سیاست‌های بن‌سلمان اقتصاد سعودی را بحران‌زده کرده است

سیاست‌های بن‌سلمان اقتصاد سعودی را بحران‌زده کرده است
جمعه 23 آبان 1399 - 14:43

فاجعه‌ای اقتصادی و بیکار شدن میلیون‌ها شهروند عربستانی؛ این اوضاع و احوال این کشور در سایه حکومتداری "محمد بن سلمان" ولیعهد است بحرانی که خود این شاهزاده نیز از آن سخن گفت.

العالم- درگوشی

محمد بن‌سلمان، روز گذشته اعلام کرد که درآمدهای نفتی بودجه عربستان به 410 میلیارد ریال کاهش یافته است. او گفت: "با نگاهی به آنچه در سال گذشته برای پیش‌بینی بودجه سال 2020 اعلام شده بود، در مورد درآمد پیش‌بینی شده صحبت می‌کردیم که پیش از این 833 میلیارد ریال برآورد شده بود. از این میزان، 513 میلیارد ریال درآمد نفتی الست و پس از فروپاشی قیمت نفت در سال جاری، درآمد نفت در حدود 410 میلیارد ریال کاهش یافته است."

بن‌سلمان ادامه داد، این درآمدها به تنهایی برای پرداخت حتی بند مربوط به حقوق، یعنی 504 میلیارد ریال، در بودجه این سال کافی نیست. افزون بر این، مشکل تامین اعتبار سایر اقلام نیز وجود دارد... این به معنای رکود اقتصادی و از دست دادن میلیون‌ها شغل."

بن‌سلمان اینگونه استدلال کرد که اگر درآمد غیرنفتی به حدود 360 میلیارد ریال در سال جاری نرسد و اگر در سطح سال 2015 نزدیک به 100 میلیارد ریال بماند ما مجبور می‌شویم که حقوق کارکنان دولتی را بیش از 30 درصد کاهش دهیم و کمک هزینه‌ها و پاداش‌ها را به طور کامل لغو کنیم.

سیاست‌های اشتباه

سیاست‌‌های اشتباه بن‌سلمان و پیامدهای آن بر اقتصاد عربستان از جنگ طولانی علیه یمن گرفته تا خرید کاخ‌ها و تابلوهای هنری و آغاز جنگ قیمت نفت با روسیه باعث شکل‌گیری بحران خفه‌کننده در اقتصاد عربستان سعودی شده است.

مالیات بر ارزش افزوده که چند ماه پیش توسط مقامات سعودی برای جلوگیری از فروپاشی اقتصاد در طیف وسیعی از کالاهای مصرفی از جمله ارتباطات و شیر خشک برای نوزادان وضع شد، بر دوش شهروند سعودی سنگینی می‌کند که پیش از این نیز با افزایش مالیات بر ارزش افزوده در کشور از 5 درصد به 15 درصد، با بحران‌های اقتصادی بیشتری دست و پنجه نرم می‌کرده است.

بیکاری گسترده

جمعیت عربستان در دهه‌های اخیر رو به افزایش بوده و از دهه 1990 تاکنون دو برابر شده است، اما عربستانی‌هایی که در 30 سال گذشته متولد شده‌اند کمبود شغل دارند و اگرچه حدود دو سوم جمعیت زیر 30 سال فاقد شغل هستند که بیشتر آنها را فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها شامل می‌شود.

بر اساس گزارش‌ها ، 1.2 میلیون کارگر خارجی به دلیل سیاست "سعودی‌سازی" تا پایان سال جاری این کشور را ترک می‌کنند تا زمینه برای اشتغال شهروندان عربستانی بیشتر فراهم شود اما این تنها در صورتی اتفاق می‌افتد که شرکت‌ها و موسسات تجاری قادر به مقاومت در برابر بیماری همه‌گیر کرونا و عواقب اقتصادی و تمایل آنها برای پرداخت دستمزد بالا باشند.

عربستان بدون نفت

تبدیل عربستان به یک کشور بدهکار در گذشته فرضیه‌ای بعید بود، اما اکنون این احتمال، با توجه به کاهش قیمت نفت خام برنت وجود دارد. ولیعهد سعودی در تلاش است تا بداند بی‌نیازی جهان از نفت عربستان چه معنایی دارد.

اقتصاد عربستان ماه‌هاست که در حال کاهش است، زمانی‌که "سلمان بن عبدالعزیز" در 23 ژانویه 2015 به کرسی پادشاهی تکیه زد کل ذخایر خارجی بالغ بر 732 میلیارد دلار بود و تا دسامبر سال گذشته ، این رقم به 499 میلیارد دلار کاهش یافت که به معنای از دست دادن 233 دلار است.

بدهی بالای عربستان

صندوق بین‌المللی پول برآورد کرده که بدهی خالص عربستان سعودی در سال جاری به 19 درصد تولید ناخالص داخلی و در سال آینده به 27 درصد برسد و با توجه به بیماری همه‌گیر کرونا و بحران قیمت نفت ، ممکن است این رقم تا سال 2022 به 50 درصد افزایش یابد.

عربستان سعودی قرار است ریاست اجلاس G20 را بر عهده بگیرد که به دلیل پرونده حقوق بشر در این کشور و قتل وحشیانه "جمال خاشقجی" روزنامه‌نگار منتقد، این اجلال با فراخوان گسترده سازمان‌های حقوق بشری و نهادهای بین‌المللی برای تحریم روبه‌رو شده است.

کلید واژه ها :

آخرین مطالب

پربیننده ترین خبرها