العالم - اروپا
به گزارش آسوشیتدپرس، یک مقام اروپایی بامداد جمعه گفته در صورتی که گفتوگوها با ایران به نتیجه نرسند کشورهای اروپایی از ساز و کار موسوم به «مکانیسم ماشه» برای برگرداندن تحریمهای بینالمللی علیه ایران استفاده خواهند کرد.
این مقام اروپایی در مصاحبه با آسوشیتدپرس تصریح کرد گفتوگوهایی در تمامی سطوح با ایران در جریان است. او گفت در صورتی که هیچ چیز تغییر نکند، کشورهای اروپایی ممکن است به مکانیسم تعبیهشده در برجام برای حل و فصل اختلافات متوسل شوند که این اقدام در نهایت میتواند به بازاعمال تحریمها علیه تهران منجر میشود.
اشاره مقام اروپایی به بندهای ۳۶ و ۳۷ در توافق هستهای برجام است که در آنها ساز و کارهای حل و فصل اختلاف میان طرفهای برجام، در صورت بروز مناقشه مفصلاً شرح داده شدهاند.
طبق این دو بند، در صورتی که کشورهای اروپایی ایران را به عدم پایبندی به توافق هستهای متهم کنند و تصمیم بگیرند مسئله را به کمیسیون مشترک برجام ارجاع دهند، ایران به عنوان طرف متشاکی ۳۰ روز فرصت خواهد داشت رضایت طرف شاکی (کشورهای اروپایی) را جلب کند. در صورتی که رضایت طرف شاکی جلب نشود، پرونده پس از چند روز به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع خواهد شد.
شورای امنیت ظرف یک ماه بعد از دریافت این شکایت بایستی درباره بازگشت تحریمهای ایران رأیگیری کند، اما کشورهای غربی در مذاکرات برجام ساختار این رأیگیری را به گونهای تغییر دادهاند که امکان وتوی نظر کشورهای غربی درباره برگرداندن تحریمها علیه ایران به کل از روسیه و چین سلب شده است.
در شورای امنیت به جای رأیگیری درباره «رفع تحریمهای ایران» بر سر «ادامه رفع تحریمهای ایران» رأیگیری میشود؛ این تغییر در عبارتپردازی ابتکار عمل استفاده از حق وتو را عملاً در اختیار طرف غربی قرار میدهد، به این صورت که این طرفها میتوانند از حق وتوی خود استفاده کرده و از تصویب «ادامه لغو تحریمها» جلوگیری کنند. در این حالت، قطعنامههای تحریمی پیشین سازمان ملل متحد علیه ایران احیا خواهند شد.
مقام اروپایی در گفتوگو با آسوشیتدپرس مدعی شد هدف از گفتوگوها با تهران کاستن از تنشهای خطرناک و خریداری زمان برای از بین بردن بحرانها است. مقام ادعایی به شرط عدم افشای نام با رسانه آمریکایی گفتوگو کرده است.
وی تصریح کرد با وجود عبور ذخائر اورانیوم ایران از سقف ۳۰۰ کیلوگرم و اظهارات «حسن روحانی»، رئیسجمهور ایران درباره احتمال افزایش سطح غنیسازی ایران هنوز امکان تنشزدایی با ایران وجود دارد.
مقام مورد استناد آسوشیتدپرس گفت: «مکانیسم حل و فصل اختلافات ممکن است دیر یا زود کلید زده شود. اگر چیزی تغییر نکند نمیدانم چطور میشود جلوی آن را گرفت.»