العالم - آمریکا
«عبد الباری عطوان» در بخش سخن سردبیر روزنامه فرامنطقهای «رای الیوم» یادداشتی را با طرح دو سوال در عنوان آن منتشر کرد و نوشت:« وقتی مایک پامپئو تاکید میکند که ایران در پس حمله به نفتکشها در الفجیره بوده و اسناد آن را در اختیار دارد چرا آنها را رو نمیکند؟ چرا بولتون ماموریت اعلام نتایج تحقیقات در این باره را رها کرد؟»
در مقدمه این یادداشت آمده است: روایتهای مختلفی درباره دلایل آرام شدن لحن ترامپ در قبال ایران مطرح میشود. برخی میگویند یادداشتی که دهها ژنرال آمریکایی بازنشسته به ترامپ دادند او را از پیامدهای نظامی و اقتصادی سنگین جنگ به زیان منافع آمریکا و متحدانش در منطقه برحذر داشت.
«روایت دوم میگوید ایران قدرت بزرگ منطقهای است و اولین حملات آمریکا را مهار کرده و پاسخی دردناک به نیروهای آمریکایی خواهد داد و بعید نیست که تسلیحاتی ناشناخته در اختیار داشته باشد که همه را غافلگیر کند؛ اما روایت سوم این است که وقتی امکان گفتوگو وجود دارد و چندین کانال آماده میزبانی مذاکره علنی یا محرمانه با ایران هستند، چرا به سمت جنگ برویم.
رای الیوم نوشت: جالب اینجاست که دولت کنونی ایالات متحده در چند روز گذشته سیگنالهای متناقضی را در پرونده ایران نشان میدهد. در حالی که ترامپ در مورد امکان گفتوگو صحبت میکند و رهبران ایران را میستاید و ادعا میکند که نمی خواهد نظام ایران را تغییر دهد، مایک پامپئو، وزیر خارجه و جان بولتون، مشاور امنیت ملی او مجددا میگویند، اعتقاد خاصی وجود دارد که این متحدان ایران بودند که حمله به چهار نفت کش در ساحل بندر امارات متحده عربی در الفجیره انجام دادند و شواهد قوی در این زمینه وجود دارد.
این روزنامه افزود: سوالی که میماند و آدم را به فکر فرو می برد در مورد اعتبار روایت تازه آمریکاست که از حضور متحدان ایران در پشت این حمله صحبت میکند. این افراد چه کسانی هستند؟ آیا آنها گروه «انصار الله» هستند؟ یا حزب الله لبنان یا نیروهای الحشد الشعبی عراق؟ چرا این حملات را یگانهای نظامی ایران انجام نداده باشند؟ یا حتی یک طرف ثالث برای مثال موساد اسرائیل نخواسته باشد بهانههایی برای حمله آمریکا جفت و جور کند؟
ای الیوم افزود: اما دیگر سوال گیج کننده را می توان از اظهارات روز گذشته بولتون پیداکرد که گفت نتایج تحقیقات مربوط به حمله به نفت کشها که کارشناسانی آمریکایی هم در آن مشارکت داشتند، اعلام نخواهد شد و این موضوع به کشور امارات عربی متحده واگذار میشود که حمله مذکور در آبهای منطقهای آن رخ داده است. چرابولتون توپ را به زمین امارات میاندازد و برای اعلام این نتایج منتظر چه چیزی است؟
نویسنده تاکید کرد: به باور ما، ایران اصلا از موضع ضعف با آمریکا مذاکره نمیکند. درست است که صادرات نفت ایران کاهش یافته اما این امر میتواند موقتی باشد و با فروش ارزانتر نفت از طریق واسطهها به مشتریهای زیادی که برای آن سر و دست میشکنند، جبران شود.
عطوان تاکید کرد: آنها هرگز نمیتوانند مانع فروش نفت کشوری مثل ایران شوند که از مرزهای زمینی و دریایی پهناوری با هشت کشور برخوردار است و عجیب هم نخواهد بود اگر چین و هند و ترکیه از تصمیم خود مبنی بر توقف واردات نفت ایران در آینده منصرف شوند و شرایطی که آنها را مجبور به تحریم ایران کرده است، عوض شود.
رای الیوم با تاکید بر اینکه هیچ نظر قاطعی نمیتوان درباره آینده بحران میان ایران و آمریکا داد، افزود: ایران بر شروط خود برای ورود به مذاکره تاکید میکند. اینکه تحریمها کاملا رفع شود و موضوع موشکهای بالستیک که مهمترین قدرت بازدارندگی ایران در برابر هر تجاوزی است در مذاکرات مطرح نشود. در حالی که ترامپ به گفته خود میخواهد ایران را تسلیم کند به گونهای که این کشور از موشک و برنامه هستهای نظامی دست بردارد. همه چیز پس از تعطیلات عید فطر روشنتر میشود.
فارس