العالم ـ اروپا
«ژان ایو لودریان» در گفت و گو با روزنامه "لو فیگارو" فرانسه که روز سه شنبه منتشر شد در پاسخ به این پرسش که "آیا ابتکار امانوئل مکرون در مورد ایران مرده است؟" اظهار داشت: رئیس جمهوری فرانسه در بیاریتز، سپس در نیویورک، ابتکار عمل هایی را برای جلوگیری از تشدید تنش ها و تعیین چارچوب هایی برای دستیابی به یک توافق میان «دونالد ترامپ» و «حسن روحانی» انجام داد.
او افزود: این ابتکار در مورد ترغیب ایران برای پایبندی مجدد به تعهداتش در توافق هسته ای وین(برجام)، مذاکرات باز برای بحث در مورد بحران های منطقه ای و در مورد آینده توافق هسته ای پس از سال ۲۰۲۵ میلادی است.
لودریان گفت: به طور همزمان، تحریم های آمریکا به تدریج برداشته می شد و ایران می توانست منابع از نفت خود را داشته باشد.
وزیر خارجه فرانسه گفت: این چارچوب ها حتی با وجود این که فضای سیاسی به دلیل تهدید ایران برای کاستن از دیگر تعهدات برجامی اش از ابتدای ماه نوامبر، در حال محدود و تنگ تر شدن است، همچنان وجود دارد. امروز مهم است که دو طرف بتوانند از این فرصت برای مذاکره استفاده کنند.
لودریان تاکید کرد: در غیر این صورت، فشارها با گذر زمان روند صعودی یافته و خطر تنش های کنترل نشده افزایش خواهد یافت، در زمانی که هیچ یک از بازیگران این بحران به ویژه ایران و آمریکا خواهان آن نیستند.
جمهوری اسلامی ایران بعد از آنکه آمریکا در اردیبهشت ماه ۹۷ از توافق هسته ای ۱+۵ با ایران خارج شده و همه تحریم ها را بازگرداند، هشدار داد که اگر دیگر کشورهای عضو توافق بویژه اروپایی ها به تعهدات خود عمل نکنند، تعهدات هسته ای اش را طبق برجام کاهش می دهد.
در این چارچوب و بعد از بی عملی اروپا، ایران در سه مرحله تعهدات هستهای خود را کاهش داده و تاکید کرده که در صورت عدم اقدام عملی اروپا برای فراهم کردن امکان فروش نفت، مرحله چهارم را عملی خواهد کرد.
وزیر خارجه فرانسه سوم اکتبر/ ۱۱ مهر گفت: با توجه به شرایط متشنج خاورمیانه، ایران و آمریکا فقط یک ماه برای مذاکره جهت رفع اختلافات فرصت دارند. «ژان ایو لودریان» که در جمع قانون گذاران فرانسه سخن می گفت، هشدار داد: تا قبل از اینکه ایران فعالیت های هسته ای خود را تشدید کند، واشنگتن و تهران تنها یک ماه فرصت دارند با هم برای کاهش تنش ها در خاور میانه مذاکره کنند.
او گفت: اگرچه ابتکار مکرون برای میانجیگری تاکنون نتیجه بخش نبوده اما با توجه به اینکه ایران اعلام کرده تا اوایل نوامبر اقدامات جدیدی را برای کاهش تعهدات توافق وین انجام خواهد داد، از این رو این دو کشور فرصت چندانی برای توقف روند افزایش تنش ها در منطقه ندارند.
لودریان در عین حال رئیس جمهوری آمریکا را نیز به کارشکنی در تلاش برای گفت وگوی تلفنی با رئیس جمهوری ایران متهم کرد و گفت: با وجود اینکه ترامپ خودش خواستار برقراری این ارتباط تلفنی بود، اما چند ساعت قبل از برقراری این تماس در حاشیه اجلاس مجمع عمومی علنا اعلام کرده بود تحریم ها علیه ایران را تشدید می کند.
به همین دلیل هم بود که رئیس جمهوری ایران به رغم اعلام آمادگی قبلی اش برای ورود به یک مذاکره سودمند با واشنگتن، تاکید کرد که تنها در صورتی با همتای آمریکایی خود مذاکره می کند که او با لغو تحریم ها علیه ایران موافقت کند.
وزیر خارجه فرانسه گفت: با توجه به فرصت کم تا اوایل نوامبر برای تصمیم گیری جدید ایران، چنانچه این دو کشور در این یک ماه نتوانند برای حل اختلافات خود مذاکره کنند، با توجه به معادلات منطقه ای پیش بینی می شود منطقه با خطر تنش جدید رو به رو باشد.
داعش نمرده است
او همچنین درباره خطر مداخلات ترکیه در سوریه افزود: این موضوعی بسیار جدی است. به این دلیل که عملیات ترکیه در شمال شرقی سوریه، پنج سال جنگ علیه داعش را تضعیف می کند. داعش نمرده است و جنگجویان آن ناپدید نشده اند، آنها در اردوگاه ها و زندان ها هستند و یا در زیر زمین پنهان شده اند و منتظرند تا مسیر برای از سرگیری مبارزات آنها منعطف شود.
لودریان در این باره که فرانسه چه کاری می تواند انجام دهد؟ اظهار داشت: فرانسه تصمیمات ملی را برای توقف صادرات برنامه ریزی شده اسلحه (به ترکیه) اتخاذ و با همکاران نزدیک اروپایی خود در شورای وزیران اتحادیه اروپا در روز دوشنبه هماهنگ کرده تا خواستار پایان دادن حمله ترکیه به سوریه شوند. این خواسته، تشکیل نشست اضطراری ائتلاف جهانی علیه داعش است که در سال ۲۰۱۴ ایجاد شد و ۸۰ کشور را شامل می شود.
وزیر خارجه فرانسه تاکید کرد: این ائتلاف که فرانسه در آن نقش اساسی ایفا می کند، مبارزه را برای آزادسازی مرزهای عراق انجام داد و با کمک سازنده نیروهای دموکراتیک سوریه، داعش را در شمال شرقی سوریه ریشه کن کرد. امروز اوضاع تغییر کرده و ائتلاف باید در سریع ترین زمان ممکن بار دیگر تشکیل جلسه دهد و افراد با بر عهده گرفتن مسوولیت های خود ثبات را به شمال شرقی سوریه بازگردانند و به طور جمعی مسوولیت مبارزان خارجی را بر عهده بگیرند.
لودریان همچنین در این باره که چگونه می توان ترکیه را (از ادامه حمله به سوریه) متوقف کرد؟ گفت: با توجه به تهدیدهایی که این تجاوز برای امنیت اروپا به دنبال خواهد داشت باید تمام تلاش خود را به کار گیریم و ترک ها را وادار کنیم تا به حمله خود پایان دهند.
ترامپ اجازه صریح را برای حمله ترکیه به سوریه صادر کرد
وزیر خارجه فرانسه همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا دونالد ترامپ با اعلام تصمیم خود برای عقب نشینی سربازان آمریکایی از شمال شرقی سوریه اشتباه کرد؟ گفت: ترک ها این تصمیم را گرفتند که حمله را به صورت یک جانبه انجام دهند و دونالد ترامپ مخالفتی نکرد و در نتیجه نوعی اجازه صریح را صادر کرد چرا که تصمیم گرفت و خبر خروج سربازان آمریکایی در اوج تهدید حمله ترکیه علیه نیروهای دمکراتیک سوریه را اعلام کرد.
مکرون راه همکاری با ترامپ را آموخته است
وزیر خارجه فرانسه همچنین در پاسخ به این سوال که آیا فرانسه به (رفتارهای) دونالد ترامپ عادت کرده است؟ تصریح کرد: امانوئل مکرون راه همکاری با دونالد ترامپ را یاد گرفته است.
ترکیه از چهارشنبه هفته گذشته عملیاتی را علیه شبهنظامیان کُرد در شمال شرق سوریه آغاز کرده است.
به گزارش ایرنا، نیروهای ارتش ترکیه در عملیاتی به نام «چشمه صلح» به بخش های کردنشین شمال شرق سوریه حمله کردند.
«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه، این اقدام نظامی را عملیات علیه گروه های تروریستی حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) و یگان های مدافع خلق (ی.پ.گ) عنوان کرده است.
بر اساس تازه ترین گزارش سازمان ملل متحد، تاکنون ۱۳۰ هزار نفر بر اثر حمله ترکیه به شمال سوریه آواره شدهاند.
همچنین سازمان ملل متحد در بیانیهای اعلام کرد که تخمین زده می شود حدود ۴۰۰ هزار غیر نظامی در مناطق محل درگیری حضور داشته باشند که نیاز به محافظت و کمک دارند.
تاکنون شماری از کشورهای اروپایی از جمله فنلاند، نروژ، آلمان، فرانسه و جمهوری چک، فروش سلاح به ترکیه را به حال تعلیق درآورده اند. وزیر امور خارجه انگلیس نیز امروز از تصمیم مشابه دولت لندن در این ارتباط خبر داد.