رمزگشایی از اظهارات نخست وزیر لبنان درباره انفجار بیروت

چهارشنبه 15 مرداد 1399
20:33
رمزگشایی از اظهارات نخست وزیر لبنان درباره انفجار بیروت اظهارات شب گذشته «حسان دیاب» نخست وزیر لبنان که طی آن بر ضرورت بررسی علت وقوع انفجار بیروت و مجازات عاملان وقوع آن تأکید کرد، نشان می‌دهد که او این رخداد را دست‌کم از نقطه نظر زمینه‌های بروز آن تصادف تلقی نمی‌کند.

العالم _ لبنان

انفجار مهیب عصر سه شنبه بیروت که ابعادی فاجعه بار پیدا کرد و خسارات بسیاری را در پی داشت، در ذهن افکار عمومی این سوال را ایجاد کرده است که واقعا چه اتفاقی رخ داده است.

چنانچه در خبرهای اولیه عنوان شد، حادثه اصلی مربوط به آتش سوزی در یک انبار نگهداری مواد اولیه تولید اقلام محترقه بوده که با سرایت آتش به محل دپوی حدود 2700 تن نیترات آمونیوم، انفجار دوم که بسیار شدید و خسارت بار بوده به وقوع پیوسته است.

اگرچه‌ در حال حاضر و به دلیل درگیر بودن بیشتر مردم لبنان با خسارت‌ها و تبعات انسانی، اقتصادی و زیستی ناشی از تخریب گسترده پایتخت این کشور، چگونگی و دلایل اصلی وقوع این رخداد تلخ در صدر اولویت‌های افکار عمومی نیست ولی به طور قطع پاسخ به سوالات متعددی که در این خصوص وجود دارد به زودی تبدیل به مطالبه اول مردم خواهد شد و طبیعتا دولت این کشور باید در قبال آن پاسخگو باشد.

بنابر اخبار رسمی منتشره و مبتنی بر برآوردهای اولیه کارشناسان، شرایط نامناسب نگهداری از یک سو و مشکل قطع و وصل مکرر برق، احتمالا موجب آتش‌سوزی شده و این فاجعه بزرگ را رقم زده است.

شب گذشته «حسان دیاب» نخست وزیر لبنان در اولین واکنش رسمی نسبت به وقوع انفجار در بندر بیروت به صورت کاملا هوشمندانه بر ضرورت بررسی علت وقوع این انفجار تأکید کرد و اظهار داشت: در حال حاضر نمی‌خواهیم که زود گمانه‌زنی کنیم، اما چیزی که می‌توانم بگویم این است که اجازه نخواهیم داد عاملان وقوع این فاجعه بدون مجازات باقی بمانند.

او خاطرنشان کرد: کسانی که مسئول وقوع این انفجار بوده‌اند باید تاوان آن را بپردازند.

اظهارات دیاب نشان می‌دهد که او این رخداد را دست‌کم از نقطه نظر زمینه‌های بروز آن، یک تصادف تلقی نمی‌کند و بر مجازات مسببین آن تاکید دارد.

به گفته برخی منابع لبنانی، در سال ۲۰۱۴ و در جریان جنگ داخلی سوریه برخی افراد از جمله «اشرف ریفی» رییس پیشین سازمان اطلاعات داخلی لبنان که از جریان معارضه مسلح ضد حکومت قانونی «بشار اسد» حمایت می‌کردند، ‌اقدام به ورود مواد اولیه لازم برای مواد منفجره کردند که این محموله‌های بزرگ کشف، توقیف و در بندرگاه انبار شد.

گروه‌هایی که این افراد به آنها وابسته‌اند به صورت تاریخی بر بندرگاه بیروت تسلط دارند و شاید به همین دلیل است که مواد منفجره خطرناک بدون رعایت استانداردهای ایمنی در بندر، انبار شده است.

اگرچه اظهارنظرهای اولیه همگی بر انفجار مواد محترقه آتش‌بازی و سرایت آن به انبار آمونیاک و نیترات به عنوان دلیل رخداد این فاجعه دلالت می‌کند اما چیستی، چرایی و چگونگی این مسئله همچنان در هاله‌ای از ابهامات باقی مانده است.

از سویی؛ صرف نظر از واکنش اولیه صهیونیست‌ها و آمریکایی‌ها که در لحظات اولیه وقوع این رخداد منکر داشتن هرگونه نقشی در این ماجرا شدند و همچنین اظهارات ضد و نقیض «ترامپ»، «پمپئو» و سخنگوی سنتکام تردیدها را افزایش دادند، بیشترین نفع از این واقعه دلخراش نصیب آنها خواهد شد.

سالیان متمادی است که هر اتفاق تروریستی یا هر انفجاری در لبنان با برنامه‌ریزی و هدایت مستقیم یا غیرمستقیم رژیم صهیونیستی انجام شده و به طور قطع اگر این بار هم عمدی در کار پیدا شود حتما انگشت اتهام به سمت تل آویو می‌رود.

به عبارت دقیق‌تر؛ از آن جهت که گلوگاه اقتصادی و انبار بخش عمده واردات لبنان از بین رفته است، یکی از مهمترین منافع این حادثه برای آمریکا و اسرائیل وارد شدن صدمات شدیدتر بر پیکر نحیف اقتصاد لبنان و معیشت نابسامان مردم این کشور است که طی ماه‌های اخیر به شدت به دنبال تحقق آن بوده‌اند.

بر این اساس؛ اگر سخنان حسان دیاب را در اشاره به وجود برخی پشت پرده‌ها مدنظر قرار دهیم باید به دنبال پاسخ به این سوالات باشیم که این بندر در اختیار کدام جریان سیاسی در لبنان است؟ وارد کننده ترقه و مواد محترقه چه کسانی هستند؟ چرا این مواد در کنار انبار نیترات آمونیم نگهداری شده است؟ مسئولیت این بی‌مبالاتی بر عهده کیست؟ و چرا رسانه‌های سعودی در همان ابتدا و بدون هیچ مستندی انگشت اتهام خود را به سوی حزب‌الله نشانه رفته‌اند؟

پاسخ به این سوالات می‌تواند بخش زیادی از معما را حل کرده و با شناسایی عوامل انفجار بیروت، ضمن کور کردن مسیر روایت‌گری‌های مغرضانه، چنانچه نخست وزیر و وزیر دفاع لبنان اعلام کردند زمینه را برای مجازات عاملان فراهم نماید.


نورنیوز

0% ...

آخرین اخبار

عراقچی: همدلی ایران و عراق جلوه‌ای از پیوندهای عمیق دینی و انسانی میان دو ملت است


تحلیل تجاوزات اخیر آمریکا در تنگه هرمز و واکنش ایران در برنامه "العین الاسرائیلی"


غریب‌آبادی: مین‌زدایی تنگه هرمز فقط توسط ایران انجام می‌شود


بقائی: طی روزهای آتی هیچ نشست مذاکراتی در هیچ سطحی با طرف آمریکایی نداریم


جزئیات مراسم تشییع رهبر شهید در عتبات عراق؛ محور گفت‌وگوی عراقچی و استاندار کربلا


پنج نفر در تیراندازی شمال آلمان کشته شدند


گروهی از یهودیان بلژیک خواستار اعمال تحریم علیه رژیم صهیونیستی شدند


تحلیل روز| "وحدت میدان‌ها"؛ روایت شکل‌گیری یک دکترین منطقه‌ای برگرفته از اندیشه رهبر شهید


اولین نشست کمیته مشترک عمان و ایران درباره تنگه هرمز برگزار شد


مرور مهم‌ترین عناوین گوناگون جهان در برنامه "عالمکم" + فیلم