«ژائو ونگ» جاسوس آمریکایی در ایران را بیشتر بشناسید

«ژائو ونگ» جاسوس آمریکایی در ایران را بیشتر بشناسید
شنبه 16 آذر 1398 - 19:26

«ژائو ونگ» شهروند آمریکایی که به جرم جاسوسی در حال گذراندن دوران محکومیت خود در ایران بود با رافت اسلامی آزاد و تحویل مقامات سوئیسی برای بازگشت به آمریکا شد.

العالم _ ایران / سیاسی

با تلاش‌ها و پیگیری‌های وزارت امور خارجه و همکاری نهاد‌های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران و در یک فرایند دیپلماتیک با همکاری دولت سوئیس، دکتر مسعود سلیمانی استاد دانشگاه‌های ایران که به اتهام واهی دور زدن تحریم‌های غیرقانونی آمریکا بازداشت و بیش از یکسال در آمریکا زندانی بود آزاد شد و تا ساعات آینده وارد میهن خواهد شد.

در این روند همچنین با تصویب شورای عالی امنیت ملی و همکاری و موافقت نهاد‌های قضایی و امنیتی «ژائو ونگ» شهروند آمریکایی که به جرم جاسوسی در حال گذراندن دوران محکومیت خود در ایران بود با رافت اسلامی آزاد و تحویل مقامات سوئیسی برای بازگشت به آمریکا شد.

وانگ که ظریف به او اشاره کرده است شهروند آمریکاست، اما در چین (پکن) به دنیا آمده، در رشته تاریخ به مدت ۴ سال در دانشگاه پرینستون فعالیت کرده و در سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ مطالعات گروهی را در مورد ایران به همراه افرادی در موسسه شرمین و بیژن مصور رحمانی (موسسه‌ای با دستور کار پیچیده و البته روابط عنکبوتی با نهاد‌های سیاسی و امنیتی و اطلاعاتی کشور‌های آمریکا و انگلیس) انجام داده است.

در پوشش یک دانشجوی ارشد پژوهشگر وارد کشور شده است، مطالعات میدانی از ایران در قالب پروژه نفوذ را در قالب مقاله‌های آشکار(چاپ شده و قابل دسترس در فضای مجازی)، محرمانه و خیلی محرمانه در اختیار تیم تحقیقاتی وزارت امور خارجه آمریکا، موسسه شرمین و بیژن مصور رحمانی (که در دانشگاه پرینستون فعالیت می‌کند)، مدرسه کندی دانشگاه هاروارد و موسسه ایرانشناسی بریتانیا قرار داده و در قالب پروژه نفوذ به نهادهای مطالعاتی کشور سعی در نفوذ به آرشیوهای معتبر کشور را داشته است.

وی تا پیش از دستگیری موفق به ثبت آرشیو دیجیتال از 4500 صفحه از اسناد کشور شده بود که البته این اقدام او با نظارت کارشناسان مجرب پرونده که وی را به صورت نامحسوس تحت نظر داشته‌اند صورت گرفته است.

داستان ورود این آمریکایی به کشور و حضورش به عنوان یک پژوهشگر در یک موسسه از همان ابتدای ورود مورد توجه و رصد دقیق اطلاعاتی کارشناسان پرونده قرار داشته است. از آنجایی که این فرد در موسسه شرمین و بیژن مصور رحمانی (که بعدها بیشتر در مورد ان خواهید شنید) سابقه حضور داشته و با افراد و نهادهایی نظیر رز ولمن، کیوان هریس، موسسه ایرانشناسی بریتانیا و مرکز ایرانشناسی دانشگاه تل آویو و ... به صورت مستقیم و غیر مستقیم پروژه تحقیقاتی خود در مورد ایران را تکمیل و به نهاد سفارش دهنده ارسال می‌کرد ورود این فرد برای شناسایی سرشبکه‌های نفوذ در داخل و خارج از کشور از سوی نهادهای امنیتی از ابتدا رصد می‌شد.

این عامل نفوذی در پوشش پژوهشگر با وجود مطالعات گسترده در حوزه ایران و در حالی که با نهادها و موسسات برانداز نرم بسیاری همکاری داشته است اما به واسطه وابستگی به نهادهای جاسوسی هیچ اطلاعات و جزئیاتی از خود در فضای مجازی به جا نگذاشته است.

این در حالی است که افراد دیگری نظیر رز ولمن و کیوان هریس و حتی بیژن مصور رحمانی با وجود همکار بودن با وی و داشتن پروژه تحقیقاتی مشترک با او بیشتر در فضای مجازی شناخته شده تر هستند.

با ورود این شهروند آمریکایی به ایران که نام وی زی یو وانگ است کارشناسان پرونده تحقیقات را برای شناسایی شبکه نفوذ تحت ماموریت وی آغاز کردند و در این راه حتی اقداماتی مقدماتی موفقیت‌های کوچکی داشته باشد. کارشناسان پرونده برای عادی جلوه دادن شرایط صحنه را طوری طراحی کردند که این فرد با پرداخت چندین هزار دلار موفق به دریافت اسناد مورد اشاره شد تا اینکه این عامل و طراح نفوذ حتی ذره‌ای به فضای ترسیم شده برای اثبات ماموریتش در ایران شک نکند.

وانگ در ادامه پروژه نفوذ به نهادهای فرهنگی و مطالعاتی کشور و در شرایطی که فضا را برای به دست آوردن اسناد مهم و طبقه بندی شده کتابخانه برخی دستگاه‌ها را مناسب می‌دید به صورت حضوری برای در اختیار گرفتن اسناد به این نهادها مراجعه کرد که در این مرحله با مخالفت مواجه شد.

با مشورت با یکی از عناصر همکار که ناخواسته با وی همکاری می‌کرد وی نامه‌ای به صورت مکتوب به نهادهای فوق ارسال می‌کند.

نامبرده که نسبت به وضعیت خود احساس نگرانی می‌کند هنگام خروج از کشور به مقصد یک کشور اروپایی با هوشیاری کارشناسان پرونده و دستور بازپرس دادسرای امنیت تهران در تاریخ 18 مرداد 1395 دستگیر می‌شود.

میزان

پربیننده ترین خبرها