العالم - اروپا
«بوریس جانسون» نخستوزیر بریتانیا روز پنجشنبه در پارلمان حضور یافت تا نمایندگان را به حمایت از توافق جدیدش با بروکسل جهت خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) مجاب کند.
جانسون در جمع نمایندگان گفت روز گذشته گفتوگوی تلفنی سازندهای با «جان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اروپا، «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان و «لئو وردکار» نخستوزیر جمهوری ایرلند داشته است.
جانسون گفت: «بریتانیا انعطاف زیادی برای رسیدن به تفاهم با دوستان اروپایی از خود نشان داده است. اگر اتحادیه اروپا نیز انعطاف نشان ندهد بریتانیا در تاریخ ۳۱ اکتبر بدون توافق از اتحادیه اروپا خارج میشود».
وی در ادامه نمایندگان پارلمان را به اتحاد در راستای منافع ملی دعوت کرد.
«جرمی کوربین» رهبر حزب رقیب کارگر در این جلسه پارلمان گفت: «این برنامهها از [توافق] ترزا می نیز بدتر است. چه زمان متن کامل و قانونی آن منتشر خواهد شد؟ چرا جانسون که ترتیبات پشتیبان را غیرقابل قبول میداند آن را امضا کرده است؟»
کوربین همچنین در خصوص اجرای «برگزیت ترامپ» هشدار داد و گفت توافق جانسون جدی و عملی نیست. جانسون میداند که اتحادیه اروپا این توافق را قبول نخواهد کرد و تا ساعات آینده آن را رد میکند.
جانسون در پاسخ گفت: «همواره هدف دولت خروج با توافق بوده و این پشنهادات سازنده و معقول نشاندهنده جدیت ما در این زمینه است. قرار نیست آنها هرچه ما میخواهیم انجام دهند بلکه میخواهیم به مصالحه برسیم». وی تأکید کرد در توافق جدید هیچ زیرساخت فیزیکی در مرزهای ایرلند شمالی یا نزدیکی آن یا هر جای دیگری لحاظ نشده است.
جانسون تصریح کرد این توافق، «پیشنهاد نهایی» دولت نیست و مواردی از آن همچنان قابل تغییر خواهند بود.
توافقنامهای موسوم به «توافق جمعه خوب» که از سال ۱۹۹۹ به اجرا در آمده به صراحت انجام هر گونه بازرسیهای فیزیکی در مرز را ممنوع میکند. اتحادیه اروپا با پیشنهاد ساز و کاری موسوم به «ترتیبات پشتیبان» به دنبال محافظت از مفاد «توافق جمعه خوب» است.
نخست وزیر بریتانیا در حالی در پارلمان حاضر شد که نمایندگان همچنان نسبت به اقدام وی برای تعطیلی اجباری پارلمان خشمگین بودند. تعطیلی پارلمان که قرار بود از ۱۸ شهریور تا ۲۲ مهر تعطیل شود اما پس از گذشت دو هفته از تعطیلی، دادگاه عالی انگلیس این اقدام را غیرقانونی اعلام کرد و فعالیت پارلمان دوباره به جریان افتاد.
مردم بریتانیا (انگلیس، ایرلند شمالی، اسکاتلند و ولز) سوم تیر ماه سال ۱۳۹۵ در یک همهپرسی به خروج این کشور از اتحادیه اروپا رأی مثبت دادند. قرار بود فرآیند خروج تا پیش از ابتدای امسال تکمیل شود، اما ناکامی لندن و بروکسل در توافق در مورد وضعیت رابطه سیاسی و اقتصادی پس از اجرای برگزیت، به تعویق در این فرآیند منجر شد.
«ترزا می» نخستوزیر مستعفی انگلیس سه بار توافق با اتحادیه اروپا را که ترتیبات پشتیبان را نیز شامل می شد، به پارلمان ارائه کرد اما قانونگذاران هر سه بار این طرح را رد کردند. او سوم خرداد امسال با اعلام شکست تلاشهایش برای حصول توافق با بروکسل برای خروج از اتحادیه اروپا استعفای خود را اعلام کرد و در تاریخ هفتم ژوئن (۱۷ خرداد) رسماً از سمت خود کنارهگیری کرد.
توافق جدید جانسون تشکیل دو مرز قانونی و گمرکی بین ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند را شامل شده و سازوکارهای مربوط به مرزهای فیزیکی را حذف میکند. همچنین پیشنهاد میکند قوه مجریه و مقننه ایرلند شمالی، در طول دوره انتقالی و بعد از آن هر چهار سال یکبار باید از حق رأی برای قبول این طرح برخوردار باشند.
۳۱ اکتبر (۹ آبان ۱۳۹۸) مهلت انگلیس برای خروج از اتحادیه اروپا با و یا بدون توافق فرا خواهد رسید و جانسون تأکید کرده که تا این زمان، کشورش را از اتحادیه اروپا با توافق و یا بدون توافق خارج خواهد کرد.
فارس