العالم ـ درگوشی
ترامپ که تلاش کرد مارک اسپر وزیر دفاع خود را در چارچوب تسویه حساب های داخلی و به سبب اطاعت نکردن اسپر از دستوراتش برکنار کند تا از این طریق نگاه های منتقدان را از سیاست های احمقانه اش در قبال کشورهای منطقه و جهان منحرف سازد با این حال اینک در دام اقدامات شرورانه خود افتاد و با آغاز ریاست موقت او که تا 70 روز دیگر ادامه دارد، اتحادیه اروپا و جهان واکنش هایی را آغاز کردند.
اعتراضات داخلی به سیاست های آشفته ترامپ
اعتراض به سیاست های ترامپ فقط در عرصه خارجی نبوده است بلکه این اعتراضات در داخل آمریکا نیز دامن ترامپ را گرفت تا آنجا که کوشنر داماد و مشاور ارشد ترامپ نیز از او خواست تا به شکست اذعان کند و نتایج انتخابات را بپذیرد؛ این امر نشان می دهد که نزدیکترین افراد به ترامپ نیز بر اثر سیاست های احمقانه اش از او فاصله می گیرند.
مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا در پی اعتراضات ضد نژادپرستی در کشور، با ترامپ دچار اختلاف شد. ترامپ از اسپر می خواست تا با این اعتراضات مقابله کند و ارتش را در خیابان ها مستقر کند. اما اسپر با این شیوه سرکوبگرانه مخالفت کرد و از آن زمان به بعد نفوذ مارک اسپر کمتر شد و دیگر هیچ مصاحبه ای برگزار نمی کرد بلکه به سخنرانی هایی که از قبل تهیه شده بودند، اکتفا می کرد.
برخی منابع تاکید کردند که مارک اسپر از مدتها پیش خود را برای احتمال استعفا یا برکناری پس از انتخابات سوم نوامبر آماده می کرد بویژه اگر ترامپ در دور دوم انتخابات پیروز می شد و کریستوفر میلر مدیر مرکز ملی مبارزه با تروریسم به عنوان جایگزین اسپر تعیین می شد تا پنجمین وزیر دفاع امریکا در دوران ترامپ باشد. حال مشخص نیست در این 70 روز باقی مانده از ریاست جمهوری ترامپ بازهم وزرای دفاع دیگری تعیین خواهند شد؟
ناظران بویژه با اشاره به مساله عزل و نصب ها اینگونه استدلال می کنند که ترامپ دچار جنون عظمت و جنون خودبرتر بینی است و گمان می کند که با عزل و نصب های بسیار می تواند برای خود ثابت کند که یک رییس جمهور کم نظیر در زمینه اداره امور است. این در حالی است که همه می دانند که او نسبت به دیگر روسای جمهور امریکا از سیاست های بین المللی و حتی سیاست های داخلی بسیار کم اطلاع است. از این رو ناظران مسائل آمریکا معتقدند که مارک اسپر آخرین کسی نخواهد بود که برکنار می شود بلکه پیش بینی می شود که مسئولان دیگری نیز مانند "جینا هاسپل" رییس سازمان سیا و نیز "کریستوفر ورای" مدیر اف بی آی و نیز "انتونی فائوچی" نیز برکنار شوند؛ گویی که این مرد می خواهد با زورگویی جایگاه ریاست جمهوری خود را اثبات کند.
وزیر دفاع آمریکا نیز که برکناری خود را پیش بینی کرده بود، در این باره گفت: هیچگاه به استعفا فکر نمی کردم و احتمال می دادم که برکنار شوم اما زمان آن را نمی دانستم. نانسی پلوسی رییس مجلس نمایندگان آمریکا نیز اظهار داشت: اقدام ترامپ در برکناری مارک اسپر دلیلی بر قصد و نیت ترامپ برای ایجاد بی نظمی و آشوب در روزهای اخیر ریاست جمهوری اش است.
تسویه حساب های خارجی
با مطالعه اخبار بین المللی و منطقه ای در دو روز اخیر پس از شکست ترامپ مشخص می شود که نوعی تسویه حساب های قدیمی وجود دارد؛ آنجا که سیاست های سودجویانه و حساب نشده ترامپ در قالب تحریم های غیرقانونی بر برخی کشورها از جمله چین و کشورهای اتحادیه اروپا و کانادا و خاورمیانه تحمیل می شد گویی که او پلیس جهان است و می خواست نقش "برادر بزرگتر" آمریکایی را به قیمت ضربه زدن به قوانین داخلی این کشورها و نیز حاکمیت آنها ایفا کند.
پس از شکست ترامپ اتحادیه اروپا فورا تلاش کرد تا اعتبار خود را دوباره باز یابد و اعلام کرد که درچارچوب جنگ اقتصادی جدید میان دو کشور که ترامپ آن را آغاز کرده بود، بر کالاهای امریکایی به مبلغ 4 میلیارد دلار تعرفه اعمال خواهد کرد.
"فادیس دومبروفسیکس" کمیسر امور تجاری اتحادیه اروپا گفت که این اتحادیه پس از موافقت سازمان تجارت جهانی تحریم هایی در خصوص مساله شرکت بویینگ علیه امریکا اعمال خواهد کرد. اعمال تعرفه ها شامل صادرات آمریکایی اعم از هواپیماها و قطعات آن و مجموعه ای از تولیدات زراعی خواهد بود. واشنگتن نیز تهدید کرد که با تدابیر اروپایی مقابله به مثل خواهد کرد.
پیش از این نیز چین اعلام کرد که تحریم هایی عیه "مارتین لاکهید" و شرکت بویینگ و دیگر شرکت های آمریکایی متعلق به فروش سلاح به تایوان اعمال خواهد کرد. این دو شرکت غول پیکر آمریکایی اخیرا در معامله فروش موشک به قیمت یک میلیارد دلار به تایوان ارتباط داشتند.
سردرگمی و آشفتگی
دولت آمریکا سیاست اعمال فشار بر محور مقاومت و کشورهای مقاومت را پس از اعلام شکست ترامپ نیز ادامه داد و تحریم های جدیدی علیه مسئولان و برخی نهادها و افراد به اتهام حمایت از بشار اسد رییس جمهور سوریه اعمال کرد. وزات خزانه داری آمریکا علیه برخی افراد و نهادها از جمله شرکت های فعال در بخش نفت تحریم هایی وضع کرد. جویل رایبورن فرستاده ویژه آمریکا به سوریه در نخستین سخنرانی خود پس از شکست ترامپ، به ادامه فشارها علیه دولت سوریه وعده داد.
این مساله یک دخالت صریح و علنی در حاکمیت کشورهای عربی است که تسلیم دیکته های آمریکایی و صهیونیستی نشدند. وزارت خزانه داری آمریکا سوریه ای ها را به تلاش برای احیای بخش نفت متهم کرد. این مساله نه تنها اتهام نیست بلکه یک حق مشروع است که هیچ گونه ارتباطی با امریکا ندارد. این اتهام ها و تحریم ها در واقع در چارچوب سیاستهای زورگویانه امریکا علیه تمام آزادگانی است که می خواهند استقلال کشورخود را حفظ و آن را از اشغالگر آمریکایی و تروریستها پاک کنند.
سرنوشت طرف های دنباله رو سیاست ترامپ
بسیاری از افراد جاهل و نادان در عرصه سیاست بویژه برخی حاکمان منطقه خلیج فارس به ترامپ امید بستند و با رژیم اشغالگر اسراییلی سازش کردند تا ترامپ بتواند آرای بیشتری در انتخابات کسب کند . در واقع اما ترامپ آنها را به عنوان برگه ای برای پیروزی بکار گرفت تا پس از آنکه به اهدافش برسد، این برگه را دور اندازد و یا آتش بزند.
در پایان باید به توییت محمد جواد ظریف وزیر خارجه کشورمان اشاره کنیم، او در توییتر نوشت: ترامپ رفت؛ ما و همسایگانمان ماندیم. تکیه به بیگانگان امنیت نمیآورد بلکه امید را بر باد میدهد. دست های خود را برای همکاری جهت تحقق منافع مشترک مردم و کشورهایمان دراز میکنیم. ما همه را به گفتوگو دعوت میکنیم؛ چرا که تنها راه پایان دادن به اختلافات و تنشهاست. همه با هم برای ساخت آیندهای بهتر برای منطقهمان.
السید ابو ایمان