العالم ـ ایران ـ سیاسی
غلامحسین دهقانی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در بروکسل، طی مقالهای که به مناسبت دومین سالگرد خروج آمریکا از برجام در سایت شبکه خبری یورونیوز منتشر شد، با بیان این نکته که هدف برجام عادیسازی روابط جمهوری اسلامی ایران در ابعاد سیاسی و اقتصادی با دنیا در مقابل اجرای برخی تعهدات توسط کشورمان بوده است، به پایبندی جمهوری اسلامی ایران و نقض عهد آمریکا، کارشکنی و اقدامات خلاق حقوق بینالملل این کشور اشاره و افزود: نه تنها آمریکا خود بر خلاف تعهداتش از برجام خارج شد و تحریمهایی غیرقانونی و یکجانبه را علیه ایران اعمال کرد، بلکه دیگر کشورها، از جمله اروپاییها را نیز تحت فشار قرار داد تا به تعهدات خود عمل نکنند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران نزد اتحادیه اروپا سپس روابط اقتصادی ایران و اتحادیه اروپا از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۹ را تشریح و فراز و فرود آن را تحت فشار آمریکا ِنشانهای آشکار از ناکامی اروپاییها در عمل به تعهدات برجامی آنها برای حفظ توازن این توافق در ابعاد اقتصادی دانست، به گونهای که پس از خروج آمریکا از برجام، مجددا همکاریهایی که پس از انعقاد برجام آغاز شده بود به طور شتابنده ای نزول پیدا کرد و در واقع سال ۲۰۱۹ به بدترین سال روابط تجاری ایران و اتحادیه اروپا تبدیل شد؛ این در حالی است که ایران به شهادت گزارشات متعدد آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از برجام تخطی نکرده و به همه تعهداتش وفق برجام پایبند بوده است.
غلامحسین دهقانی سپس به اقدام احتمالی آمریکا علیه برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ در شورای امنیت پرداخت و افزود: بر اساس قطعنامه شورای امنیت، تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران در اکتبر سال جاری میلادی برداشته میشود. هر اقدامی که مانع تحقق این امر شود، میتواند توازن باقیمانده دربرجام را به طور غیرقابل بازگشتی از بین ببرد.
وی از اتحادیه اروپا به عنوان یکی از طرفهای برجام خواست با مخالفت با اقدام غیرقانونی آمریکا مانع از بین رفتن برجام شود و تصریح کرد، حملات تازه ایالات متحده به برجام و به ویژه در خصوص عدم لغو تحریمهای تسلیحاتی ایران در ۱۸ اکتبر میتواند توازن باقیمانده در برجام را به طور غیرقابل برگشتی از بین ببرد. از منظر اقتصادی احتمالا اتحادیه اروپا یکی از برندگان توافق هستهای با ایران بود. به باور من برجام همچنین از منظر سیاسی یک دستآورد مهم برای اروپا به شمار میرود و معتقدم اتحادیه اروپا در موضع خوبی برای ایستادگی برابر اقدامات اهانت آمیز آمریکا و بازگرداندن توازن ضعیف چند جانبه و دوجانبه در برجام به ویژه در بخش اقتصادی و احیای این توافق در حال نابودی، قرار دارد.