هانت: برجام هنوز نمرده است/ دنبال راهی برای خروج از این وضعیت هستیم

هانت: برجام هنوز نمرده است/ دنبال راهی برای خروج از این وضعیت هستیم
دوشنبه 24 تير 1398 - 13:33

وزیر خارجه انگلیس پیش از ورود به نشست اتحادیه اروپا در بروکسل با موضوع برجام، گفت که توافق هسته‌ای ایران هنوز به‌طور کامل ازبین نرفته اما اروپا خود را متعهد می‌داند که غرب آسیا را عاری از سلاح هسته‌ای نگاه دارد.

العالم - اروپا

«جرمی هانت» وزیر امور خارجه انگلیس امروز (دوشنبه) ابراز امیدواری کرد که اتحادیه اروپا بتواند ایران را مجددا به پایبندی کامل به بندهای برجام و زنده نگاه‌داشتن توافق هسته‌ای مجاب کنند.

هانت که برای شرکت در نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا با موضوع برجام به بروکسل سفر کرده است، گفت روزنه‌ای کوچک اما رو به بسته‌شدن برای بازگرداندن ایران به پایبندی کامل و نجات توافق هسته‌ای وجود دارد و برجام هنوز شکست نخورده است.

وی در گفت‌وگویی کوتاه با خبرنگاران پیش از حضور در نشست مذکور، توضیح داد آمریکا را نزدیک‌ترین متحد خود می‌دانند اما در موضوع ایران با آنها اختلاف نظر دارند زیرا «ایران هنوز یک سال از ساخت بمب اتمی فاصله دارد».

وزیر خارجه انگلیس در پاسخ به این سوال که آیا توافق هسته‌ای ایران را شکست‌خورده می‌دانید، تصریح کرد: «خب، (برجام) هنوز نمرده است و ما کاملا متعهد هستیم که خاورمیانه (غرب آسیا) را غیرهسته‌ای نگاه داریم. اگر ایران به سلاح اتمی دست یابد، دیگر کشورهای منطقه نیز به دنبال سلاح اتمی می‌روند و این وضعیت بسیار بسیار خطرناکی خواهد بود».

هانت با بیان اینکه اتحادیه اروپا به دنبال راهی برای حفظ توافق هسته‌ای است، افزود: «زیرا این را بهترین راهکار برای غیرهسته‌ای نگاه داشتن خاورمیانه می‌دانیم».

وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا اتحادیه اروپا به کاهش تعهدات برجامی ایران، پاسخ قاطع خواهد داد، گفت: «بله حتما. کمیسیون مشترک برجام، مکانیسمی که در زمان نقض توافق توسط یکی از طرف‌ها تشکیل می‌شود، به زودی اتفاق می‌افتد. تحقیقات مشترک مناسبی درباره اتفاقاتی که افتاده انجام خواهد داد».

وزیر خارجه انگلیس همچنین افزود: «چیزی که دنبال آن هستیم، ارائه راهی به ایران برای خروج از این وضعیت است تا بتوانند دوباره به برجام پایبند شوند. ما از ابتدا کاملا شفاف بودیم؛ توافق، توافق است. اگر آنها توافق را نقض کنند و بگویند که ما این بخش از توافق را قبول داریم و بخش دیگری را نه، برای ما قابل قبول نیست زیرا توافق باید به‌طور کامل اجرا شود».

هانت ضمن تاکید بر اینکه باید به‌صورت مناسب به بندهای برجام احترام گذاشته شود، ادعا کرد: «راهکار طولانی‌مدت برای تنش‌ها در خاورمیانه که با آمریکایی‌ها بر سر آن توافق داریم، این است که ایران فعالیت‌های ثبات‌زدای خود را در عراق، سوریه، لبنان و یمن متوقف کند. این ریشه اصلی تمام مشکلات است».

وی با بیان اینکه بر سر چگونگی غیرهسته‌ای نگاه‌داشتن غرب آسیا با آمریکا اختلاف نظر دارند، گفت: «اما ما کانال‌های در دسترس متعددی برای گفت‌وگو در این باره داریم. دیروز با مایک پامپئو وزیر خارجه آمریکا و روز قبل آن با محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران (در این باره) صحبت کردم».

وزیر خارجه انگلیس همچنین اضافه کرد: «آمریکا می‌داند که ما، آنها را نزدیک‌ترین متحد خود می‌دانیم. ما باور داریم که اتحاد آمریکا و انگلیس، شالوده صلح و رفاه در سراسر جهان طی 75 سال قبل بوده است. اما دوستان برخی اوقات اختلاف نظر دارند... این یکی از موضوعات نادری است که ما بر سر آن اختلاف نظر داریم، اما این بدان معنی نیست که ما با آنها همکاری نمی‌کنیم».

هانت: شکست برجام تهدیدی برای بشریت است

روزنامه گاردین هم در گزارشی در خصوص آنچه که هانت قصد دارد در نشست بروکسل بیان کند، بر اساس پیش‌نویس سخنرانی هانت نوشت: «خاورمیانه از قبل یکی از بی‌ثبات‌ترین مناطق جهان بوده است، اما اگر طرفین مختلف، به تسلیحات هسته‌ای مجهز بودند، تهدیدی حیاتی برای بشریت به وجود می‌آمد. من هر آنچه که در قدرت دارم را برای جلوگیری از وقوع چنین چیزی انجام می‌دهم».

گاردین ادامه داد که هانت همچنان قصد دارد در این نشست اعلام کند: «من از مدیریت انگلیس به همراه فرانسه و آلمان بهره می‌گیرم، آنطور که برای حفظ برجام از آن بهره گرفتم، و برای ترغیب ایران برای بازگشت به پایبندی (به برجام) تلاش می‌کنیم».

در حالی بحث پایبندی ایران به تعهداتش ذیل برجام اشاره شده است که دولت آمریکا از نخستین روزهای اجرایی شدن برجام، کارشکنی‌ها در اجرای آن و تلاش برای کاستن از مزایای اقتصادی ایران از آن را آغاز کرد. با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا این کارشکنی‌ها شدت گرفت. ترامپ نهایتا اردیبهشت ماه پارسال رسما آمریکا را از توافق هسته‌ای خارج و تحریم‌های ضدایرانی را احیا کرد.

طبق گزارش این روزنامه انگلیسی، وزیر خارجه انگلیس که یکی از امیدهای احراز سمت نخست‌وزیری بریتانیا است، قصد دارد در خصوص توقیف یک کشتی حامل نفت ایران در تنگه «جبل الطارق» نیز در نشست بروکسل بگوید: «آنطور که این آخر هفته به ایران گفتم، توقیف نفتکش "گریس 1" در راستای اجرای تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه سوریه و به درخواست دولت محلی جبل‌الطارق بوده است. اقداماتی باید انجام می‌گرفت و ربطی به نفت ایران نداشت».

نیروهای ویژه ارتش انگلیس هفته گذشته با حمله به نفتکش «گریس ۱» که حامل نفت ایران و در حال عبور از تنگه جبل الطارق بود، این کشتی را توقیف کردند. لندن مدعی است که این اقدام را با هدف جلوگیری از «نقض تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه سوریه» و به درخواست دولت محلی جبل الطارق انجام داده است. این در حالی است که سوریه تحت تحریم‌های بین‌المللی قرار ندارد و تحریم‌های اتحادیه اروپا نیز فقط برای کشورهای عضو این بلوک سیاسی لازم‌الاجراست.

هانت که امروز در شورای وزیران خارجه اتحادیه اروپا با موضوع ایران شرکت می‌کند، پیش از سفر به بروکسل، در توییتر نوشت: «برای گفت‌وگوهای فوری درباره نحوه کاهش تنش با ایران، راهی بروکسل هستم. رویکرد آن‌ها در قبال خاورمیانه، اساسا ثبات‌زدا بوده است، اما ما می‌خواهیم از تنش بر سر گریس ۱ بکاهیم، نه اینکه بر آن بیافزاییم. ضمنا می‌خواهیم از یک منطقه هسته‌ای شده، اجتناب کنیم.»

فارس

پربیننده ترین خبرها