العالم _ علمی
دکتر ابراهیم رزمپا، نایب رییس انجمن راینولوژی در گفتوگو باخبرگزاری ایران خبر گفت: اختلالات بویایی بعد از عفونت های ویروسی وجود دارند که آمار آن بین ۱۳ تا ۳۰ درصد بعد از ابتلا به آدنو ویروس گزارش شده البته بر خلاف موارد ابتلای معمول در سیر زمان میزان ابتلای بانوان در عفونت های ویرال ۷۰ درصد بیشتر است و هیچ دلیل روشنی برای این موضوع وجود ندارد،این در حالیست که برای اختلال نابویایی فعلی دو فرضیه مطرح شده است؛ فرضیه اول این است که این اختلال میتواند به ویروس کرونای جدید مرتبط باشد؛ یعنی خود ویروس کرونا که تهاجم عصبی هم دارد، میتواند منجر به این اتفاق شود ویروس کرونا همان ویروس سرماخوردگی است که جهشیافته و به همین دلیل بیشترین اثرات تخریبی آن در سیستم تنفسی، قلب و کلیه است که البته هنوز مطالعات مربوط به آن کامل نشده و میتواند بر روی اعصاب هم موثر باشد؛ بنابراین کرونا ویروس جدید میتواند عامل شیوع نابویایی باشد که این فرضیه را بیشتر محتمل میدانیم. همچنین با توجه به مشاهده موارد متعددی از افراد با اختلالات نابویایی که تست کرونای آنها مثبت بوده است فرضیه ها بر این است که نابویایی میتواند به شیوع کرونا ویروس جدید مرتبط باشد، در عین حال ین اختلال میتواند ناشی از اثرات مخرب شویندهها و مواد ضدعفونیکننده که طی این مدت استفاده میشود، نیز باشد.
عضو جامعه جراحان گوش حلق و بینی افزود: در خصوص کمک به بیماران مطالعات زیادی نشده و در کنار اقداماتی که تا کنون برای این بیماران صورت میگرفت، حال تمرین بویایی (Olfactory Training) یک روش جدید برای توانبخشی حس بویایی است که در آن نورونهای بازسازی شده با قرارگیری در معرض بوهای خاص جهتگیری مینمایند. تحقیقات نشان میدهند که نورونهای گیرندهی بویایی انسان توانایی ترمیم و بهبود دارند و قرارگیری در معرض برخی بوها به صورت مداوم میتواند به بازیابی و درمان حس بویایی کمک کند. در این روش فرد به صورت مداوم و کوتاه مدت در معرض بوهای خاص در یک دوره زمانی قرار میگیرد. به این ترتیب وقتی که نورونهای گیرندهی بویایی ترمیم و بازسازی میشوند، بوها میتوانند جهت گیری مناسب را در آنها ایجاد نمايند.
در این روش چهار ماده معطر که سررده هرم بویایی میباشند، قرار داده شدهاند. تحقیقات نشان دادهاند که استفاده از این کیت دوبار در روز و به مدت ۱۲ هفته باعث بهبود عملکرد بویایی در افراد دچار اختلال پس از عفونت (Postinfection) یا ضربه به سر (Post Trauma) و یا کسانی که حس بویایی خود را به دلایل نانشاخته ( ایدیوپاتیک) از دست دادهاند، میگردد.
این متخصص گوش حلق و بینی و سرو گردن در پایان خاطر نشان کرد:در تمرين بويايي در واقع يك درمان حمايتى است كه ميتواند در كنار روشهاى درمانى ديگر مانند استفاده از مكملهاى حاوى زينك،که به بهبود عملكرد حس بويايي منجر شود، فرد ميبايست به صورت روزانه و مداوم بوهايي خاصى كه بيشترين اثر تحريك كنندگى حس بويايي دارند را حدود ٢٠ ثانيه بو بكشد.ضمن اینکه توصیه میشود قبل از شروع درمان، حس بویایی بیمار با استفاده از «تست بویایی کامل» مورد ارزیابی قرار گیرد و پس از اتمام دوره درمان (۱۲ هفته)، مجدداً تست بویایی انجام شود تا میزان بهبود بویایی بیمار مشخص شود.