العالم - عراق
«عالیه نصیف» نماینده پارلمان عراق از تلاش کویت برای سوءاستفاده از بحران مالی عراق و متقاعد کردن طرفهای دولتی به موافقت با اجرای پروژه بندر «مبارک» در قبال دریافت پول از کنفرانس ناکام کمک به بازسازی عراق خبر داد.
به اعتقاد کارشناسان، اجرای پروژه بندر مبارک به معنی از بین رفتن اهمیت بندر فاو در بصره خواهد بود به همین دلیل، این نماینده عراقی بیانیهای که نسخهای از آن در پایگاه خبری «موازین نیوز» منتشر شد، گفت: « وزیر خارجه کویت که اخیرا به عراق سفر کرده بود، با خود پیشنهادی برای "خرید موافقت عراق" با مرتبط کردن بندر بزرگ مبارک با یک کانال خشکی عراق به منظور کنار زدن بندر فاو در مقابل دریافت پول از کنفرانس ناکام کمک به بازسازی عراق از سوی دولت این کشور داشت که به طور خلاصه میتوان "طرح خرید بندر فاو" را بر آن گذاشت.»
نماینده پارلمان عراق توضیح داد: کویت تلاش میکند تا از بحران مالی در عراق برای اجرای پروژههای خود استفاده کند. از سوی دیگر برخی مقامات مسئول عراقی نیز تلاش میکنند تا با دریافت میلیاردها دلار پول از کویت، خود را قهرمان نشان دهند و به توده مردم عراق القاء کنند که آنها موفق شدهاند، از بحران مالی کنونی خارج شوند.
وی افزود: این در حالی است که درآمدهای مالی از این کانال خشکی و بندر فاو در صورت استفاده مفید از آنها، تقریبا معادل یک سوم درآمدهای نفتی عراق خواهد بود. هر مسئولی که جرأت کند که این سهلانگاری و اهمال در قبال بندر فاو را امضا کند، خائن محسوب میشود و شاهد خشم و غضب مردم عراق خواهد بود که در قبال هرکس که در قبال حاکمیت عراق و آبها و زمین آن اهمال ورزد، نشان خواهند داد.
نصیف در ادامه گفت : مردم عراق باید بدانند که کویتیها به دنبال سر بندر فاو هستند. غیرتمندان عراقی که مقابل این طمعورزیها بایستند، کجایند؟
این نماینده عراقی در پایان بر ضرورت دخالت نخستوزیر در این امر و اطلاع از جزئیات دیدارها و تحرکات کویت در بغداد و مقابله با هرگونه تلاش در راستای اجرای پروژههای کویت در عراق تاکید کرد.
عراق با کویت از طریق آبراه «خور عبدالله» ارتباط دارد. اجرای پروژه بندر مبارک به معنای از بین رفتن اهمیت بندر فاو است و کویت با این پروژه ب میتواند، آبهای عمیق خور عبدالله و فاو را به سود خود در اختیار گیرد.
کارشناسان میگویند که اجرای پروژه بندر مبارک در جزیره بوبیان که در مدخل خور عبدالله قرار دارد، موقعیت اقتصادی کویت و امکان بهرهبرداری این کشور از خور عبدالله را در مقایسه با عراق افزایش میدهد و گلوگاه اقتصادی و سیاسی عراق در خلیج فارس را تنگتر کند.
پیشتر نیز شماری از مقامات عراقی درباره ایده ساخت یک منطقه آزاد تجاری بین عراق و کویت هشدار داده بودند و دلیل مخالفت خود با این امر را تاثیر منفی آن بر بندر فاو در آب های خلیج فارس اعلام کرده بودند.
محمد الفتلاوی عضو شورای استانداری بصره یک سال پیش درباره این طرح کویت گفته بود: کالاهای که از کویت وارد عراق میشوند 200 برابر بیشتر از کالاهای صادراتی عراق به کویت هستند. در چنین شرایطی، وجود یک منطقه آزاد تجاری به این معناست بندر فاو، قابل استفاده نیست. کشتیها به بندر مبارک در کویت میآیند و در آنجا بارگیری خواهند کرد و بدون پرداخت هیچ هزینهای وارد منطقه آزاد تجاری میشوند.در این صورت، تجارت در این منطقه در مقایسه با بندر فاو که در آن باید عوارض پرداخت شود، ارزانتر تمام میشود.
فارس