العالم - جهان اسلام
تنشها در مسجدالاقصی در یک هفته گذشته منجر به بازداشت «عبدالعظیم سلهب» رئیس شورای اوقاف قدس شده است. نهادی که طبق قوانین بینالمللی زیر نظر وزارت اوقاف اردن فعالیت میکند. اردن روز گذشته بشدت به این اقدام صهیونیستها اعتراض و به حق قانونی خود برای اداره مسجدالاقصی تأکید کرد.
اما به نوشته روزنامه الکترونیکی رأیالیوم، رسانههای صهیونیستی خبر از توطئه بزرگتری را میدهند؛ توطئهای که دولت اردن را در ساعات گذشته به جنب و جوش وسیعی برای ممانعت از عملی شدن آن وادار کرده است و آن هم گرفتن حق قانونی اردن در اداره مسجدالاقصی و سپردن آن به عربستان سعودی است.
بنا به این گزارش، دولتمردان اردنی در حال راستی آزمایی ادعاهای درز یافته در رسانههای صهیونیستی هستند. اجرایی شدن این سناریو برای دولت امان به مثابه خط قرمزی است که هیچ کس نباید از آن عبور کند. در همین راستا «سفیان القضاة» وزیر خارجه اردن روز گذشته تصریح کرد که اداره اوقاف قدس به موجب حقوق بینالملل، تنها نهاد صاحب اختیار در اداره امور مسجدالأقصی است و تمامی اقدامات یکجانبه رژیم صهیونیستی در خصوص اداره حرم قدس شریف باطل و غیرقانونی است. شاه اردن نیز بارها هشدار داده است که نقض حق قانونی این کشور در اداره اماکن مقدس قدس شریف «خط قرمز» محسوب میشود.
این اتفاقات با دو رویداد همراه شده است، یکی اینکه رژیم اسرائیل با کمک آمریکا تلاش زیادی برای جذب عربستان سعودی و شخص محمد بن سلمان و عادیسازی روابط فی مابین میکند و دوم اینکه نزدیکی میان اردن و ترکیه که در مدت اخیر در حال رویداد است، به هیچ وجه به مذاق سعودیها خوش نمیآید. اردوغان پس از سفر سیزدهم بهمن «عبدالله دوم» به ترکیه، در نامهای به پادشاه اردن، خواستار افزایش هماهنگی میان آنکارا و امان در جهت حمایت از قدس شریف و جانبداری از «نقش تاریخی اردن» در اداره اماکن مقدس قدس شده است.
رأی الیوم در ادامه مینویسد که حساسیت اردن به نقشآفرینی عربستان سعودی در قدس از بیش از یک سال گذشته آغاز شده است از این رو که «محمد بن سلمان» شروع به اجرای طرحهای ساختمانسازی و ارائه خدمات اجتماعی در حومه قدس کرده است و اکنون با نگرانی اردن در خصوص واگذاری تولیت قدس شریف به سعودیها، این حساسیت رو به تنش خواهد رفت و از این رو رهبران اردن نشستهای محرمانهای را برای بررسی این موضوع برگزار کردهاند. برخی نیز معتقدند که اختلاف بین دو کشور بر سر موضوع فلسطین و قدس از زمانی اوج گرفت که عربستان سعودی در سال گذشته خواستار عدم حضور «ملک عبدالله دوم» در نشست سازمان همکاری اسلامی در استانبول شده بود که با پاسخ منفی پادشاه اردن مواجه شد و او به استانبول رفت. نشستی که در محکومیت اقدام ترامپ در انتقال پایتخت آمریکا به بیتالمقدس برگزار میشد. در همین حال سفر «محمد بن سلمان» به اردن در آذر ماه گذشته نیز لغو شد؛ سفری که قرار شد در اواخر ماه جاری میلادی صورت گیرد که این مورد هم تا کنون به وقوع نپیوسته است.
رأیالیوم در پایان مینویسد که آخرین نشانههای اوجگیری اختلاف میان اردن و عربستان سعودی را میتوان در نشست ورشو دنبال کرد. از این رو که اردن معتقد بود اولویت منطقه نه تهدیدات ایران بلکه مسأله فلسطین است.
فارس