العالم _ آسیا
خبر:
سرانجام پس از ماه ها فراز و فرود امروز در قطر مقامات طالبان با نمایندگان ترامپ توافق صلح امضا کردند
تحلیل:
-درحالی توافق میان دوطرف به امضا رسید که به صراحت طرف آمریکایی از قبول طالبان به عنوان یک دولت سرباز زد و به شکلی رسمی از این پذیرش امتناع کرد اینکه جماعت متنوع طالبان علی رغم تسلط بسیار دامنه دارش بر اغلب خاک افغانستان چگونه این سند رسمی را امضا کرده است و در واقع کدامین هدف را در این تایید آن پیجویی کرده است را باید به آینده سپرد. در همین حال اینکه در جلسه هایی این چنین پر توفیق به زعم آمریکایی ها پمپئو همچنان ماجرای 11 سپتامبر و کینه دیرینه اش از این مساله را ابراز می کند نشانه های مثبتی از آینده روابط طالبان -امریکا به دست نمی دهد.
-اینکه بتوان روزی را تصور کرد که ترامپ از افغانستان دل بکند و این منطقه را با توجه به همجواری و نزدیکی اش با ایران، روسیه و چین به عنوان بزرگترین رقبا و دشمنان خود ترک گوید بسیار دشوار است و در عین حال امید داشتن به اینکه روزی همه جهادی های افغانستان تغییر ماهیت دهند و جنایات گذشته امریکا به عنوان اشغالگر کشورشان را فراموش کنند بسیار دشوار به نظر می رسد.
-افزون بر این موارد امروز طالبان با امریکا توافقی را امضا می کند که در سپتامبر گذشته با عهد شکنی ناگهانی ترامپ مواجه شد اعتماد به چنین طرف مذاکره ای برای طالبان قطعا با اما و اگرهای زیادی مواجه است.
-به گمان غالب، طالبان اگرچه در شرایط جدیدی به لحاظ گستره جغرافیایی تحت سیطره و همچنین قدرت و بنیه نظامی خاص خود به سر می برد و شرایط را کاملا متفاوت تر از قبل ارزیابی می کند اما همچنان دلنگران تکرار سناریوی فروپاشی خود توسط امریکا در سال های گذشته است.
-حتما طالبان و کل مردم افغانستان نیم نگاهی هم به شرایط اخیر داشته و خواهند داشت، شرایطی که طی آن بنا بود تروریست های سوریه توسط همین رقای امروز به افغانستان انتقال داده شوند.
-واقعیت ان است که ترامپ برای حضور موفق در مبارزات انتخاباتی وپیروزی در انتخابات پیش رو نیازمند به کارنامه ای درخشان در سیاست خارچی است کارنامه ای که با تجربه ایران ،کره شمالی ومنطقه خلیج فارس اورده ای برای اونداشته است.اینکه توافق با طالبان چقدر دوام اورد و یا نصیبی از جنس موفقیت در انتخابات برای ترامپ در اوردگاه پیش رو به دست بیاورد را باید منتظر ماند و دید.