طرف دیگر وی باید این مسئله را بسنجد که میخواهد در چهحدی به این مسئله تن در دهد که تحریمهایش همچنین بر دیگر کشورها تأثیر گذاشته و به آنها آسیب وارد کند. بههرحال ترامپ حالا در سیاست خود در قبال تهران تنها است. آلمان، فرانسه، انگلیس، چین و اتحادیه اروپا میخواهند بدون آمریکا به توافق هستهای پایبند بمانند و تلاش میکنند تحریمها را دور بزنند. یک گزینه آنها این است که سیستمی را طراحی کنند که تجارت قانونی با ایران بدون جریانات پولی مستقیم و نقدی امکانپذیر شود، علاوه بر این مشکلات دیگری هم وجود دارد. کره جنوبی، ترکیه، هند و چین از جمله کشورهایی هستند که حجم بالایی از این ماده خام را از ایران وارد میکنند و طی امروز و فردا نمیتوانند از آن چشمپوشی کنند.
به گزارش تسنیم، اشپیگل در بخش دیگری از این مطلب با ابراز اینکه به این ترتیب میزان صادرات نفت ایران هنوز از هدف مدنظر ترامپ بسیار دور است نوشت: از دید واشنگتن صادرات نفت ایران باید در درازمدت به صفر برسد. ترامپ هم احتمالاً میخواهد با قائل شدن استثنائاتی در این زمینه حتی الامکان از تنشهای مستقیم جلوگیری کند. در جریان این تصمیم آمریکا کشورهای هند، ترکیه و چین آشکارا اعلام کردهاند که میخواهند تحریمهای آمریکا در این زمینه را نقض کنند.
در هر صورت ترامپ حالا این هشت مورد استثناء را بهصورت موقتی مد نظر قرار داده است. از آنجا که این قواعد ویژه احتمالاً یک راهحل موقتی است تازه زمانی که این قواعد حذف شود مشخص خواهد شد که این تحریمهای جدید چه پیامدهای دیپلماتیکی همچنین برای آمریکا میتواند داشته باشد.