العالم - نظرکده
تحلیلگران میگویند ایران به رغم تمام تلاشهای آمریکا، نبرد پایان تحریم تسلیحاتیاش را به نفع خود یکسره کرد و همچنین در توافق هستهای دستاوردی نسبی عاید خود کرد.
تحلیلگران تصریح کردند، به موجب توافق هستهای که بعد از 13 سال مذاکرات سخت با 6 قدرت بزرگ جهانی امضا شد، ایران امتیازاتی داد ولی این امتیازات در تضاد با حاکمیت و تهدید کننده آن نبود. ولی پیروز این توافق ایران بود چرا که به موجب قطعنامه 2231 شورای امنیت مصوب در سال 2015 مهر پایان بر تحریم تسلیحاتی جمهوری اسلامی در روز 18 اکتبر جاری زده شد.
آنها در اشاره به معاملات بزرگ تسلیحاتی ایران با طرف روسی، از جمله معامله جنگندههای مدرن "سوخو 57" و برخی موشکها، خاطرنشان کردند در صورت دستیابی ایران به نتایجی سازنده در این زمینه، توازن استراتژیک در منطقه بر هم خواهد خورد.
از سوی دیگر، ناظران خاطرنشان کردند از زمان ریاستجمهوری "دونالد ترامپ" در آمریکا اختلافات شدید و کدورتهای عمیقی میان ترامپ و همپیمانان اروپاییاش ایجاد شده است، و در واقع برنده این وضعیت ایران است.
کارشناسان سیاسی ایرانی شکست سیاستهای آمریکا را صرفا در قالب گفتمان سیاسی و تسلیحات ارزیابی نکردهاند بلکه شکستهای آن را میتوان در داخل و خارج کشور به وضوح مشاهده کرد.
آنها تصریح کردند، دیپلماسی ایران در چند حوزه فعال بود به نحوی که ایران به رغم عهدشکنی آمریکا و طفره رفتن اروپاییها از تعهدات هستهایشان، تلاش کرد چارچوب مشخصی در توافق هستهای تدوین کند و در سایه حمایت روسیه و چین، توافق هستهای را زنده نگهدارد.
آنها افزودند، ایران روشی میانه در حوزه دیپلماسی در پیش گرفته و با دولتهای اروپایی هماهنگ شده و همچنین با آژانس بینالمللی انرژی اتمی و نیز روسیه و چین همکاری دوجانبه دارد.