العالم - آمریکا
به گزارش شبکه خبری اسکاینیوز، «برایان هوک» مسئول گروه ویژه اقدام ایران در وزارت امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه در نشست استماع کنگره این کشور اعلام کرد آمریکا به دنبال این است که به یک توافق جامع با ایران دست پیدا کند.
هوک در خصوص ویژگیهای این توافق جامع از نظر آمریکا افزود: «توافق با ایران باید مسائل هستهای و موشکی، حمایت ایران از تروریسم و بازداشت خودسرانه [شهروندان آمریکایی] را در بر گیرد.»
وی در ادامه با تأکید بر اینکه سیاست فشار حداکثری آمریکا علیه ایران ادامه خواهد یافت، مدعی شد: «هدف آمریکا از اعمال فشار بر ایران تغییر رفتار این کشور است. از زمانی که تحریمها علیه ایران دوباره آغاز شده، بودجه نظامی این کشور کاهش یافته است.»
هوک گفت: «در اواخر ماه آوریل و اوایل ماه می ما گزارشهای موثقی دریافت کردیم که ایران در حال برنامهریزی برای حملاتی قریبالوقوع علیه منافع ایالات متحده در چند میدان است. به همین جهت، ما با رویکردی دفاعی موضع نظامی خود را تقویت کردیم، تا در صورتی که مورد حمله قرار گرفتیم، بتوانیم از خود محافظت کنیم. همین، تا همین جا پیش رفتهایم، نه بیشتر.»
وی هدف فشارهای اقتصادی آمریکا به ایران را «اولا، محروم کردن رژیم ایران از پولی که برای پشتیبانی از اقدامات ثباتزدایش نیاز دارد» و «ثانیا، بازگرداندن ایران به میز مذاکره برای دستیابی به یک توافق جامع و پایدار» برشمرد.
وی مدعی شد که دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا آماده گفتوگو با ایران در «زمان مناسب» است. او البته بار دیگر شروط مربوط به برنامه هستهای، موشکی و منطقهای ایران را تکرار کرد.
او با متهم کردن ایران به ایجاد بیثباتی در منطقه پیش از خروج آمریکا از توافق هستهای، ادعا کرد: «امروز با هر معیاری که سنجیده شود، این رژیم و نایبان آن ضعیفتر از زمانی هستند که فشارهای ما آغاز شد.»
این مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا در ادامه افزود: «دیپلماسی ما، فشارهای اقتصادی ما و اعمال انزوای دیپلماتیک، به ایران این حق را نمیدهد که علیه کشورهای دیگر خشونت به خرج دهد یا امنیت دریانوردی را تهدید کند.»
هوک در بخش دیگری از این نشست در پاسخ به سؤال یکی از سناتورها در مورد احتمال استفاده دولت ترامپ از مجوز سال ۲۰۰۱ برای درگیری نظامی با ایران، از پاسخ دقیق و قطعی طفره رفت و گفت حقوقدانها باید در مورد اینکه امکان استفاده از این مجوز وجود دارد یا نه، اظهار نظر کنند.
روزنامه «نیویورکتایمز» روز چهارشنبه گزارش داد که نمایندگان دولت آمریکا در نشستهای غیرعلنی کنگره تلاش کردهاند تا ایران را به گروه تروریستی «القاعده» مرتبط نشان دهند. چنین اقدامی، میتواند توجیه لازم را برای استفاده از مجوز سال ۲۰۰۱ که به بهانه مبارزه با تروریسم صادر شده، برای کاخ سفید فراهم کند. برخی نمایندگان کنگره میگویند واشنگتن در تلاش است تا با استفاده از این مجوز، قوه مقننه آمریکا را از فرآیند تصمیمگیری در مورد حضور نظامی خارجی کنار بگذارد.
در ادامه نشست سنای آمریکا، یکی از نمایندگان از هوک درباره احتمال صادرات تسلیحات چینی به ایران صحبت کرد و از هوک پرسید که کاخ سفید چه برنامهای برای مقابله با چنین احتمالی دارد. هوک گفت: «ما هم به صورت علنی و هم به صورت خصوصی برای چینیها روشن کردهایم که هرگونه اقدام قابل تحریمی را تحریم میکنیم. کشورهای سرتاسر جهان میدانند که ما این کارزار فشار و انزوای دیپلماتیک را با جدیت و هدفگذاری مناسب اجرا کردهایم. در نتیجه، شاهد سطحی تاریخی از همراهی با تحریمهای آمریکا، به خصوص تحریمهای نفتی هستیم.»
او با بیان اینکه ایران هنوز تحت تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل متحد قرار دارد، گفت این تحریمها تنها ۱۷ ماه دیگر بر اساس قطعنامه شورای امنیت لغو میشوند و محدودیتهای دیگر از جمله ممنوعیت سفر خارجی سردار «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز رفع میشود. وی این موارد را یکی از دلایل خروج آمریکا از برجام توصیف کرد و گفت: «خروج از توافق، ما را در وضعیت بسیار بهتری برای تحریم موارد نقض ممنوعیت صادرات سلاح قرار میدهد. ما متعهد به این کار هستیم.»
هوک در ادامه این نشست ایران را به ایجاد بیثباتی در یمن و طولانی کردن درگیری در این کشور متهم کرد و مدعی شد: «ایران در حال انجام یک بازی بسیار طولانی در یمن است. آنها بسیار مایلند که در یمن همان کاری را انجام دهند که توانستند در لبنان انجام دهند. آنها میخواهند از حوثیها به همان نحوی استفاده کنند که از حزبالله در لبنان استفاده کردند.»
وی گفت واشنگتن تلاش میکند تا میزان بازدارندگی در برابر ایران را در یمن افزایش دهد.
کاخ سفید در هفتههای اخیر تلاش کرده است تا به هر طریق ممکن این پیام را به ایران مخابره کند که برای مذاکره آمادگی کامل دارد اما ایران حتی به مقامات بلندپایه خارجی -از جمله هایکو ماس وزیر خارجه آلمان و شینزو آبه نخستوزیر ژاپن که اخیراً بهمنظور کاستن از تنشها بین ایران و آمریکا به تهران سفر کردهاند- صراحتاً اعلام کرده است که آمریکا عامل اصلی همه این تنشهاست و تا زمانی که جنگ اقتصادی آمریکا علیه ملت ایران ادامه یابد، کوچکترین شانسی برای مذاکره وجود نخواهد داشت.
دولت ترامپ از زمان خروجش از برجام در اردیبهشت 97 تاکنون تحریمهای اقتصادی مختلفی را علیه ایران وضع کرده است اما نتوانسته ایران را وادار به تسلیم در برابر خواستههای خود کند.
آمریکا حتی در برههای ایران را به تقابل نظامی تهدید کرد و وقتی نشانهای از عقبنشینی ندید، به تمنای مذاکره روی آورد و شمارهای را در اختیار سفارت سوئیس (حافظ منافع آمریکا در تهران) قرار داد تا بهمنظور تماس تلفنی احتمالی به مقامات ایران تحویل داده شود.
با این حال ایران تأکید کرده است که هرگز تحت فشار تن به مذاکره با آمریکا نخواهد داد و ایران کشوری نیست که تسلیم خواستههای یک رژیم زورگو شود.