العالم - آمریکا
تصمیم «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا برای انتصاب فردی بدنام در سمتی در ارتباط با مسائل حقوق بشر، نگرانی برخی مقامات آمریکایی را برانگیخته و به شکلگیری بنبستی یک ساله برای تصدی این سمت منجر شده است.
به نوشته روزنامه «ایندیپندنت»، «مارشال بیلینگزلی» رئیس سابق بازداشتگاه گوانتانامو بین سالهای ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۳، ابتدای سال جاری میلادی به عنوان کاندید پیشنهادی ترامپ برای تصدی معاونت امنیت داخلی، دموکراسی و حقوق بشر وزیر امور خارجه آمریکا معرفی شد، اما سنای آمریکا تا امروز از تأیید صلاحیت وی خودداری کردهاند.
بر اساس گزارش سال ۲۰۰۸ سنای آمریکا، بیلینگزلی در این دوره در ترویج روشهایی از بازجویی نقش داشته است که بعدتر توسط کنگره به عنوان شکنجه شناخته شده و ممنوع شدند. از جمله این روشها میتوان به استفاده از چشمبند یا کشیدن کیسه بر روی سر زندانیان، محروم کردن آنها از خواب، ایستادن در مدت زمانی طولانی، تراشیدن ریش و درآوردن لباس زندانیان و استفاده از سگهای ارتش برای ارعاب آنها اشاره کرد.
«توماس رومیگ» ژنرال بازنشسته ارتش آمریکا در نامهای به کمیته روابط خارجی سنا گفته است: «[حتی] به دیده اغماض، معتقدم آقای بیلیگزلی یکی از بدترین کاندیدهای احتمالی برای این نقش رهبری حیاتی درخصوص سیاستهای خارجی حقوق بشر در وزارت امور خارجه است».
با این حال دولت ترامپ و برخی چهرههای کلیدی جمهوریخواه کنگره از این انتخاب دفاع کرده و گزارشهای موجود درباره شکنجههای انجام شده در گوانتانامو را اغراقشده میدانند.
«خوان گوایدو» رئیسجمهور خودخوانده و غیرقانونی ونزوئلا نیز ماه سپتامبر در نامهای به سنای آمریکا برای درخواست اعمال تحریم علیه «نیکلاس مادورو» رئیسجمهور قانونی ونزوئلا، بیلیگزلی را مورد تمجید قرار داده است.
«استیون منوشین» وزیر خزانهداری آمریکا که در اعمال تحریمهای غیرانسانی علیه ایران نقش پررنگی دارد مدعی است: «بیلیگزلی در خط مقدم مبارزه علیه نقض حقوق بشر و فساد در سرتاسر جهان حضور داشته است. از رهبری طرح اتهام علیه کسانی که از گرسنگی مردم ونزوئلا سود میبرند تا خنثی کردن بهرهکشی حزبالله از لبنان و درخواست رسیدگی به فساد سیستماتیک در سودان جنوبی، بیلیگزلی در پیشبرد حقوق بشر در سطح جهانی بسیار کارامد بود».
با این وجود ۱۹ سپتامبر امسال (۲۸ شهریور) بیلیگزلی در جلسه استماعی در کنگره، با سوالات مهمی درباره سوابقش در گوانتانامو و «حمایتش از شکنجه» مواجه شد. سناتور «رابرت منندز» از پنتاگون درخواست کرد سوابق بیشتری از بیلیگزلی را از حالت محرمانه خارج و منتشر کند.
پس از برگزاری این جلسه استماع، کمیته روابط خارجی سنا، درخواست نامزدی بیلیگزلی را پیش نبرد. «جیمز ریش» رئیس این کمیته گفته است از تأیید شدن وی حمایت میکند اما از توضیح درباره زمان پیشبرد آن امتناع کرد.
معاونت امنیت داخلی، دموکراسی و حقوق بشر در وزارت امور خارجه آمریکا، که در زمان ریاستجمهوری «باراک اومابا» تأسیس شد، از سال ۲۰۱۷ که ترامپ وارد کاخ سفید شد خالی مانده است.
بیلینگزلی یکی از اعضای هیأتی است که با هدف شرکت در برخی نشستهای اقتصادی و سیاسی و در رأس آنها ارزیابی روشهای اعمال فشار بیشتر بر ایران قرار است عازم غرب آسیا و هند شود.
وزیر خزانه داری آمریکا درباره این سفر گفت: «ما مشتاقانه منتظر هستیم تا با شرکای خود در سراسر خاورمیانه و هند برای مقابله با نفوذ بدخواهانه و بیثبات کننده ایران تعامل داشته باشیم».
فارس