العالم - آمریکا
هنگامی که مقام دولت یک کشور عازم سفری برونمرزی میشود، هماهنگیهای مربوط به سفر را سفارتخانه دولت متبوع در کشور مقصد انجام میدهد؛ برای این قاعده تازگیها در سفر «جارد کوشنر»، داماد و مشاور رئیسجمهور آمریکا به ریاض استثنا پیدا شده است.
روزنامه دیلیبیست امروز پنجشنبه گزارش داده مقامهای سفارت آمریکا در ریاض در جریان جزئیات سفر هفته گذشته کوشنر به عربستان سعودی و دیدارهای او با اعضای دربار سلطنتی قرار نگرفتهاند. این موضوع علاوه بر اعضای سفارت، نمایندههای کنگره آمریکا را هم نگران کرده است.
سفر به ریاض بخشی از تور خاورمیانهای کوشنر در هفته گذشته بود. او در این شهر با «محمد بن سلمان»، ولیعهد سعودی و «ملک سلمان»، ولیعهد این کشور دیدار و با آنها درباره مسائل مختلف دوجانبه بحث و تبادل نظر کرد.
سه منبع آگاه گفتهاند هیچ مقام سفارت، در جلسات کوشنر با مقامهای سعودی حاضر نبود. با آنکه یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا کوشنر را همراهی میکرد او عضو تیم سفارت آمریکا در ریاض نبود و حیطه وظایفش، مسائل مربوط به ایران بود.
یک منبع در کنگره آمریکا گفت: «دربار عربستان سعودی، کل برنامهها را تنظیم میکرد.» این منبع، با وجود این، اقدام جارد کوشنر را موضوعی دانسته که در سفرهای دیگر او هم تکرار شده است.
کوشنر که روابط شخصی گرمی با ولیعهد سعودی پیریزی کرده در سالهای گذشته چندین سفر به عربستان سعودی داشت. او یکبار بدون اعلان علنی سفرش به خارج از آمریکا سفر کرد. مقامی که معمولاً او را در سفرها همراهی میکند، «جیسون گرینبلات»، نماینده ویژه رئیسجمهور در مسائل خاورمیانه است.
هنگامی که یکی از اعضای دولت آمریکا به کشوری دیگر سفر میکند، سفارتخانه مسئولیت هماهنگی امور سفر و تأمین امنیت را به عهده دارد؛ این بار اما حکومت سعودی، تأمین امنیت کوشنر و هیئت همراه او را به عهده داشتند و به سفارت آمریکا درباره جزئیات برنامه کوشنر و رایزنیهای او با مقامهای سعودی اطلاعرسانی نشده است.
این مسئله، موجب ناامیدی نمایندگان هر دو حزب آمریکا در کنگره شده است. اعضای کنگره به ویژه دیدارهای مقامهای دولت آمریکا و عربستان سعودی را برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص ماجرای قتل «جمال خاشقچی»، روزنامهنگار منتقد سعودی رصد میکنند.
قانونگذاران آمریکایی با اشاره به انتقاداتی که بعد از قتل خاشقچی از دولت آمریکا صورت گرفته از بیاطلاعاتی سفارت آمریکا از موضوعات مطرحشده میان کوشنر، بنسلمان و ملک سلمان، ابراز نگرانی کردهاند.
خاشقچی آخرین بار روز ۱۰ مهرماه (۲ اکتبر) در حال ورود به ساختمان کنسولگری عربستان سعودی در استانبول دیده شد و بعد از آن رسانهها گزارش دادهاند که ناپدید شده است.
چند روز بعد، مقامهای ترکیهای اعلام کردند او در داخل این ساختمان کشته شده و بدنش قطعه قطعه شده است.
آنکارا اعلام کرد همزمان با ورود خاشقچی به ساختمان کنسولگری ۱۵ مقام امنیتی عربستان سعودی نیز با دو پرواز وارد استانبول شده و پس از مدت کوتاهی ترکیه را ترک کردهاند.
مقامهای سعودی، در نخستین واکنش بدون ارائه هیچ مستنداتی این روایت را رد و ادعا کردند خاشقچی، ساختمان را زنده و سالم ترک کرده است.
بعد از بالا گرفتن فشارها، عربستان سعودی سرانجام روز ۲۸ مهر مجبور شد به کشته شدن خاشقچی داخل ساختمان کنسولگری عربستان سعودی در استانبول اعتراف کند.
عربستان سعودی از آن به بعد روایتهای متنوعی و متناقضی درباره نحوه قتل خاشقچی ارائه کرده است. دادستان کل سعودی در نخستین روایت مدعی شده بود خاشقچی بعد از «درگیری» با چند نفر داخل ساختمان کنسولگری «فوت» کرده است.
روایت عربستان سعودی که با هدف تبرئه عوامل رده بالای حکومتی از مشارکت در قتل روزنامهنگار منتقد طراحی شده بود با تردید عمومی در دنیا مواجه شد.
فارس