العالم _ سوریه
پس از اینکه ایالات متحده آمریکا پشت شبهنظامیان کُرد موسوم به «نیروهای دموکراتیک سوریه» را مقابل ترکیه خالی کرد، کُردها عازم دمشق، مسکو و قاهره شدند تا بتوانند برای توافق واشنگتن و آنکارا بر سر منطقه موسوم به «امن» در شمال سوریه راه چارهای پیدا کنند.
منابع کُرد حاضر در استان «الحسکه» واقع در شمال شرق سوریه اعلام کردند که یک هیأت از نهاد موسوم به «شورای دموکراتیک سوریه» -شاخه سیاسی نیروهای دموکراتیک سوریه- از دو روز پیش وارد دمشق شده و دو هیأت دیگر نیز به مسکو و قاهره رفتند.
به گفته این منابع، هدف از سفر این هیئتها، بررسی «وضعیت موجود و آینده منطقه شرق فرات، پس از توافق آمرکیا و ترکیه برای ایجاد مرکز هماهنگی مشترک به منظور ایجاد منطقه امن در شمال شرق سوریه و ایجاد پستهای دیدبانی در طول مرزهای مشترک سوریه و ترکیه است. این مسئله با تلاشهای وزارت دفاع آمریکا برای نقشآفرینی مجدد گروه تروریستی داعش در دل گروههای قبیلهای همزمان شده است» که برخی از عشایر وابسته به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، حامی آن هستند.
منابع مذکور به خبرگزاری اسپوتنیک گفتند، «الهام احمد» رئیس هیأت اجرایی شورای دموکراتیک سوریه ریاست هیأت کُردها به دمشق را بر عهده دارد. «عبدالکریم عمر» رئیس هیأت امور خارجی نهاد موسوم به «خودمختاری» کُرد در شمال شرق سوریه نیز رئیس هیأت کُردها به مسکو است. «سیهانوک دیبو» عضو هیأت رئیسه شورای دموکراتیک سوریه نیز رئیس هیأت اعزامی کُردها به قاهره است. قرار است این هیأت از اردن به قاهره برود.
به گفته این منابع، طرفین آمریکایی و ترکیهای با توافق منطقه امن، طرح «خودمختاری» کُرد در شمال شرق سوریه را از بین بردند. ترکیه اصرار دارد که عمق منطقه امن، 20-30 کیلومتر باشد و همین مسئله برای نابودی خودمختاری کافی است. البته کُردها امتیازات بسیاری به ترکیه دادند و با منطقه امن به عمق پنج کیلومتر نیز موافقت کردند، ولی ترکیه خواستار عمق 30 کیلومتری است.
دولت سوریه با طرح خودمختاری و منطقه امن به شدت مخالف است. دمشق طرح منطقه امن را یک تجزیهطلبانه میداند که ترکیه و آمریکا برای جبران شکستهای خود در سوریه در پی اجرای آن هستند.
کُردها به حضور غیر قانونی آمریکا در سوریه، مشروعیت بخشیدند
منابع کُرد در ادامه اظهار داشتند، آنچه باعث شد که آمریکا با شریک خود –ترکیه- علیه گروههای کُرد دست به کار شود، این بود که کُردهای شرق فرات، «به حضور غیر قانونی آمریکا در سوریه، مشروعیت بخشیدند؛ زیرا آنان (کُردها) یکی از اقوام سوریه هستند که میتوان در چنین مواقعی، از آنان بهرهبرداری کرد».
این منابع تصریح کردند، آمریکا بالاخره راهکار مناسبی برای دشمنی بین ترکیه و کُردها پیدا کرد و علیه «آنان دست به کودتا زد و در طرحهای مشترک در مناطق شرق فرات با ترکیه حرکت کرد؛ [طرحهایی] که متضمن تقسیم نفت، منابع و قطع مسیر بینالمللی با عراق و ایران بود و سوریه نیز حکومت ورشکسته و تجزیه شدهای میشد که واشنگتن و آنکارا در آینده آن نقش مهمی داشتند».
عشایر وابسته به اعراب خلیج فارس جایگزین کُردها شدند
به گفته این منابع، با توجه به اینکه مناطق خودمختاری کُرد، چسبیده به مرزهای ترکیه بود، آمریکا نیز برای این مشکل راهکاری پیدا کرد. در همین راستا، «ثامر السبهان» وزیر سعودی به همراه مسئولان بلندپایه آمریکایی اواسط ماه ژوئیه گذشته وارد الحسکه و رقه شدند و با برخی از عشایر وابسته به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، دیدار کردند. آمریکا نیز در این نشستها، عشایر را جایگزین مناسبی برای کُردها دانست؛ زیرا عشایر میتوانستند در راستای اهداف آمریکا فعالیت کنند و اقدامات آنان، با منافع ترکیه نیز تعارضی نداشت.
منابع کُرد با اشاره به تلاش آمریکا برای احیای داعش در شرق فرات و انتقال هزاران داعشی از منطقه «الباغوز» به مناطق مختلفی در استانهای رقه، دیرالزور و الحسکه اعلام کردند، آمریکاییها لشکر «اویس القرنی» -مهمترین همپیمان داعش- را به رقه منتقل کردند. این لشکر، امروز، مهمترین بخش امنیتی نیروهای دموکراتیک سوریه در رقه است. کما اینکه ارتش آمریکا در مناطق اطراف پایگاه «التنف» هزاران داعش را آموزش داد و آنان را در گروههای مختلفی مانند «مغاویر الثورة»، «أسود الشرقیة» و «جیش سوریا الجدید» سازماندهی کرد.
این در حالی است که «سرگئی رودسکوی» رئیس اداره عملیات ستاد مشترک نیروهای مسلح روسیه اواخر جولای گذشته اعلام کرد که آمریکا در حال آموزش عناصر مغاویر الثوره و سایر گروههای تروریستی است و بالگردهای این کشور نیز عناصر آموزش دیده را به مناطق تحت کنترل دولت سوریه منتقل میکردند.
فارس