العالم ـ آسیا
به گزارش روزنامه ژاپنتایمز، موسسه بینالمللی تحقیقات صلح استکهلم (SIPRI) اعلام کرد که تولید تسلیحات چین افزایش یافته و اکنون سه شرکت از ۱۰ شرکت بزرگ اسلحهسازی جهان چینی هستند. این سیاست چین همچنین تغییری نسبت به یک دهه گذشته محسوب میشود که این کشور به واردات سلاح متکی بود.
"نان تیان" یکی از نویسندگان گزارش موسسه سوئدی گفت: ما میتوانیم با اطمینان بگوییم که که چین دومین تولیدکننده بزرگ تسلیحات در جهان است که پایینتر از آمریکا و بالاتر از روسیه قرار دارد.
این گزارش در عین حال خاطرنشان میکند که فقدان شفافیت همچنان یکی از موانع اصلی برای بررسی و تحقیقات درباره صنعت نظامی چین است.
بخش اعظمی از تسلیحات تولیدی چین که ارزش آن حدود ۷۰ تا ۸۰ میلیارد دلار برآورد میشود هر ساله توسط بخشهای مختلف ارتش چین خریداری میشود. این رویه تغییر بزرگی نسبت به دهه گذشته محسوب میشود چرا که چین در ۱۰ سال گذشته وارد کننده بزرگ تسلیحات از روسیه و اوکراین بود.
تیان گفت: چین دیگر لازم نیست که برای تسلیحات مورد نیاز خود به کشورهای دیگر متکی باشد.
شرکتهای تسلیحاتی چینی هم نسبت به همتایان بینالمللی خود بسیار تخصصیتر کار میکنند. به عنوان نمونه، شرکت صنایع هوایی چین (AVIC) که بزرگترین شرکت تسلیحاتی این کشور است عمدتا هواپیما و قطعات الکترونیک هوابرد تولید میکند در حالی که اکثر تولیدکنندگان بزرگ غیرچینی، حوزه گستردهای از تولیدات نظامی را پوشش میدهند.
محققان سوئدی در این گزارش بطور مشخص چهار شرکت چینی را مورد بررسی قرار دادهاند که همه آنها جزء ۲۰ شرکت بزرگ تسلیحاتی دنیا هستند. این محققان میگویند که با افزایش دادههای در دسترس درباره این شرکتها ، اکنون ارائه برآوردهای قابل اعتماد درباره مقیاس صنعت تسلیحات چین امکانپذیر شده است.
موسسه سوئدی افزود: هرچند آماری رسمی درباره صادرات سلاح چین در دسترس نیست اما صنعت تسلیحات چین تا مرحلهای توسعه یافته که تقاضای فزاینده جهانی برای محصولات این کشور وجود دارد. این گزارش چین را به عنوان پنجمین صادرکننده تسلیحات جهان رتبهبندی میکند.
تیان خاطرنشان کرد که چین بطور خاص در زمینه صادرات پهپاد به موفقیت رسیده است. بر اساس این گزارش، ورود چین به صحنه فروش تسلیحات در جهان برای محققان موجب نگرانی است زیرا این کشور در بسیاری از مقررات و پیمانهای کنترل تسلیحات عضو از جمله معاهده تجارت تسلیحات مصوب مجمع عمومی سازمان ملل در سال ۲۰۱۳ عضو نشده است.