العالم - آمریکا
به گزارش خبرگزاری رویترز، دهها تن از اعضای جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا اعلام کردند که در واکنش به حمله ترکیه به کردهای شمال شرق سوریه قصد دارند طرحی را برای تحریم آنکارا معرفی کنند.
"لیز چنی" معاون کنفرانس جمهوریخواهان مجلس نمایندگان در بیانیهای گفت: رئیس جمهوری اردوغان و دولتش باید به خاطر حمله بیرحمانه به متحدان کرد ما در شمال سوریه با پیامدهای جدی روبهرو شوند.
پیش از این "لیندزی گراهام" سناتور جمهوریخواه از ایالت کارولینای جنوبی با انتقاد از تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا برای خروج نظامیان واشنگتن از شمال شرق سوریه، اعلام کرده بود که برای تصویب قانونی برای تحریم ترکیه در سنا اقدام خواهد کرد.
ترامپ نیز پس از آنکه خروج نظامیان آمریکایی از شمال شرق سوریه را اعلام کرد، به ترکیه هشدار داد در صورتی که در این عملیات از چارچوب مورد نظر واشنگتن خارج شود، با ویرانی کامل اقتصادی روبهرو خواهد شد.
رئیس جمهوری آمریکا شب گذشته نیز در پیامی توئیتری تحریم را یکی از گزینههای پیش روی واشنگتن دانست، اما در عین حال پیشنهاد میانجیگری برای صلح میان کردها و آنکارا را داد.
ترامپ نوشت: ما سه انتخاب داریم: فرستادن هزاران نیرو و پیروزی نظامی، ضربه شدید به ترکیه از لحاظ مالی از طریق تحریم، یا میانجیگری برای توافقی میان ترکیه و کردها!
رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه روز چهارشنبه اعلام کرد: عملیات موسوم به «چشمه صلح» نیروهای ارتش ترکیه به همراه ارتش آزاد سوریه علیه نیروهای «پ. ک. ک» و «ی. پ. گ» و داعش در شمال سوریه آغاز شده است.
عملیات با بمباران مناطقی که گفته میشود تروریستها در آن اسکان دارند در مناطق تل ابیض و رأس العین آغاز شده است.
بمبارانهای هوایی توسط هواپیماهایی که از پایگاههای نظامی ترکیه در دیاربکر و اینجرلیک که در نزدیکی مناطق مرزی سوریه هستند، انجام می شود.
اقدام ترکیه در حمله به شمال سوریه به رغم مخالفتهای گسترده منطقهای و جهانی صورت گرفت.
«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل نیز روز پنجشنبه در گفتوگو با خبرنگاران در کپنهاگ پایتخت دانمارک، خواستار کاهش تنش در شمال شرق سوریه شد. وی گفت: میخواهم نگرانی عمیق خود را از افزایش تنش در شرق سوریه ابراز کنم. کاهش تنش [در این منطقه] مطلقا ضروری است.
گوترش افزود: عملیات نظامی باید همواره با رعایت منشور سازمان ملل و قوانین بینالمللی بشردوستانه باشد؛ و من از مسائل انسانی در ارتباط با تلفات و آوارگی که در حال روی دادن است، نگرانم.
شورای امنیت سازمان ملل روز پنجشنبه نشستی غیرعلنی درباره این اقدام ترکیه برگزار کرد که در نهایت به دلیل مخالفت روسیه و آمریکا با «محکوم کردن» این اقدام، بیانیه پایانی به تصویب نرسید.
اما پنج عضو اروپایی شورای امنیت که این بیانیه را پیشنهاد داده بودند، در بیانیهای جداگانه و مشترک خواستار توقف فوری حملات ترکیه به سوریه شدند.
پیشتر، ارتش ترکیه در دو عملیات سپر فرات (۳ شهریور ۹۵ تا ۹ فروردین ۹۶) و عملیات شاخه زیتون (۳۰ دیماه ۹۶ تا ۴ فروردین ۹۷) با همکاری گروههای تروریستی مورد حمایت خود، چهار هزار کیلومتر از خاک سوریه از جمله شهرهای الباب، اعزاز، جرابلس و عفرین در شمال این کشور را تصرف کرده بود.