العالم - اروپا
«یان آزلبرون» وزیر امور خارجه لوکزامبورگ از ایران خواست که به توافق هستهای (برجام) پایبند باشد و میزان غنیسازی اورانیوم را افزایش ندهد.
این مقام اروپایی در این مورد به نشریه آلمانی «ولتآمزونتاگ» گفت: «تاکنون طبق اعلام آژانسبینالمللی انرژی اتمی، ایران به توافق هستهای پایبند بوده است. از جنبهای دیگر، من فقط میتوانم به ایران درباره اینکه یکشنبه آتی بیشتر از میزان معین اورانیوم را غنی کند، هشدار دهم.»
آزلبورن افزود: «در صورتی که دولت ایران از روز یکشنبه غنیسازی اورانیوم را بیشتر از ۳.۶۷ درصد مجاز افزایش دهد در این صورت این امکان وجود دارد که مکانیسم حل اختلافات پیشبینی شده در توافق اجرایی شود تا بتوان به یک چارچوب قطعی با کارشناسان و سیاستمداران در زمینه حل بحران دست پیدا کرد.»
وی همچنین گفت: «اگر شرایط میان واشنگتن و تهران باز هم متشنج شود، در این صورت این خطر وجود دارد که سه میلیون افغان که هماکنون در ایران زندگی میکنند، این کشور را ترک کنند. بیشتر این افراد به دلیل مشکلات مربوط به امنیت نمیتوانند به افغانستان باز گردند به همین دلیل به ترکیه میآیند و راهی اروپا میشوند و خطر جاری شدن موجی از پناهجویان وجود دارد که در این صورت اروپا با چالش بزرگی مواجه میشود.»
شورای عالی امنیت ملی ۱۸ اردیبهشت ماه در بیانیهای خطاب به کشورهای عضو برجام اعلام کرد که از آن روز (۱۸ اردیبهشت ۹۸) برخی اقدامات خود در توافق برجام را متوقف میکند.
و در واکنش به خروج آمریکا از برجام و قصور کشورهای اروپایی در محقق کردن وعدههای خود برای جبران تبعات اقتصادی این اقدام، ایران دوشنبه (۱۰ تیرماه) اعلام کرد میزان ذخائر اورانیوم با غنای ۳.۶۷ درصدی این کشور از سقف ۳۰۰ کیلوگرم عبور کرده است.
عبور ایران از سقف ذخایر مجاز اورانیوم ۳.۶۷ درصد کمتر از دو ماه بعد از ضربالاجل ۶۰ روزه شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران به کشورهای باقیمانده در توافق هستهای برای عمل به تعهدات خود به ویژه در حوزههای بانکی و نفتی صورت گرفت.
همچنین روز (چهارشنبه) ۱۲ تیر ماه «حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران در جلسه هیأت دولت صراحتاً خطاب به طرفهای برجام با بیان اینکه «از ۱۶ تیر ما اقدام بعدی را انجام میدهیم، اگر میخواهید اظهار تأسف بکنید از همین حالا ابراز تأسف بفرمایید، اگر بناست بیانیه بدهید از همین حالا بدهید»، گفت: «در ۱۶ تیرماه سطح غنیسازی دیگر ۳.۶۷ نخواهد بود. ما این تعهد را کنار میگذاریم به هر مقداری که دلمان خواست و به هر مقداری که ضرورت و نیازمان بود. غنی سازی را از ۳.۶۷ میبریم بالا و بدانید از ۱۶ تیر به بعد در زمینه راکتور اراک، اگر به تمام تعهداتی که کردید، طبق برنامه و زمانبندی عمل نکنید، ما راکتور اراک را به شرایط سابق برمیگردانیم، یعنی به شرایطی که به قول شما میگفتید خطرناک است و میتواند پلوتونیم تولید کند، مگر اینکه در مورد راکتور اراک به تمام تعهدات خودتان عمل کنید.»
فارس