العالم-امریکا
اعضای مجلس نمایندگان آمریکا بامداد پنجشنبه با ۲۳۰ رای موافق در مقابل ۱۹۷ رای مخالف بند اول قطعنامه استیضاح ترامپ مبنی بر اتهام «سوء استفاده از قدرت» و با ۲۲۹ رای موافق در مقابل ۱۹۸ رای مخالف بند دوم این قطعنامه مبنی بر اتهام «کارشکنی در تحقیقات کنگره» را تصویب کردند.
دونالد ترامپ چهل و پنجمین رئیس جمهوری ایالات متحده، سومین رئیس قوه مجریه این کشور است که به صورت رسمی مورد استیضاح قرار میگیرد. تاکنون هیچ یک از رییسان جمهوری آمریکا از طریق استیضاح از مقام خود برکنار نشدهاند.
موضوع استیضاح دونالد ترامپ در پی افشای تماس تلفنی او با « ولودیمیر زلنسکی » رئیس جمهوری اوکراین آغاز شد. ترامپ در این مکالمه از همتای اوکراینیاش خواست در مورد فعالیتهای مالی جو بایدن و پسرش هانتر تحقیق کند. ترامپ، پرداخت ۴۰۰ میلیون دلار کمک نظامی به اوکراین را به این تحقیقات منوط کرد.
با افشای محتوای مکالمه تلفنی ترامپ و زلنسکی، نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان که در مقابل درخواستها برای آغاز فرآیند استیضاح مقاومت کرده بود، به طور رسمی خواستار شروع تحقیقات مربوط به استیضاح ترامپ شد.
ترامپ روز سهشنبه (۲۶ آذر) در نامه شدیداللحنی خطاب به نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، ضمن دفاع از عملکردش، تلاش دمکراتها برای استیضاح را «کودتای حزبی» و «جنگ علیه دموکراسی» خواند.
رئیس جمهوری ایالات متحده در این نامه ۶ صفحهای که یک روز پیش از رأیگیری برای استیضاحش نوشت، با انتقاد شدید از دمکراتها، خواستار توقف روند استیضاح خود شده است.
او در این نامه با متهم کردن دمکراتها به «سوء استفاده بیسابقه از قدرت» و «دخالت در انتخابات آمریکا» نوشت: زمان آن فرا رسیده است که شما و دمکراتهای حزبگرا در کنگره، فوراً خیالبافی در مورد استیضاح را کنار بگذارید و به روال کار کردن برای مردم بازگردید. این اقدام چیزی جز تلاش غیرقانونی و حزبی برای کودتا نیست. تردیدی ندارم که مردم آمریکا در انتخابات ۲۰۲۰ شما و دمکراتها را کاملاً پاسخگو خواهند کرد.
روز سهشنبه نزدیک به ۲۰۰ هزار نفر از موافقان استیضاح چهل و پنجمین رییس جمهوری آمریکا در چندین ایالت این کشور راهپیمایی کردند تا حمایت خود را از برکناری دونالد ترامپ اعلام کنند.
همچنین بیش از ۷۵۰ تن از مورخان آمریکایی در بیانیهای خواستار ادامه روند استیضاح ترامپ توسط کنگره شده و نوشتند: قضاوت قطعی ما این است که اگر سوء رفتار رییس جمهوری ترامپ در حد استیضاح نباشد، در این صورت هیچ نوع رفتاری قابل استیضاح نیست.
ترامپ در نامه خود به پلوسی از تماس تلفنی خود با زلنسکی دفاع کرده و نوشت این گفتوگوی تلفنی «بد جلوه داده شده است.»
کمیته قضایی مجلس نمایندگان در شرح پروندهای علیه چهل و پنجمین رییس جمهوری آمریکا، یک گزارش ۶۵۰ صفحهای منتشر و ترامپ را به خیانت به کشور متهم کرده است.
پیش از ترامپ تنها دو رییس جمهوری آمریکا یعنی اندرو جانسون هفدهمین (۱۸۶۵-۱۸۶۹) و بیل کلینتون چهل و دومین (۱۹۹۳-۲۰۰۱) رییس جمهوری ایالات متحده، استیضاح شدهاند.
ریچارد نیکسون (۱۹۶۹-۱۹۷۳) سی و هفتمین رئیس جمهوری آمریکا هم تا مرحله تحقیقات مجلس نمایندگان این کشور برای استیضاح وی به خاطر رسوایی واترگیت پیش رفت، اما پیش از رایگیری نهایی در این مجلس استعفا کرد.