العالم - ایران/فرهنگی
هفدهمین دوره جام ملتهای آسیا از هفته آینده یعنی از ۱۵ دیماه آغاز میشود و تا ۱۲ بهمن ماه در امارات ادامه پیدا خواهد کرد و ایران نیز یکی از کشورهایی است که در این بازیها حضور دارد.
در چند وقت اخیر بازیهای فوتبال و تماشای آن، چه در استادیوم و چه در سینماها با حاشیههایی همراه شده است و موضوعاتی چون حضور در زنان در ورزشگاهها و همچنین تماشای خانوادگی فوتبال در استادیومها مورد بحث قرار گرفته است.
سینمای ایران در زمان پخش بازیهای جام جهانی طی مصوبهای که توسط شورای صنفی نمایش به تصویب رسید، این اجازه را صادر کرد تا بازیهایی ایران در جام جهانی در برخی از سینماها و بر روی پرده نقرهای به نمایش دربیاید که در این صورت مخاطبان بتوانند علاوه بر آنکه خانوادگی به تماشای بازیها بنشینند، عایدی هم از این هیجان فوتبال به سینما برسد و شور و هیاهویی را به آن تزریق کند آن هم در فصلی از سال که سینماییها معتقدند نسبت به شش ماهه ابتدایی سال میزان تماشاگران و استقبال از سینما کاهش محسوسی پیدا میکند.
اما این تصمیم مانند دیگر اقدامات انجام شده در کشور، همهاش مثبت نبود و حاشیههایی را به دنبال داشت؛ از جمله این حواشی سهم تهیهکنندگان و صاحبان آثار از فروش فیلمهایی است که در زمان پخش فوتبال در سینما روی پرده بودند و امکان نمایش فیلم به دلیل پخش بازیها از آنها گرفته شد که البته به گفته سینماداران و برخی اهالی سینما، پخش فوتبال صدمهای به اکران فیلمها نزد، زیرا زمان بازیها در ساعتی بود که فیلمی روی پرده قرار نداشت و در سانس پایانی شب بوده است. بر اساس همین مصوبه سهم فیلمهایی هم که در زمان پخش بازیها روی پرده بودند، از پخش بازیها محاسبه شده است.
حالا با شروع جام ملتهای آسیا این گمانه زده میشود که باز هم اقدامی در جهت نمایش بازیها بر روی پرده سینما انجام شود. پخش بازیهای فوتبال در سینماها مسالهای است که مخالفان و موافقان خود را دارد، عدهای معتقدند در راستای رونق سینماها، پخش بازیها اتفاق مثبتی است و در مقابل عدهای دیگر معتقدند که فضای اکران با انجام این طرح اشغال میشود.
شاید فوتبال عاملی شود برای جذب مخاطب به سینما!
غلامرضا فرجی سخنگوی کارگروه اکران درباره پخش فوتبال در سینماها گفت: هنوز درخواست جدیدی از سمت سینماداران به دست ما نرسیده است و در کارگروه اکران و شورای عالی طرح موضوع نشده است قاعدتا باید این طرح از طرف کارگروه به تصویب برسد و بعد شیوه اجرایی آن به سینماها ابلاغ میشود.
او ادامه داد: به نظر میرسد که سینماداران از این طرح استقبال میکنند اما باید ببینیم شیوه اجرایی به چه شکلی خواهد بود. نکته دیگر این است که ببینیم پیشنهاد تهیهکنندگان پیرامون پخش بازیهایی آسیایی چه خواهد بود و در نهایت با توجه به شرایطی که اکنون در شش ماهه دوم سال با آن مواجه شدهایم مخصوصا با فیلمهایی که اکنون روی پرده هستند شاید ازاین طریق شرایطی ایجاد شود که با توجه به حضور مردم در سینماها به بهانه تماشای فوتبال، جذب فیلمهای سینمایی هم بشوند و عاملی برای جذب تماشاچیهای بیشتر به سینماها شود.
سخنگوی کارگروه اکران اضافه کرد: اخیرا در فوتبالهایی که از سینما پخش شدند، بر اساس قاعدهای که شورای عالی اکران تعریف کرده است، ابطال بلیت صورت گرفت. یعنی فیلمهایی که در آن مقطع نمایش داشتند اگر مجوزی برای سینمایشان صادر شده است بر اساس قاعده مشخصی بلیت ابطال شده و سهم صاحب فیلم منظور شده است.
فرجی با اشاره به اینکه گفته میشود هنوز سهم صاحبان آثار پرداخت نشدهاست، توضیح داد: ما بارها گفتهایم که تعدادی از سینماها حقوقی هستند و برخی حقیقی. سینماهای حقوقی نیاز به مجوز دارند یعنی باید بر اساس بررسیهایی که حسابرس انجام میدهد و نامهای که وزارت خانه به آنها ابلاغ میکند این سهم را بر اساس مستندات و قاعدهای تعریف شده پرداخت کنند. ما نمیتوانیم به یک سینمادار حقوقی بگوییم که فلان مقدار پول را به فلان حساب پرداخت کند.
وی در پایان گفت: بنابراین تقصیر سینماداران نیست و خواسته انجمن هم چیز غیر منطقیای نیست زیرا هنوز نامهای از طرف وزارتخانه ابلاغ نشده است. ما چندین بار خدمت آقای هاشمی و خانه سینما گفتهایم که ماجرا از این قرار است اما هنوز چیزی برای ما ابلاغ نشده است. درنهایت باید این پیشنهاد از طرف سینماداران داده شود و سپس به یک جمع بندی برسیم و خروجی را به سینماها ابلاغ کنیم.
تماشای بازیهای جام جهانی روسیه در پردیس چارسو
به نفع صاحبان آثار است که فوتبال در سینما پخش شود!
محمدقاصد اشرفی رئیس هیأت مدیره انجمن سینماداران گفت: بنا داریم تا در جلسه این هفته انجمن این موضوع را مورد بحث قرار دهیم که آیا امکان نمایش بازیها در سالنهای سینمایی وجود دارد یا خیر و آیا مجوز انجام آن داده میشود؟ استقبال خواهد شد و سینماداران تمایلی به انجام آن دارند؟
او با اشاره به پخش بازیها در سینما در زمان جام جهانی روسیه گفت: طبق توافقی که شکل گرفت، سهم صاحبان آثار پرداخته شده است. در این میان برخی سینماهای دولتی به نامه وزارت ارشاد نیاز دارند تا بتوانند سهم صاحبان آثار را پرداخت کنند به همین دلیل فقط آنها باقی ماندهاند ولی بیشتر پردیسهای سنیمایی این پول را پرداخت کردهاند.
این سینمادار درباره تاثیر پخش فوتبال در سینماها و تاثیرشان بر فروشها بیان کرد: در دوره گذشته زمان پخش فوتبال در ساعتی قرار گرفته بود که فیلمی روی پرده نبود و سانس نداشت به همین دلیل مشکل جدیای برای کسانی که فیلمی روی پرده داشتند، پیش نیامد اما در این دوره هنوز بررسی صورت نگرفته است.
وی در پایان با تاکید بر اینکه تماشاچی و مخاطب فوتبال از مخاطبان یک فیلم بیشتر است، بیان کرد: باتوجه به شرایط فروش و گیشه سینما به نفع فیلمسازان و صاحبان آثار است که در سینما فوتبال پخش شود. این اتفاق هم به خود سینماها و گردش پول در آنها کمک میکند و هم برای کسانی که دوست دارند فوتبال را روی پرده بزرگی مثل پرده نقرهای سینما ببیند فرصت بسیار خوبی است و شرایط مناسبی را ایجاد میکند که افراد خانوادگی و در کنار هم فوتبال نگاه کنند. موقعیت خوبی است چه از نظر تماشاگر و چه حواشی کمتری که نسبت به ورزشگاهها ایجاد میشود.
ایسنا