به رغم آنکه نفت و منابع طبیعی نعمتی از جانب خداوند برای ملتها و کشورهاست؛ اما این نعمت در برخی کشورهای عربی به خشم و مجازات الهی تبدیل شده است؛ زیرا از زمانی که نفت در عربستان کشف و استخراج شد و درآمدهای هنگفت و نجومی آن وارد خزانه دولت شد، کشورهای عربی و اسلامی روی ثبات و آرامش را ندیدند. زیرا به جای آنکه این اموال برای توسعه عربستان هزینه شود به پشتوانه ای برای تخریب جوامع عربی و اسلامی از طریق مصادره تفکر ویرانگر وهابی به جهان عرب و اسلام و تاسیس دانشگاهها و مدارس و پژوهشگاه ها و انجمن های وهابی تبدیل شده است که مانند سرطان در حال انتشار در پیکر جهان اسلام است تا اینکه جهان اسلام را فلج کرد.
العالم ـ عربستان سعودی
دوستی داشتم که همواره این جمله را تکرار می کرد؛ اگر نفت در عربستان کشف نمی شد، کشورهای عربی امروز در وضعیت بهتری بودند. زیرا اگر سعودی ها این ثروت را در اختیار نداشتند، "اسراییل" نمی توانست به حیات خود ادامه دهد، زیرا اموال حاصل از فروش نفت برای ضربه زدن به جنبشهای آزادیبخش عربی و اسلامی و مساله فلسطین و مقاومت اسلامی و نشر فتنه های طائفی و مبارزه با آمال و آرزوهای ملتهای عربی برای آزادی و استقلال هزینه می شود.
نقش مخرب و فاجعه بار عربستان در توهین به ملتهای عرب طی سالهای گذشته از طریق مبارزه با انقلابها و جنبش ها و تظاهرات مردمی علیه استبداد و فساد با هدف ایجاد تغییر و اصلاح بر هیچ کسی پنهان نیست؛ بسیاری از این انقلابها و جنبش های عربی در مصر و لیبی و بحرین و سودان در نطفه خفه شد.
امروز اما ملتهای عربی و بویژه لبنانی ها و عراقی ها بار دیگر این اهانت را که در پس پرده آن پول سعودی نهفته است، لمس کردند؛ تظاهرات آنها علیه اوضاع نابسامان اقتصادی و اجتماعی از مسیر اصلی خود منحرف گشت و تلاش شد تا این تظاهرات به اعتراضی علیه محور مقاومت تبدیل شود؛ این در حالی است که مقاومت همواره به مبارزه علیه صهیونیستها و تکفیری ها و سلطه گری آمریکا می پردازد.
طرفهای متخصص اما در کمین عربستان بودند که گمان می کرد می تواند میان ملت لبنان و عراق و رهبران دینی و ملی و مقاومت آنها اختلاف ایجاد کند. با آغاز تظاهرات اعتراض آمیز در لبنان علیه اوضاع نابسامان اقتصادی و اجتماعی و طبقه حاکم، شبکه های اجتماعی نقش گسترده ای در این تظاهرات ایفا کردند. اما هشتگ های بسیار زیادی که بکار رفت و منحرف شدن برخی از آنها از هدف اعلام شده، توجه برخی از طرفهای متخصص را جلب کرد تا این هشتگ ها را رصد و تحلیل کنند و آمار و ارقام واکنش های کاربران نسبت به این هشتگ ها را نیز تحلیل کنند.
شبکه المیادین لبنان درگزارشی آورده است که تظاهرکنندگان از برخی شعارها استفاده کردند از جمله آنها "لبنان بپا می خیزد".
اما برخی این شیوه را راهی برای ضربه زدن به حزب الله و سید حسن نصر الله دبیر کل حزب الله لبنان یافتند تا از طریق برخی هشتگ ها ایشان را هدف قرار دهند. برخی از این هشتگ ها بدین مضمون است: «نصرالله یکی از آنهاست». «تو و سلاحت دست از سر ما بردار». این دو هشتگ در تویتر بسیار رواج پیدا کرد تا آنکه مارک اوین جونز یک متخصص در امور فناوری اطلاعات و کشف حسابهای کاربری جعلی براساس داده های تحلیلی خود، با انتشار توئیت هایی نشان داد که این هشتگ ها ساختگی هستند.
با تحلیل حدود 6500 توئیتی که در زیر با دو هشتگ آمده اند، مشخص شد که منبع آنها 4500 حساب شخصی است. جونز تاکید کرد که بسیاری از این توئیت ها که سید حسن نصرالله را مورد حمله وانتقاد قرار دادند، از کشوهای عرب حاشیه خلیج فارس بویژه عربستان بوده است. جونز توضیح داد؛ از مجموع 2297 حساب رسمی، منبع 35 درصد آنها عربستان است، و آنها در پس حمله ویرانگر علیه دبیر کل حزب الله بودند در حالی که اینگونه به نظر می آمد که تظاهرکنندگان لبنانی این توئیت ها را نوشته اند.
این گزارش ها نشان دادند که تعداد زیادی از این حسابها در ماه سپتامبر گذشته قبل از تظاهرات لبنان ایجاد شده اند که نشان می دهد برای اینگونه حملات از قبل برنامه ریزی شده بود و با وجود آنکه این حسابها اخیرا ایجاد شده اند اما طی یک ماه ونیم بیش از 10 هزار بار مطالبی را توئیت کردند.
این نقش مخرب مگس های الکترونیکی عربستان علیه تظاهرکنندگان لبنانی پیش از این در تظاهرات عراقی نیز دیده شد. عربستان سعی کرد تظاهرات عراق را به نحوی علیه ایران و علیه مناسک حسینی و علیه حشد الشعبی سوق دهد. چنانکه هشتگ های تظاهرات عراق به متداولترین هشتگ ها در جهان تبدیل شد اما این هشتگ ها نه در عراق بلکه در عربستان بود به گونه ای که 79 درصد از توئیت ها سهم عربستان و فقط 6 درصد متعلق به عراق بود.
در گزارش شبکه خبری العالم آمده است که تجزیه و تحلیل اطلاعات نشان داد که یک گروه سایبری در پس پرده این توئیت هاست بویژه که هشتگ های تظاهرات در عراق بر سر توئیت هایی قرار داشت که هیچ ارتباطی با هشتگ ندارند. هدف اصلی آنها فقط افزایش بازدید این هشتگ هاست.
برخی این شیوه های شکست خورده عربستان را در چارچوب درگیری اش با ایران توجیه می کنند؛ همانگونه که برخی از لبنانی ها و عراقی های مزدور می گویند. اما آنها زیر فشار مزدوری خود سعی می کنند از یاد ببرند که این دخالت سعودی ها در واقع نوعی اهانت به ملت لبنان و عراق و ضربه زدن به تلاشهای لبنانی ها و عراقی ها برای اصلاح اوضاع اقتصادی و سیاسی وفدا کردن این تلاشها به نفع آمریکا و "اسراییل" و اعراب مرتجع است.
* سعید محمد