العالم - عربستان سعودی
پلیس منطقه ریاض در عربستان سعودی بخشی را راهاندازی کرده است که کار پایش و بررسی فعالیت کاربران فضای مجازی به خصوص «توئیتر» را بر عهده دارد. رخدادی که موجب هشدار کاربران به یکدیگر شده است.
به نوشته پایگاه خبری نبأ، «خالد بن قرار الحربی» مدیر سازمان امنیت عربستان سعودی در پی بازدید از اداره پلیس منطقه ریاض در جریان چگونگی کار این سیستم قرار گرفت. ویدئوی بازدید وی از این اداره در فضای مجازی به طور گسترده منتشر شده است.
فردی که در این ویدئو به مدیر سازمان امنیت عربستان سعودی توضیح میدهد؛ میگوید که این سیستم میتواند منبع هر توئیت و نوع وسیله استفاده شده و جنسیت فرد توئیت کننده را مشخص کند.
اما کاربران عربستانی در فضای مجازی واکنشهای مختلفی به راهاندازی این سیستم نشان دادهاند و آن را به «اسنپ امنیتی» که اخیرا در عربستان به راه افتاده و شهروندان میتوانند به وسیله آن موارد امنیتی را گزارش دهند، تشبیه کردهاند.
«یحیی عسیری» از معارضان دولت سعودی در این باره نوشته است: «اهتمام به آزادی بیان! ماشاالله... بقیق و ایستگاههای قطار و قتل و اعدام و شکنجه و جنگ و ورشکستگی اقتصادی هیچ کدام مهم نیست. آنچه که برای ما مهم است برای قدرت مهم نیست. برای قدرت اگر وطن آتش بگیرد نیز مهم نیست که البته آتش گرفته است. توجه آنها فقط به این است که [در قدرت] باقی بمانند؛ بنابراین تمامی تلاششان را برای سرکوب به کار میگیرند.»
یکی از کاربران دیگر نیز نوشته است هدف از راه اندازی این سیستم برقراری امنیت نیست، بلکه دولت سعودی به فکر ترساندن مردم است. «عبدالرحمن القاضی» دیگر فعال عربستانی نیز نوشته است که راه اندازی این سیستم باعث شده تا همگی به یکدیگر هشدار دهند که مراقب چیزی که مینویسند باشند.
اما در مقابل نیز برخی کاربران طرفدار دولت سعودی با استقبال از این سیستم نوشتهاند که از این پس هر کسی نمیتواند هرچه دلش خواست علیه شاه و ولیعهد سعودی بنویسد.
یکی از این افراد نوشته است: «دیگر شبکههای اجتماعی فضای راحتی برای هرکسی که شایعهپراکنی میکند یا هشتگهایی علیه کشور میزند، نیست؛ تمامی اقدامات رصد میشود؛ بنابراین اگر میخواهی در امان بمانی زبانت را نگه دار.»
اما در کنار راهاندازی سیستم پایش کاربران، دولت سعودی سالهاست که از ارتش سایبری خود در فضای مجازی برای مقابله با مخالفان استفاده میکند و سازمانی نیز برای این امر اختصاص داده است. شرکت «فیسبوک» در دهم مرداد گذشته نیز با صدور بیانیهای برای اولین بار رسما اعلام کرد که شبکهای متشکل از صدها حساب کاربری جعلی در فیسبوک و اینستاگرام را شناسایی کرده است که در تلاش بوده تا دیدگاههای مورد نظر ریاض را هرچه بیشتر انتشار داده و به کشورهای رقیب عربستان سعودی حمله کند.
شبکه اجتماعی توئیتر نیز در ۲۹ شهریور گذشته در اقدامی دست به حذف ۴۲۵۸ حساب کاربری ارتش سایبری عربستان سعودی و امارات زد.
فارس