العالم - کرونا در جهان
پیامدهای همهگیری جهانی کرونا فقط به شرایط اقتصادی، سیاسی ،مالی و اجتماعی محدود نمیشود، زیرا سرویسهای امنیتی و اطلاعاتی احتمال میدهند که گروههای مسلح تروریستی از اوضاع اضطراری و مشغولیت ارتش و نیروهای امنیتی در مقابله با ویروس سوء استفاده کرده و هستههای خود را در بیش از یک نقطه جهان فعال کنند و بخواهند ضربات دردناک امنیتی وارد کنند.
نمونههایی از شروع مجدد حملات تروریستی را در مدت اخیر در کشورهای آفریقایی و در سوریه، عراق و اخیرا در فرانسه و قبل از آن در تونس شاهد بودیم. در همین راستا شماری از رهبران اطلاعاتی در منطقه و جهان در تلاشند تا وسایل رویارویی را ابداع کنند.
در سوریه، داعش چند حمله را طی روزهای گذشته ترتیب داد که از جمله آن حمله به مواضع ارتش سوریه و نیروهای همپیمان در منطقه «معیزیله» در صحرای البوکمال در شرق دیر الزور بود که با کشته شدن سه نیروی تیپ فاطمیون در روز پنجشنبه همراه شد و بیست نفردیگر زخمی شدند.
یک گشتی نیروهای همپیمان ارتش سوریه دو هفته پیش هدف حمله راکتی در منطقه عین علی در صحرای القوریه در شرق استان «دیر الزور» قرار گرفت که با کشته و زخمی شدن سرنشینان آن همراه شد.
داعش چهارشنبه گذشته هم یک افسر نیروهای دولتی سوریه و دو نفر از همراهانش را در یک کمین به اسارت گرفت.
گفته میشود شماری از زندانیان داعشی هم پس از شورش هفته گذشته در زندان غویران در شهر الحسکه سوریه به خاک عراق گریختند.
از زمان پایان خلافت داعش و آزاد شدن همه شهرهای عراق در اواخر سال ۲۰۱۷ ، نیروهای عراقی با پشتیبانی جنگندهها و بالگردهای خود عملیات متعددی را علیه بقایا و هستههای داعش در بخشهای مختلف از شمال عراق از جمله محورهای صلاح الدین، کرکوک و نینوی انجام میدهند، اما تروریستهای داعش هنوز پناهگاههای امنی در مناطق صعب العبور این مناطق برای خود ایجاد کردهاند.
«هشام الهاشمی» کارشناس مسائل گروههای افراطی در گفتوگو با پایگاه خبری العربی الجدید گفت: «بازگشت داعش چه در عراق و چه در سوریه طی سه هفته گذشته به این دلیل است که عناصر این گروهک تروریستی مناطقی را از لحاظ امنیتی متزلزل یافتهاند که این امر به دلیل مشغولیت نیروهای امنیتی به اقدامات مربوط به منع تردد در مراکز شهرها یا اجرای مقرراتی در صفوف نیروهای امنیتی برای ممانعت از انتقال ویروس کرونا به آنهاست».
از سوی دیگر داعش طی سه ماهه اول سال جاری میلادی خود را تا اندازهای ارتقا داد و و از گروههایی که به طور جداگانه دست به عملیات میزنند به گروههایی در قالب گردانهایی در جغرافیایی محدود فعالیت میکنند و مشغولیت همه به مقابله با ویروس کرونا میتواند موجب بزرگتر شدن این گروههای تروریستی شود.
در پنج روز نخست ماه آوریل جاری، داعش ۲۵ عملیات در مناطق شمال بغداد و دیالی انجام داد یعنی تقریبا هر روز پنج عملیات و این نشانه افزایش دامنه زمانی و مکانی مانوردهی تروریستهاست.
در تونس هم شامگاه پنجشنبه گذشته داعش خبر کذبی را درباره انفجار یک خودروی نظامی در جبل مغیله در منطقه القصرین منتشر کرد و گفت که پنج سرباز تونسی را کشته است با وجود اینکه این حادثه قدیمی است و به ژانویه گذشته برمیگردد و اصلا قربانی نداشت؛ اما داعش درصدد برآشفته کردن نیروهای امنیتی بود؛ اگرچه گارد ملی تونس اخیرا یک عملیات حمایت و پشتیبانی از تروریستها در ارتفاعات القصرین در غرب تونس را ناکام گذاشته است.
«علیه العلانی» یک تحلیلگر هم در گفتوگو با العربی الجدید از بازگشت گروههای تروریستی در چندین کشور خبر داد و گفت:« خطر تروریستها به قوه خود باقی است، هنوز افکار تکفیری دربرخی جوامع در حال رشد است از همین رو افراد گروههای تندرو خود را میکشند تا به بهشت بروند آنها با شریک شدن در شبکه قاچاق مواد مخدر به خصوص در مناطقی که نظارت حکومتها ضعیف است، نظیر کشورهای ساحل آفریقا یا غیره برای خود درآمدزایی میکنند.
العلانی گفت: «بازگشت گروههای تندور نشانه مشغولیت بیشتر کشورها به بحران کرونا است به گونهای که تروریستها به دنبال اثبات موجودیت خود هستند و میخواهند از خلاهای امنیتی در قاره آفریقا استفاده کنند به خصوص که آفریکام (فرماندهی نظامی آمریکا در آفریقا) هم اخیرا شماری از نظامیان خود را خارج کرده و به هماهنگیهای اطلاعاتی اکتفا کرده که این امر اجازه تشدید حملات را در ساحل آفریقا و شرق آفریقا با موجی قویتر از قبل داده است».
حملات گروهک تروریستی بوکوحرام نیز در منطقه ساحل آفریقا و به خصوص در نیجریه، نیجر، چاد، مالی و کامرون شدت گذشته و این قضیه اتاق عملیات ساحل را سردرگم کرده و خواهان حمایت میدانی و ارتشهای آفریقایی شده است.
دیروز دوشنبه دستکم ۲۰ نظامی مالی در منطقه گائو در شمال این کشور کشته شدند. در کامردون روز یکشنبه دو عملیات انتحاری انجام شد که با کشته شدن هفت نفر و زخمی شدن ۱۴ نفردیگر همراه بود.
۹۲ نظامی چاد نیز در ۲۳ مارس گذشته در حمله تروریستهای بوکوحرام در شبه جزیره بوما در منطقه دریاچه چاد کشته شدند.
یک پناهجوی سودانی نیز روز شنبه در جنوب فرانسه با ضربات چاقو دو نفر را کشت و هفت نفر دیگر را زخمی کرد و به نظر می رسد مهاجمان از وضعیت شیوع کرونا در این کشور برای حمله خود استفاده کردند.
در حال حاضر مقامات کشورها درباره پیگیری موضوع تاثیرگذاری همه گیری کرونا بر راهبردهای تروریست ها و زمان، مکان و اهداف حملات سنتی آنهاست و از همین رو سوالها و فرضیههای متعددی مطرح میشود نظیر اینکه آیا آنها پیاده کردن نقشههای خود را در شرایط کنونی سرعت میبخشند؟ آیا از فرصت استفاده میکنند.
البته در شرایط بحران کرونا مناطق شلوغ و پرازدحام که معمولا تروریستها آن را برای موقعیت مکانی انجام حملات خود مناسب میبینند کم شده است اما اماکن دیگری نظیر بیمارستانها که این روزها شاهد تردد و ازدحام است میتواند در بانک اهداف تروریستها قرار گیرد.
فارس