العالم ـ گزارش
بنابر اعلام رسانه های آمریکایی از جمله وال استریت ژورنال، علت خروج ناوهای آمریکایی از خلیج فارس ناشی از سیاست جمیز متیس وزیر دفاع این کشور بوده است که در تلاش برای صف آرایی مجدد درخارج از خاورمیانه برای تمرکز جهت رقابت با قدرت نظامی چین و روسیه بوده است.
از سوی دیگر برخی تحلیلگران عوامل مختلفی را در این خصوص دخیل دانسته اند که تغییرات استراتژی آمریکا و محدودیت تجهیزاتی که این کشور با آن مواجه است، همچنین گزارش راهبرد امنیت ملی سال ۲۰۱۸ آمریکا که بیشتر روی چین و روسیه به عنوان بزرگترین تهدیدات این کشور تمرکز دارد و مساله زمانبندی برنامههای پشتیبانی و بهروزرسانی تجهیزات نظامی آمریکا از آن جمله است.
حالا به نظر می رسد که بازگشت ناو هواپیمابر آمریکا به منطقه خلیج فارس پس از عقب نشینی 8 ماهه که طولانیترین زمان طی دو دهه اخیر بوده است، با استعفای وزیر دفاع آمریکا و تغییر احتمالی سیاست های این کشور همراه است.
طبق رویه های معمول آمریکایی ها، که همواره تلاش می کنند اخبار جابجایی ناوهای هواپیمابرخویش را با سر وصداهای زیادی مخابره و به خیال خود ترس و واهمه القا کنند، این بار نیز ورود ناو هواپیمابر آمریکا به منطقه خلیج فارس از این قاعده مستثنی نبوده است ولی با این تفاوت که واشنگتن سعی کرده موضوع شلیک موشک از سوی نیروی دریایی ایران به سوی ناوهای خود را با اهدافی خاص مطرح کند.
در همین خصوص خبرگزاری اسپوتنیک خاطرنشان کرد که خبرنگاران آمریکایی حاضر بر روی ناو هواپیمابر هستهای "یو اس اس جان سی استنیس" گزارش داده اند که نیروی دریایی ایران، موشک هایی را به صورت نمایشی در نزدیکی ناوهای جنگی هواپیمابر آمریکا شلیک کردند.
ناوهای جنگی آمریکا به رهبری ناو هواپیمابر هستهای "یو اس اس جان سی ستنیس" درحالی روز جمعه با عبور از تنگه هرمز، وارد خلیج فارس شدند که این اولین ناوگروه واشنگتن است که پس از خروج این کشور از توافق هسته ای و بعد از طولانی ترین غیبت ناوهای هواپیمابر نیروی دریایی آمریکا به این منطقه آمده است.
همچنین به دنبال ورود ناو هواپیمابر آمریکا به خلیج فارس، آسوشیتدپرس با انتشار گزارشی مدعی شد، شناورهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، این ناوهواپیمابر و گروه ضربت آن را تحت تعقیب و رصد قرار داده اند و این که نیروهای ایرانی برای رصد این ناو و شناورهای پشتیبان آن، یک پهپاد را به پرواز درآورده و به شلیک آزمایشی چند راکت در نزدیکی آن ها اقدام کرده اند.
تقارن ورود ناو هواپیمابر آمریکا به منطقه خلیج فارس با مرحله اصلی رزمایش پیامبر اعظم 12 نیروی زمینی سپاه در جزیره قشم که از آن به رزمایشی دفاعی ـ هجومی درحیطه عملیات آبی خاکی و دفاع ساحلی یاد می شود، این فرصت را به آمریکایی ها خواهد داد تا گوشه هایی از اقتدار، امنیت و ظرفیت سازی های نوین دفاعی کشور را از نزدیک نظاره گر باشند.
مرحله اصلی و آخر رزمایش "پیامبر اعظم (ص) ۱۲ نیروی زمینی سپاه" که از ۲۴ آذر ماه در تهران و اصفهان آغاز شده، از صبح روز شنبه (اول دی ماه 1397) در قشم برگزارشده است.
بنابر گزارش های رسیده، این رزمایش در دو مرحله انجام می شود که در مرحله اول ابتدا از شناورهای مردمی برای پوشش استفاده میشود و پس از آن غواصها عملیات خود را علیه مواضع دشمن فرضی شروع میکنند و در ادامه موج دوم عملیات آغاز خواهد شد که نیروهای عمل کننده با استفاده از مهمات جنگی رزمایش را ادامه می دهند. در این رزمایش برای اولین بار از مینهای ضد بالگرد استفاده شده و واحدهای زرهی از شناورها خارج شده و به سمت ساحل حرکت کردند که بیشترین حجم آتش در مرحله باز پس گیری اجرا می شود به نحوی که حدود ۱۰۰۰ راکت فقط به منطقه مورد نظر شلیک خواهد شد در این رزمایش هوانیروز نیز با پرواز بر فراز منطقه به پشتیبانی از یگانهای عمل کننده مبادرت کرد.
در این رزمایش یگانهای برگزیده اعم از واکنش سریع، نیروی مخصوص و تکاوری، پهپادهای رزمی و شناسایی، بالگردهای هجومی، ترابری و بارریز، جنگال، مکانیزه، واحدهای مهندسی و تخریب، سیستمهای راداری، موشک عثها دقیق زن و ناو تیپ ذوالفقار منطقه یکم نیروی دریایی سپاه حضور داشتند.
درهمین خصوص سردار محمد پاکپور فرمانده نیروی زمینی سپاه پیام این رزمایش را برای کشورهای همسایه، صلح و دوستی و برای دشمنان، اصلاح محاسبات اشتباه آنها و بازنگری در راهبردهایشان عنوان و خاطرنشان کرده که با توجه به قدرت بازدارندگی کشورمان آمریکاییها به این نتیجه رسیدهاند که نه تنها در عراق وسوریه بلکه دیگر در کل منطقه نمیتوانند اعمال قدرت کنند.
با توجه به افزایش قدرت بازدارندگی کشورمان در زمینه های دفاع پیشرفته موشکی، سیستم های راداری، پهپادهای رزمی و میزان آمادگی نیروها برای دفاع از تمامیت ارضی که در رزمایش های مختلف همواره به نمایش گذاشته شده است، به نظر نمی رسد که آمریکایی ها در این شرایط با خبرسازی درخصوص شلیک نیروهای ایرانی به سوی ناوهای این کشور درخلیج فارس راه به جایی ببرند اگر چه با گوشه هایی از توانایی های نظامی کشورمان در رهگیری و مواجهه های پیشین با ناوهای شان به خوبی آشنا هستند.
احمد نیکنام