العالم - در گوشی
میانجی گری آمریکا در دوران ترامپ و میانجیگری اتحادیه آفریقا و صندوق بین المللی و دیگر تلاش های دیپلماتیک همه و همه در مقابل سرسختی اتیوپی بی نتیجه مانده اند.
سد النهضه طی سه مرحله بر اساس جدول زمانبندی اتیوپی، آبگیری خواهد شد. اولین و ساده ترین نتیجه این فرآیند، به خطر افتادن جان 20 میلیون سودانی و 5 میلیون خانواده مصری بر اثر گرسنگی است. علاوه بر اینها مشکلات زیست محیطی و اقتصادی فراوانی دامنگیر منطقه خواهد شد که یکی از آنها کاهش 50 درصدی تولیدات برق سد العالی در مصر است.
بر این اساس فجایع هولناکی منتظر این منطقه است و 4 ماه حتی در فرهنگ دیپلماتیک خیلی کمتر از آن است که بتوان به راه حلی غیر از جنگ فکر کرد مخصوصا که دولت ابی احمد در تلاش است تا زمان پایان پروژه سد، وقت کشی کند. و این اتفاق در عمل رخ داده است. حال ایا سودان و مصر به اتیوپی حمله نخواهند کرد و آیا اجازه می دهند کار، به همین سادگی پیش برود.
دکتر احمد مفتی، عضو سابق هیئت سودان در مذاکرات سد النهضه تأکید کرده است که زمین این سد، متعلق به سودان است وی در گفتگوی مطبوعاتی اعلام کرده است که کشورش بر اساس توافق ترسیم مرز بین سودان و اتیوپی در سال 1902، این زمین را در اتیوپی قرار داده است. مشروط بر اینکه این کشور بدون موافقت خارطوم، هیچ سدی روی نیل آبی در این منطقه نسازد. اما الان چرا سودان سکوت کرده است؟!
اتحادیه آفریقا هم تا کنون هیچ فشار جدید برای گرفتن امتیازات قابل ذکر از اتیوپی در مذاکرات جاری بر این کشور وارد نکرده است و در واقع طوری عمل می کند که انگار با این کشور همدست شده است؛ در چنین شرایطی رسانه های مصر طوری به این مسأله بی توجه هستند که انگار این موضوع اصلا ربطی به این کشور ندارد. آیا واقعا راه حل های دیگری هست یا اینکه مصر با توجه به فقدان راه حل های مسالمت آمیز، در صدد راه حل نظامی است.
تخریب سد النهضه نیازی به حمله زمینی یا حتی هوایی ندارد فقط یک شلیک توپخانه سودان برای تخریب این سد – که حداکثر در 25 کیلومتری مرز سودان قرار دارد – کافیست. اما مسأله اصلی مربوط بعد از تخریب است زیرا کاملا روشن است که عامل اصلی لجاجت و سرسختی اتیوپی در اجرای این طرح، رژیم صهیونیستی است لذا سودان و مصر باید ائتلاف نظامی واقعی تشکیل دهند تا از عهده این چالش برآیند؛ حال که از تحرکات بین المللی برای حل مسالمت آمیز این ماجرا خبری نیست، مقدمات یک جنگ طولانی مدت در حال شکل گیری است.
تحرکات اخیر مصر برای حل اختلافاتش با ترکیه و قطر و از سرگیری روابط با لیبی، گویای این است که این کشور در حال اماده سازی برای چالش بزرگتر یعنی سد النهضه است. سودان هم متوجه خطرات سد النهضه برای پروژه های آبی و جمعیت خود شده است لذا بی طرفی را کنار گذاشته است. این امر حکایت از این دارد که دو کشور در صورت شکست مذاکرات، خود را برای عملیات نظامی آماده می کنند.