العالم _ آمریکا
دادگاه بین المللی لاهه روز سه شنبه در حساب کاربری توئیتر خود نوشت، رای قضات این دادگاه درباره شکایت ایران از آمریکا فردا اعلام خواهد شد.
چندی پیش جلسات استماع شفاهی بررسی شکایت ایران علیه مصادره غیرقانونی حدود 2میلیارد دلار از اموال بانک مرکزی در آمریکا و نقض متعاقب عهدنامه دوجانبه مودت، در کاخ صلح دیوان دادگستری بین المللی واقع در لاهه هلند برگزار شد.
دادگاه لاهه نهاد قضایی وابسته به سازمان ملل است که برای حل و فصل اختلاف های بین المللی تشکیل شده و گرچه آراء آن الزام آور و غیرقابل فرجام خواهی است، ولی دیوان قدرت اجرای آنها را نداشته و در موارد نادری برخی کشورها از جمله آمریکا این آراء را نادیده گرفته اند.
جمهوری اسلامی ایران 26 خرداد 1395در باره اختلاف مربوط به تخلفات دولت آمریکا نسبت به پیمان مودت روابط اقتصادی و حقوق کنسولی میان ایران و آمریکا دادخواستی را در دفتر دیوان بینالمللی دادگستری ثبت کرد که در بخشی از آن آمده است: ایالات متحده با این موضع که ایران حامی تروریسم است (موضعی که ایران آن را قویاً رد میکند) شماری اقدامات اجرایی و قانونگذاری اتخاد کرده است که اثر عملی آنها تاثیر بر منافع و داراییهای ایران و موسسات ایرانی از جمله بانک مرکزی ایران و برخلاف پیمان مودت و از طریق اجرای رسیدگی هایی قضایی علیه ایران است.
بر اساس بند2ماده 21'عهدنامه مودت و روابط اقتصادی وحقوق کنسولی بین دول متحده آمریکا و ایران'، 'هر اختلافی بین طرفین معظمین متعاهدین در مورد تفسیر یا اجرای عهدنامه فعلی که از طریق دیپلماسی به نحو رضایت بخش فیصله نیابد به دیوان دادگستری بین المللی ارجاع خواهد شد مگر اینکه طرفین معظمین متعاهدین موافقت کنند که اختلاف به وسائل صلح جویانه دیگری حل شود.'
بند 2 ماده 23 تصریح می کند: این عهدنامه مدت ده سال معتبر خواهد بود و پس از آن نیز تا موقعی که به ترتیب مقرر در این عهدنامه خاتمه پذیرد به قوت خود باقی خواهد بود.
در بند 3 ماده 23 نیز آمده است: هر یک از طرفین معظمین متعاهدین میتوانند با دادن اخطار کتبی به مدت یکسال بطرف معظم متعاهد دیگر در انقضاء مدت ده سال اولیه یا هر موقع پس از آن این عهدنامه را خاتمه دهد (فسخ کند).
دیوان لاهه 11 مهر نیز پس از چند هفته بررسی شکایت ایران از تحریم های 15 مرداد آمریکا، با تائید برخی از درخواست های ایران تا صدور رای نهایی، رای به تعلیق تحریم های ضد ایرانی واشنگتن در حوزه های دارویی، وسایل پزشکی، غذایی و هوانوردی داد و وزارت امور خارجه آمریکا پس از صدور رای دیوان اعلام کرد که پیمان مودت را فسخ می کند.
ایرنا