العالم - آمریکا
کاخ سفید اعلام کرد که دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا و ولادیمیر پوتین همتای روس او به مناسبت هفتاد و پنجمین سالگرد «روز البه» و همکاری قوای نظامی دو کشور در جریان جنگ جهانی دوم برای شکست آلمان نازی بیانیه مشترک صادر کردند.
به گزارش کاخ سفید، در ابتدای بیانیه مشترک روسای جمهور آمریکا و روسیه آمده است: «۲۵ آوریل ۲۰۲۰ هفتاد و پنجمین سالگرد دیدار تاریخی بین نظامیان آمریکایی و شوروی است و آنها در این تاریخ روی پل آسیب دیده رودخانه البه با هم دست دادند. این رویداد، بیانگر شکست قطعی رژیم نازی بود».
اشاره این بیانیه به روز موسوم به «روز البه» است که در آن نیروهای نظامی آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی در تاریخ ۲۵ آوریل ۱۹۴۵ در رود البه به هم رسیدند، اتفاقی که در پایان یافتن جنگ جهانی دوم نقطه عطف بود.
در این روز قوای شوروی از شرق و قوای آمریکا از غرب در خاک آلمان به هم رسیدند و آلمان نازی را به دو قسمت تقسیم کردند.
ترامپ و پوتین در بیانیه مشترکشان به مناسبت سالگرد روز البه نوشتند: «دیدار در البه در نتیجه تلاشهای بسیار زیاد کشورها و مردمان بسیاری که زیر لوای چارچوب اعلامیه ۱۹۴۲ سازمان ملل متحد شده بودند، حاصل شد. این مبارزه مشترک به فداکاری بسیار زیاد میلیونها سرباز، ملوان و شهروندان در صحنههای متعدد جنگ نیاز داشت».
طبق بیانیه روسای جمهور آمریکا و روسیه، «"روح البه" نمونهای است از اینکه چطور کشورها میتوانند اختلافات را کنار بگذارند، اعتمادسازی کنند و برای حصول به یک هدف بزرگتر با یکدیگر همکاری کنند. در حالی که ما در تلاش برای همکاری برای مقابله با مهمترین چالشهای قرن ۲۱ هستیم، به ارزشمندی و شجاعت همه کسانی که با هم برای شکست فاشیسم جنگیدند احترام میگذاریم. اقدامات قهرمانانه آنها هرگز فراموش نخواهد شد».
بیانیه مشترک ترامپ و پوتین به مناسبت سالگرد این رویداد تاریخی در حالی منتشر شده که روابط دو کشور بر سر مسائل مختلف دچار تنشهای گسترده است.
بحران اوکراین، گسترش ناتو به سمت شرق اروپا و مناطق همجوار روسیه، ادعای واشنگتن درباره دخالت مسکو در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ و تلاشش برای دخالت در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰، اختلاف نظرها درباره مسائل غرب آسیا به ویژه سوریه، طی سالهای اخیر بر روابط آمریکا و روسیه سایه سنگینی افکنده است.
به رغم صحبتهای ترامپ درباره لزوم ترمیم روابط با روسیه، اقدامات عملی دولت او در نقض توافقات تسلیحاتی آمریکا با روسیه از قبیل توافق منع آزمایش موشکهای دوربرد و تحرکات برای نظامیگری در فضا، سوءظنهای مسکو درباره مقاصد واقعی واشنگتن را تشدید کرده است.
فارس