العالم - ایران/ سیاسی
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه با حضور در یک برنامه رادیویی درباره موضع جمهوری اسلامی ایران درباره توئیت سفیر ایران در انگلیس درباره سخن اروپا در خصوص اینستکس مبنی بر اینکه ایران برای اجرای بهتر اینستکس باید به FATF بپیوندد؛ گفت: جمهوری اسلامی ایران در 4 دهه گذشته و بعد از انقلاب 57 نشان داد که کشوری نیست که شرطپذیر باشد و دیگران بتوانند برای آن شروط تعیین کنند.
وی ادامه داد: بحث FATF و دیگر موضوعاتی که مطرح است ربطی به مسئولان اروپا ندارد. صاحب نظران داخلی پیرامون مسائلی که در ایران مطرح بوده مدت هاست در حال بحث و بررسی هستند و هر چه به مصلحت مردم و منافع کشور باشد آن را دنبال خواهند کرد. قطعاً اتحادیه اروپا نمی تواند به عنوان یک شرط در این باره صحبت کند و ما هر آنچه مسائل کلی و ملی ایران باشد را دنبال می کنیم و همچنین آمادگی داریم در صورتی که کشورهای اروپایی علاقه مند باشند همکاری خود را در سطح بهتری با ایران انجام دهند با آنها تعامل کنیم.
قاسمی در پاسخ به اینکه برخی رسانه های اروپایی گفته اند بر اساس اینستکس ابتدا غذا و دارو و بعد کالاهایی که از سوی آمریکا تحریم نیست قرار است، از طریق آن کانال،با ایران مبادله شود و پولی قرار نیست جابه جا شود و انتقادات وارده به آن؛ گفت: در ابتدای کار این سازوکارها، هر کس می تواند نقدی روی این موضوعات داشته باشد ما از ابتکار اروپایی ها استقبال کردیم، اگرچه تأخیر اروپا برای اعلام این ساز و کار و ثبت این سازمان و موسسه قابل نقد است. قرار بود خیلی زودتر از این ها سه کشور اروپایی در مورد این سازوکار تصمیم بگیرند و آن را اعلام کنند و این جای نقد دارد.
وی ادامه داد: ما خواهان این هستیم، اروپایی که علاقه مند بود، ایران بعد از خروج آمریکا در برجام باقی بماند و بر این موضوع اصرار داشت و تعهد کرد که ضررهای خروج آمریکا از برجام را برای ایران جبران کند، به عهد خود وفا نماید. من تصور می کنم با اطلاعاتی که امروز وجود دارد هنوز گام های اصلی و اساسی را اتحادیه اروپا برنداشته است و لذا هر آن چیزی که اعلام شده است مراحل ابتدایی یک ثبت سازوکار به عنوان ثبت حقوقی است و این سازوکار هنوز کار خود را شروع نکرده است.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: هر گونه که محاسبه کنیم، انجام و عملی شدن این سازوکار به زمان بیشتری نیاز دارد. آنچه اروپایی ها اعلام کرده اند، در مرحله نخست تأمین کالاهایی مثل اقلام دارویی و اقلام غذایی است که جزء کمک های انسان دوستانه تلقی می شود و بعداً می تواند این سازوکار شامل کالاهای غیر تحریمی دیگری بشود که می تواند توسط شرکت های کوچک و متوسط اروپایی با طرف ایرانی مورد مبادله قرار گیرد.
وی بیان کرد: زمانی که سازوکار به صورت واضح روشن شود، باید در بانک مرکزی شکل بگیرد، که بتواند به صورت موازی در ایران این کار را انجام دهد. برای هر گونه قضاوت و اعلام نظر درباره مکانیزم ها و چگونگی این سازوکار اکنون زمان مناسبی نیست و کمی زود است. آنچه اتفاق افتاده است، ثبت یک شرکت و موسسه است که قرار است این ساز و کار را تعریف و دنبال کند.
قاسمی در واکنش به اظهارات رئیس جمهور آمریکا که بیان کرده است، نیروهایمان را در عراق برای نظارت بر ایران حفظ می کنیم،موضع ایران در این باره چیست؟ افزود:ما به دلیل همسایگی و پیوستگی های سرزمینی، تاریخ، تمدن و اشتراک هایی که با عراق داریم با آنها در رایزنی مداوم و مستمر هستیم. مقامات عراقی در فرصت های مختلف اعلام کرده اند که اجازه نمی دهند که به هیچ کشور و گروهی از درون خاک عراق استفاده کنند و علیه ایران اقدامی را صورت دهند.
وی با بیان اینکه استمرار حضور آمریکا در پایگاه خودش در عراق، یک خطای استراتژیک دیگری است که می تواند رسوایی دیگری را برای سیاست خارجی ایالت متحده امریکا به همراه داشته باشد گفت: هر آنچه که توسط ایالت متحده آمریکا در عراق هزینه شده است نتیجه عکس داده و این همان چیزی است که ترامپ اعلام کرده است« هزاران میلیارد دلار در این کشور هزینه شده است و نهایت هیچ سودیی برای دولت آمریکا نداشته است».
قاسمی بیان کرد: حضور غیرقانونی آمریکا در عراق و کشورهای منطقه سودی برای آمریکا ندارد و پشیمانی مطلق به همراه خواهد داشت و قطعاً تحولات و حرکات آمریکا در مجموعه منطقه را رصد می کنیم و اجازه نخواهیم داد که آنها بخواهند علیه منافع جمهوری اسلامی ایران حرکتی داشته باشند. فضای کلی منطقه و افکار عمومی کشورهای منطقه به آمریکا اجازه نخواهد داد که آمریکا دست به بلند پروازی گذشته خود بزند. چرا که امروز هم منطقه و هم جهان با تحولات بسیاری مواجه است که این اجازه را به دولتمردان آمریکا نخواهد داد.