العالم _ اروپا
کشورهای اروپایی بعد از نمایشهای ساختگی مخالفت با آمریکا و مانور روی وعده و وعیدهای لفظی برای حفظ برجام اکنون منفعت را در آشکارسازی غش به سمت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا دیدهاند و آماده اعمال تحریمهای جدید علیه ایران هستند.
خبرگزاری رویترز به نقل از چهار منبع دیپلماتیک گزارش داده کشورهای کوچکتر و معتدلتر اتحادیه اروپا با فرانسه و بریتانیا همراه شده و از اتخاذ مواضع سختگیرانهتر علیه تهران، از جمله بررسی اعمال تحریمهای اقتصادی جدید علیه این کشور حمایت میکنند. این تحریمها میتوانند منع سفر و توقیف داراییهای مقام ایرانی دخیل در توسعه برنامه موشکی ایران را شامل شوند.
این رسانه نوشته اروپا با این رویکرد بهسمت مواضع دونالد ترامپ متمایلتر شده، این در حالی است که کشورهای اروپایی بعد از خروج آمریکا از برجام ادعا کردهاند با رویکرد واشنگتن مخالف هستند و قصد دارند توافق هستهای را حفظ کنند. رویترز نوشته این اقدام اروپا میتواند روحیات غربستیزی در ایران را تقویت کرده و موجب تشدید فعالیتهای ایران در منطقه خاورمیانه شود.
یک دیپلمات اروپایی که در منطقه خاورمیانه فعالیت میکند با اشاره به ادعاهای اثباتنشده دانمارک، هلند و فرانسه مبنی بر قصد تهران برای «ترور» چند نفر در خاک کشورهای اروپایی گفت: «اتهامات علیه ایران در ماههای گذشته باعث بیداری کشورهایی شده که مخالف سختگیری علیه ایران بودند.»
یک مقام وزارت خارجه آمریکا در همین خصوص گفت که اکنون «اجماع بینالمللی فزایندهای» در خصوص مجموعهای از تهدیدهای ایران حاصل شده است. وی در ادامه گفت: «آمریکا از تلاشهای اروپا برای مقابله با تروریسم ایران در خاک اروپا، آزمایشهای موشکی، نقض حقوق بشر و سایر تهدیدها استقبال میکند.»
رویترز نوشته در جلساتی که سال گذشته میلادی میان دیپلماتهای اروپا و ایران برگزار شد، انگلیس، فرانسه، آلمان و ایتالیا در صدد رسیدن به توافق بر سر نقش ایران در سوریه و کمک برای رسیدن به راهکار سیاسی در یمن برآمدند. اما چندین دور گفتوگوهای دو طرف بر سر برنامه موشکی ایران هیچ نتیجهای در بر نداشته است.
خبرگزاری انگلیسی نوشته اتحادیه اروپا در ماههای گذشته در تلاش بوده نشان دهد پایبندی ایران به توافق هستهای، علیرغم خروج آمریکا از آن در ماه می سال 2018 و از سرگیری تحریمها، هنوز هم برای ایران منافع اقتصادی در برخواهد داشت.
این اتحادیه ادعا کرده قصد راهاندازی ساز و کاری موسوم به «وسیله هدف ویژه» (SPV) برای تسهیل مبادلات تجاری با ایران را دارد. این ساختار در فرانسه ثبت خواهد شد و اداره آن را آلمان بر عهده خواهد گرفت. انگلیس هم یکی از سهامداران این شرکت خواهد بود.
یک دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا گفت: «بعد از اولین دور دیپلماسی با ایران، احساس ناامیدی بر دیپلماتهای انگلیس، فرانسه، آلمان و دیگران مستولی شده است. ما تصور میکردیم میتوانیم در حوزههای مختلف ایرانیها را به تلاش وادار کنیم.»
ماه مارس سال گذشته، فرانسه، بریتانیا و آلمان به عنوان بخشی از تلاشهایشان برای متقاعد کردن ترامپ جهت ماندن در برجام، شرکتها و اشخاص ایرانی دخیل در توسعه برنامه موشکی ایران را تحریم کردند. سه دیپلمات میگویند کشورهای اروپایی در صدد انجام اقدامی مشابه هستند.
یک دیپلمات ارشد گفت: «ترجیح ما این است که این اقدامات را انجام ندهیم، ولی لازم است آنها تلاش برای کشتن افراد در خاک ما را متوقف کنند. ضمن آنکه آنها در سه سال گذشته، برنامه موشکهای بالستیک خودشان را تقویت کردهاند.»
جمهوری اسلامی ایران ادعاهای کشورهای اروپایی درباره تلاش برای ترور برخی نفرات در خاک کشورهای اروپایی را تکذیب کرده است. اولین بار، فرانسه این ادعا را در حمایت از کنفرانس گروهک تروریستی منافقین در پاریس مطرح کرد. رژیم صهیونیستی هم به نقش خود در هدایت ادعاهای کشورهای اروپایی علیه ایران در این زمینهها اعتراف کرده است.
چهار دیپلمات ارشد گفتهاند «فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از بیم آنکه اقدامات سریع علیه ایران به فروپاشی برجام منجر شود، با احتیاط در این زمینه اقدام میکند.
تسنیم