العالم ـ ایران ـ سیاسی
چند روزی است که ماجرای بازداشت یک خبرنگار روس در برخی رسانهها به خصوص رسانههای کشور روسیه مطرح شده است. روسها، با محوریت خبرگزاری دولتی اسپوتنیک و بخش فارسی آن بیش از ۱۰ خبر را ظرف دو روزی که از زمان بازداشت این خبرنگار میگذرد منتشر کرده است. در این شرایط این سوال به وجود میآید که ماجرا چیست؟
ابتدا بیایید ماجرا را به روایت طرف روس ببینیم. «یولیا یوزیک»، خبرنگار در روزنامه «کامسامولسکایا پراوادا» و مجله «نیوزویک روسی» و نویسنده کتابی به نام «نامزدهای الله» که درباره تروریستهای انتحاری قفقازی است. به گفته آندره گاننکو، وابسته مطبوعاتی سفارت روسیه در ایران، او در روز ۲۹ سپتامبر با دعوت خصوصی (یا دعوتنامه) به تهران سفر میکند و به محض ورود، گذرنامه او در فرودگاه امام خمینی ضبط میشود و ۵ روز بعد یعنی در ۲ ماه اکتبر او بازداشت میشود. در گزارش این رسانه آمده است که این خانم توسط ماموران سپاه پاسداران بازداشت شده است.
با استفاده از همین عبارتهای طرف روسی میتوان دست کم یک نکته را به خوبی متوجه شد و آن هم این است که خانم یوزیک به خاطر روزنامهنگار بودن خود بازداشت نشده است. این خانم اساسا با ویزای خبرنگاری وارد ایران نشده و تکیه بر عنوان خبرنگار توسط رسانههای روسی و حتی به میان آوردن پای نهادی مثل اتحادیه روزنامهنگاران روسیه در واقع نوعی سوء استفاده از عنوان خبرنگاری است.
در عین حال، آن طور که خبرنگار ایرنا کسب اطلاع کرده، این خانم شهروند روسیه، اقدام و رفتار غیر قانونی داشته بلافاصله بعد از پایان تحقیقات؛ آزاد خواهد شد. این موضوع پیش از این نیز توسط سفیر ایران در مسکو بیان شده است.
برخورد قانونی با این خبرنگار در حالی صورت گرفته که در حال حاضر، ۱۷۳ رسانه خارجی با ۳۴۳ خبرنگار در ایران فعالیت دارند که سه تلویزیون، سه خبرگزاری و یک روزنامه روسی در میان این رسانهها حضور دارند. همچنین آخرین آمار خبرنگاران ورودی به ایران که مربوط به مرداد ماه است نشان میدهد ۷۹ خبرنگار در ماه مرداد از ۳۹ رسانه خارجی وارد ایران شدند و در ماه تیر نیز ۹ خبرنگار از چهار رسانه روس وارد تهران شدند و بدون هیچ مشکلی به کار خود پرداختند.