العالم-عربستان
دولت مستعفی یمن به ریاست عبد ربه منصور هادی با گروه شبه نظامی «شورای انتقالی جنوب یمن » در تاریخ پنجم نوامبر سال جاری میلادی توافقنامه ای را در ریاض امضا کردند که طبق آن قرار بود شورش شبه نظامیان شورای انتقالی در مناطق جنوبی یمن پایان یابد، اما این توافق به دلیل مخالفت شورای انتقالی با بندهای آن به شکست منجر شد، تا اینکه در نهایت ریاض مجبور شد بندهای توافقنامه را تغییر دهد و نسخه جدیدی را ارائه کند.
خبرگزاری دولتی عربستان «واس» بامداد امروز، چهارشنبه بندهای نسخه جدید این توافق که «توافق ریاض» نام دارد را منتشر و در آن اعلام کرد که مکانیزم تسریع روند اجرای این توافق تقدیم ریاست دولت مستعفی یمن (تحت حمایت عربستان) و ریاست «شورای انتقالی جنوب یمن» (تحت حمایت امارات) شده است.
بنا به گزارش خبرگزاری واس، مکانیزم و سازوکاری که ریاض تقدیم طرفین درگیر در جنوب یمن کرده، متضمن ادامه آتش بس و توقف درگیری ها بین دولت مستعفی و شورای انتقالی است و هر دو طرف درگیر که گروه های نیابتی عربستان و امارات در جنوب یمن به شمار می روند، موافقت خود را با این مکانیزم جهت پایان دادن به اختلافاتشان اعلام کردند.
طبق نسخه جدید توافق ریاض، باید نخست وزیر جنوب یمن تعیین و ظرف 30 روز مامور به تشکیل کابینه «فن سالار» شود. علاوه بر آن، باید برای عدن هم استاندار تعیین شود و شورای انتقالی جنوب یمن نیز از اعلام خودمختاری در مناطق جنوبی صرف نظر کند.
در تاریخ پنجم نوامبر 2019 توافق نامهای موسوم به توافق ریاض٬ طی مراسمی در شهر ریاض پایتخت سعودی با نظارت امارات و عربستان میان شورای انتقالی جنوب که تحت حمایت امارات است و دولت مستعفی عبدربه منصور هادی رئیسجمهور فراری یمن که عربستان از آن حمایت می کند، امضا شد. این توافق بر بازگشت دولت رئیس جمهور فراری یمن به عدن و شروع برنامه ادغام تشکلهای نظامی در وزارت دفاع و کشور و نیز تبادل اسرا میان دوطرف تاکید داشت.
از مهمترین بندهای توافق قبلی، استقرار دولت منصور هادی در شهر عدن ظرف مدت 7 هفته، استقرار نیروهای نظامی زیر نظر وزارتخانههای کشور و دفاع، مقابله مشترک با جنبش انصارالله زیر نظر ائتلاف سعودی، تشکیل یک کمیته نظارت بر توافق ریاض با نظارت عربستان و تعیین 12 وزیر از شورای انتقالی جنوب (متحد امارات) در دولت آینده از مجموع 24 وزیر کابینه بود که هیچ کدام تاکنون عملی نشده است.
تسنیم